Paguba statului din dosarul Rompetrol ar putea fi acoperită din averea lui Dinu Patriciu

Tranzacţia prin care compania de petrol si gaze din Kazakhstan KazMunaiGaz a cumpărat, acum şapte ani, pachetul majoritar de actiuni (75%) din Rompetrol Grup NV al lui Dinu Patriciu, a luat în calcul si posibilitatea ca firma să piardă litigiul pe “creanţa Libia”, iar kazahii beneficiază în acest sens de o garanţie din partea Rompetrol Holding SA Elveţia, ulterior Dinu Patriciu Holding Elveţia.
Economica.net - mie, 08 oct. 2014, 13:16
Paguba statului din dosarul Rompetrol ar putea fi acoperită din averea lui Dinu Patriciu

Compania petrolieră kazahă a cumpărat Rompetrol, în 2007, cu garanţia că eventualele daune care ar putea fi ulterior suportate în urma litigiilor pe care Rompetrol le-a avut înainte de momentul achiziţiei nu vor fi plătite de noul proprietar.

Potrivit unor surse apropiate dosarului din instanţă, în momentul tranzacţiei, Dinu Patriciu a emis o garanţie în favoarea companiei kazahe, care să acopere eventualul prejudiciu care ar putea fi suportat dacă Rompetrol pierdea procesul cu statul în chestiunea creanţei libiene. Înscrisul este depus în dosarul recent judecat, prin care statul a obţinut câştig de cauză în procesul Rompetrol.

Solicitaţi, reprezentanţii companiei petroliere au refuzat să facă vreun comentariu pe această temă, “deocamdată”.

În 2007, la momentul achiziţiei. KMG a fost consiliată de ABN Amro Bank, PriceWaterhouseCoopers, firmele de avocatură Norton Rose (pentru legislaţia olandeză şi franceză) şi Wolff Theiss (pentru legislaţia română), consultanţii tehnici Purvin & Gertz şi consultanţii de mediu ERM. Consultanţii Grupului Rompetrol au inclus Morgan Stanley, AKD Prinsen Van Wijmen (pentru legislaţia olandeză) şi Salans (pentru legislaţia franceză şi română).

Pe 7 octombrie, justiţia română a pus punct procesului Rompetrol. Iată ce scrie în încheiere: „În baza art.397 C.p.p. cu referire la art.19 C.p.p. admite acţiunea civilă exercitată de partea civilă Ministerul Finanţelor Publice şi,în consecinţă, obligă pe inculpaţii Bucşă Alexandru şi Grama Petrică în solidar cu partea responsabilă civilmente SC ROMPETROL SA la plata sumei de 58 521 056 USD în echivalentul în lei la cursul BNR de la data plăţii plus dobânda legală aferentă ,calculată de la data 05.01.2001 până la data achitării integrale a debitului, către partea civilă Ministerul Finanţelor Publice”.

Suma de 58,5 milioane de dolari provine din ceea ce a rămas cunoscut drept „creanţa Libia”. În anii 80, Rompetrol, firma de stat la acea vreme prin care statul român derula operaţiuni în străinătate, încheia un acord petrolier pentru dezvoltarea şi exploatare a unui zăcământ de petrol din Libia. Murzuk. În 1992, România a vândut concesiunea companiei spaniole Repsol, iar banii urmau să fie recuperaţi de Rompetrol SA, firmă care a fost ulterior cumpărată de Dinu Patriciu. Omul de afaceri nu a plătit decât o tranşă din sumă, iar ulterior, statul român a dat în judecată Rompetrol, pentru a recupera restul.

În 2007, Patriciu a vândut grupul Rompetrol companiei petroliere naţionale kazahe KazMunaiGas. KMG a platit 1,6 miliarde dolari pentru cumpararea a 75% din actiunile grupului Rompetrol, potrivit raportului anual al companiei de stat din Kazahstan, sub ce se vehicula imediat după ce s-a făcut tranzacţia.

Garanţia dată de firma lui Patriciu ar trebui, teoretic, să îndestuleze statul în condiţiile în care Rompetrol a pierdut procesul, dar, până la această dată, reprezentanţii Rompetrol au refuzat să dea explicaţii pe această temă.

Te-ar mai putea interesa și
Managerii de HR – recrutaţi cu salarii nete lunare între 3.000 şi 5.000 euro, iar Managerii de Logistică – între 2.500 şi 4.000 euro – Sorin Roibu, Managing Partner la firma de recrutare Arthur Hunt România INTERVIU
Managerii de HR – recrutaţi cu salarii nete lunare între 3.000 şi 5.000 euro, iar Managerii de Logistică – ...
"În general, la o schimbare de job a middle managerilor, creșterea ajunge, în medie, la 10-15%. În cazul în care este vorba despre o creștere în interiorul companiei, atunci când angajatorul......
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Marex Technology DOO Belgrade, filiala sârbească a grupului polonez care activează pe piața soluțiilor de epurare a ...
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
Compania națională TAROM așteptă acordul de la Comisia Europeană pentru un ajutor de 80 de milioane de euro, în timp ...
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în magazinele Kaufland din Bulgaria
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în ...
Ultragreens (Fresh Microgreens S.R.L.), business antreprenorial fondat de către Cristian Tudor care operează în Prahova ...