Până pe 24 septembrie România trebuie să răspundă atenţionării de infringement pe legea RCA transmisă de Bruxelles

Săptămâna viitoare încep întâlnirile grupurilor de lucru pe actualizarea RCA în cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Deja participanţii la dezbateri sunt împărţiţi în minimum două tabere: reprezentanţii asigurătorilor care vor modificarea legii şi normelor RCA, implicit renunţarea la noţiunea de tarif de referinţă, şi transportatorii care nu sunt de acord decât cu modificarea Normelor legii care stabilesc valoarea despăgubirilor şi a modului de stabilire a acestora. Dar în anumite condiţii.
Gabriela Ţinteanu - Dum, 26 aug. 2018, 07:18
Până pe 24 septembrie România trebuie să răspundă atenţionării de infringement pe legea RCA transmisă de Bruxelles

Surse din cadrul ASF ne-au declarat că până pe data de 24 septembrie textul de răspuns al României la scrisoarea de întâmpinare privind declanşarea procedurii infringementului pe legislaţia RCA trebuie să fie redactată şi trimisă la Bruxelles până pe data de 24 septembrie 2018. De aceea, grupul de lucru pentru actualizarea legii RCA va avea un cuvânt greu de spus în deciderea modului de acțiune față de cerințele Comisiei Europene. Modificările ar putea menționa fie excluderea din lege și norme a articolelor menţionate de CE, fie explicitarea articolelor respective. În orice situație, la nivelul de ASF se vor dezvolta noi metode de supraveghere şi control care să respecte legislaţia europeană, dar şi să preîntâmpine eventuale distorsiuni ale pieţei asigurărilor.

Pentru redactarea răspunsului, autorităţile au la dispoziţie mai multe variante. Una dintre ele este excluderea din Legea 132/2017 a articolul 18 (care limitează ponderea costurilor administrative şi de vânzare a poliţelor RCA) şi a articolului 19 (care stabileşte plafonul pentru tarifele de primă care se pot aplica la clienţii cu risc ridicat), a alineatelor 2-3, articolul 11 din Norma nr 20 (de aplicare a legii RCA) (referitoare la necesitatea notificării tarifelor RCA de către asigurători la ASF cu o perioadă de timp prestabilită). Această abordare poate fi discutată de ASF şi piaţă, dar trebuie obligatoriu promovată de Ministerul Finanţelor sau Guvern, instituţiile abilitate pentru iniţiative legislative.

Aşa cum arată sursele ECONOMICA.NET, asigurătorii pledează, deja, pentru eliminarea tuturor articolelor din lege şi din Normele RCA cerute de Comisia Europeană şi stabilirea unor măsuri noi pe partea de despăgubiri de daune, a felului în care se stabileşte şi plăteşte despăgubirea aferentă unei poliţe RCA.

De partea cealaltă, Augustin Hagiu, preşedinte FORT, a declarat că asigurătorii nu sunt obligaţi să aibă în portofoliu poliţele RCA. „Până la urmă, tariful de referinţă este o oglindă. Asigurătorul are posibilitatea de a duce preţurile asigurării în sus sau in jos faţă de acest tarif. Nu putem vorbi de o plafonare. Dar faptul că avem acum asigurători care oferă poliţe de asigurare la jumătate din preţul de referinţă pentru o poliţă RCA demonstrează că avem o lege RCA foarte bună care adduce beneficii tuturor asiguraţilor. Iar despre clienţii cu risc ridicat, nu suntem de acord cu propunerea Comisiei Europene: se poate pune un tarif minimal pentru acest tip de client, dar tariful maximal nu poate fi exclus”, a declarat Augustin Hagiu, preşedinte FORT.

Acesta a arătat că transportatorii sunt de acord că la Normele de aplicare a legii RCA se pot face modificări, atât din punct de vedere al modului de stabilire a despăgubirilor pe care asigurătorii trebuie să le plătească cât şi a valorii acestora pentru că acolo sunt într-adevăr nişte probleme. Dar pentru toate acestea trebuie să existe negocieri şi discuţii.

România a primit acum o lună, de la Comisia Europeană, o „scrisoare de punere în întârziere”, prim pas în procedura specifică de amendare a unei țări, în termeni tehnici „infringement”. Motivul sancțiunii îl reprezintă legislația RCA, care ar tăia mult din libertatatea societăţilor de asigurare de a-şi fixa tarifele.

Te-ar mai putea interesa și
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul din aprilie 2024 și felul în care acest eveniment ar putea să modeleze......
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
O dată cu încheierea mandatului interimar al lui Alexandru Savin, Senior Investment Manager la ROCA Investments, ROCA Agri ...
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, ...
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...