OUG pentru stabilirea unor măsuri în domeniul administraţiei publice centrale, publicată în Monitorul Oficial

Ordonanţa de urgenţă pentru stabilirea unor măsuri în domeniul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, care a fost adoptată miercuri, în prima şedinţă a noului Guvern, a fost publicată joi în Monitorul Oficial.
Economica.net - joi, 05 ian. 2017, 21:54
OUG pentru stabilirea unor măsuri în domeniul administraţiei publice centrale, publicată în Monitorul Oficial

Această OUG a fost adoptată având în vedere hotărârea Parlamentului pentru acordarea încrederii Guvernului, care a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial, şi luând în considerare necesitatea stabilirii măsurilor care să permită desfăşurarea, în cel mai scurt timp, în noul cadru organizatoric, a activităţii Executivului şi a ministerelor, se arată în actul normativ.

Conform OUG, ‘în cazul neadoptării măsurilor propuse, nu se pot asigura punerea în aplicare a Programului de guvernare acceptat de Parlament şi îndeplinirea principalului rol al Guvernului de a realiza politica internă şi externă a ţării şi de a exercita conducerea generală a administraţiei publice, cu repercusiuni directe asupra cetăţenilor, elemente care vizează interesul public şi constituie situaţii de urgenţă şi extraordinare’.

În Ordonanţa de urgenţă sunt prevăzute atât măsuri de înfiinţare, organizare şi reorganizare a ministerelor, cât şi modificări şi completări ale unor acte normative.

În actul normativ se precizează că, la data intrării în vigoare a OUG, se desfiinţează Cancelaria Prim-Ministrului, structură fără personalitate juridică, în subordinea premierului, finanţată prin bugetul Secretariatului General al Guvernului (SGG). Atribuţiile, activităţile şi personalul Cancelariei Prim-Ministrului se preiau de către SGG.

În anexa care face parte din OUG sunt precizate şi instituţiile publice şi organele de specialitate ale administraţiei publice centrale a căror activitate este coordonată de premier, printre acestea numărându-se Agenţia Naţională Anti-Doping, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, Agenţia Naţională pentru Romi, Agenţia pentru Agenda Digitală a României, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor.

De asemenea, în OUG se precizează că Agenţia Domeniilor Statului, instituţie publică cu personalitate juridică, finanţată integral de la bugetul de stat, trece din subordinea Guvernului şi din coordonarea tehnică a ministrului Agriculturii şi Dezvoltării rurale în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Totodată, începând cu data intrării în vigoare a OUG, exercitarea drepturilor şi îndeplinirea obligaţiilor ce decurg din calitatea de acţionar unic al statului român la Compania Naţională ‘Loteria Română’ – SA se realizează de către Ministerul Finanţelor Publice.

Te-ar mai putea interesa și
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane de leva în 2023, dublu faţă de cifra de afaceri din 2022, informează......
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care Ubitech Construcții S.R.L. intenționează să preia Copraag Entrepreneur ...