Panică în Belarus: Deprecierea rublei face ravagii – Site-uri de ştiri şi de cumpărături sunt oprite

Belarus a blocat duminică site-uri de cumpărături online şi de ştiri, o măsură destinată să oprească populaţia să ia cu asalt băncile şi magazinele pentru a-şi asigura economiile, relatează AFP.
Economica.net - lun, 22 dec. 2014, 04:53
Panică în Belarus: Deprecierea rublei face ravagii - Site-uri de ştiri şi de cumpărături sunt oprite

Agenţia privată de presă BelaPAN, care deţine site-urile de informaţii independente Belapan.by şi Naviny.by, a declarat că site-urile au fost blocate sâmbătă fără niciun avertisment, scrie Agerpres.

‘În mod clar, decizia de a bloca adresele IP nu a putut veni decât de la autorităţi, pentru că în Belarus guvernul are monopol în a acorda IP-uri’, a declarat agenţia.

Şi alte site-uri, cum ar fi Charter97.by, BelarusPartisan.org, Udf.by, precum şi site-uri de ştiri independente au fost blocate duminică.

Aceste măsuri au fost puse în aplicare la 19 decembrie, când guvernul a anunţat că achiziţiile în valută vor fi taxate cu 30% şi a ordonat exportatorilor să-şi convertească jumătate din veniturile în valută în moneda locală.

‘Se pare că autorităţile vor să transforme o mică panică din jurul rublei belaruse într-o adevărată panică generală’, a scris site-ul BelarusPartisan, calificând blocajul drept ‘nebunia din decembrie’.

Magazinele online au fost de asemenea blocate în masă.

Guvernul a anunţat un moratoriu privind creşterea preţurilor pentru bunurile de consum şi a ordonat producătorilor locali de aparatură electrocasnică ‘să-şi crească livrările’ şi să menţină preţurile actuale, cu riscul de a da faliment.

Belaruşii au stat la coadă ore în şir să-şi scoată banii din conturile bancare şi au golit magazinele pentru a-şi asigura economiile, aprovizionându-se cu aparatură electronică fabricată în străinătate şi articole de uz casnic, notează AFP.

Rubla belarusă a pierdut aproape jumătate din valoarea sa de la începutul anului, fiind puternic influenţată de deprecierea rublei ruseşti, în timp ce economia ţării este puternic dependentă de cea a gigantului vecin rus.

Te-ar mai putea interesa și
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările sub aşteptări şi alţi factori, transmit Kyodo şi Reuters, relatează......
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...