Tarom mai are şi acum de plătit rate pentru avioanele cumpărate acum 10 ani

Guvernul condus de Călin Popescu-Tăriceanu dădea în 2006 undă verde Ministerului Finanţelor pentru achiziţia a patru avioane noi de la Airbus, asta după ce Tarom încercase vânzarea avioanelor A310, dar fără succes. 
Andrada Ghira - lun, 22 aug. 2016, 20:53
Tarom mai are şi acum de plătit rate pentru avioanele cumpărate acum 10 ani

Compania naţională Tarom a contractat în 2004 patru avioane A318 de la Airbus. De-abia la începutul lui 2006 a fost a fost aprobată achiziţia celor patru aeronave, dintre care două au intrat în flota companiei la sfârşitul acelui an. Preţul mediu plătit de statul român: 40 de milioane de dolari pe aeronavă.

„În prezent mai sunt de rambursat, până în ianuarie 2019, rate la creditele contractate doar pentru 2 aeronave  A318”, este răspunsul Tarom la solicitarea ECONOMICA.NET

Compania nu a precizat care este valoarea pe care o mai are de rambursat pentru achiziţia avioanelor A318, însă în raportarea financiară pentru primele şase luni din acest an, este stipulată suma de 12,85 milioane de lei la categoria credite bancare externe pe termen lung, în valută. 

Statul român, acţionar majoritar al Tarom prin Ministerul Transporturilor, a majorat anul acesta capitalul social al companiei cu peste 31 de milioane de lei, sumă ce reprezintă credite pentru achiziţia celor patru avioane Airbus A318, care au intrat în flota Tarom la sfârşitul lui 2006 şi 2007. 

Creditele pentru două avioane Boeing, achitate

De asemenea, Tarom și-a plătit în 2014 creditele luate pentru două aeronave Boeing, cu număr de inmatriculare YR-BGH și YR-BGI, care au intrat în proprietatea companiei în noiembrie 2015. Ultima tranșă pentru plata datoriilor cu privire la achiziția celor două aeronave s-a făcut în 2014, când s-au plătit 6,4 milioane de dolari.

Tot anul trecut, Tarom a încheiat contractul de leasing pentru o aeronavă 737-800 (YR-BGS), care a ajuns în flota unui operator low-cost din Republica Cehă.

Tarom renunţă la cele mai vechi avioane din flotă

Cele mai vechi avioane din flota companiei Tarom vor fi scoase din uz la sfârşitul acestui an. Aeronavele Airbus A310, Transilvania şi Moldova, au fost livrate operatorului în 1992 şi au aproape 25 de ani vechime.

În ultimele luni, Tarom s-a confruntat cu probleme tehnice la avioanele A310 şi a fost nevoită să anuleze mai multe curse. Datele din raportul financiar al companiei arată că din bugetul de anul trecut destinat reparaţiilor, de peste 72 de milioane de lei, nu s-a folosit decât 48%, şi asta pentru că au fost amânate reparaţii majore la modele A310.

CITEŞTE ŞI Tarom nu cumpără avioane pentru a înlocui modelele vechi A310, ci închiriază două

Schimbarea flotei

Cu modele diferite de la trei producători, compania înregistrează pierderi de la an la an. Încă de la venierea belgianului Christian Heinzmann la conducerea companiei, în 2012, se discută de uniformizarea flotei Tarom. Dar niciun pas concret nu a fost făcut în ultimii patru ani. 

„Dorim să facem un fel de schimb cu celelalte avioane pe care le avem. Flota Tarom nu e standardizată. Avem diferite tipuri de avioane, ceea ce face ca mentenanţa lor să fie foarte scumpă. Asta înseamnă personal în plus pentru zboruri, tehnicieni în plus, investiţii în plus. Dacă avem o flotă comună, am putea reduce costurile de operare dramatic. Dacă vreţi un exemplu foarte clar, doar costul pentru combustibil va scădea cu 35%. Restul va depinde de negocierile cu producătorii de avioane”, spunea Christian Heinzmann la începutul lui 2013. 

CITEŞTE ŞI Tarom vrea să iasă din Sky Team şi IATA şi să-şi ia avioane Mitsubishi


Sursa foto: Ismail Enes KAHRAMAN via Planespotter.net 

Te-ar mai putea interesa și
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a anunţat miercuri că îşi suspendă îndatoririle publice "timp de câteva zile" pentru a decide dacă mai vrea să rămână în fruntea guvernului, după ce......
Proiectul Interconectării Energetice Grecia-Egipt avansează. Încep licitațiile pentru studii de fezabilitate
Proiectul Interconectării Energetice Grecia-Egipt avansează. Încep licitațiile pentru studii de fezabilitate
Sectorul energetic european se află în fața unei dezvoltări majore odată cu anunțul deschiderii licitațiilor pentru ...
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European, reunit la Strasbourg în ultima sesiune plenară din legislatura 2019-2024, a adoptat miercuri un pachet ...
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a avertizat joi că facilităţile nucleare ale NATO, dacă vor fi instalate ...