Papalekas aplică modelul din România în intrarea pe piaţa imobiliară din Polonia

Compania Globalworth, listată pe bursa de la Londra şi una dintre cele mai mari din imobiliarele româneşti, a lansat recent emisiune de obligaţiuni de 550 de milioane de euro. Banii vor fi folosiţi pentru plata datoriilor, dar şi pentru extinderea în regiune, în special în Polonia. 
Andrada Ghira - mie, 14 iun. 2017, 21:02
Papalekas aplică modelul din România în intrarea pe piaţa imobiliară din Polonia

După ce a construit un imperiu imobiliar în România, ce valorează peste miliard de euro (nr. – după achiziţia din acest an a depozitului Dacia de la Oarja), compania condusă de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas se extinde în regiune.

Şi nu oriunde, ci în Polonia, cea mai mare ţare din sud-estul Europei, dată României ca exemplu în mai multe domenii. Cu un portofoliu format în cea mai mare parte din spaţii de birouri pe piaţa locală, compania va urma acelaşi model şi în cazul extinderii în Polonia. 

„Vom continua să ne concentrăm pe segmentul birouri, dar ne vom uita şi către oportunităţi în zona de logistică/light industrial. Cu siguranţă nu retail„, au declarat pentru ECONOMICA.NET reprezentanţi ai Globalworth. 

Emisiunea de obligaţiuni de 550 de milioane de euro va ajuta compania să simplifice structura datoriilor, dar va continua următoarea fază de creştere şi pe plan local. Globalworth se va concentra pe Bucureşti, însă nu exclude intrarea în alte oraşe. 

„În ceea ce priveşte România, focusul va fi în continuare pe Bucureşti şi pe expansiunea platformei noastre din Timişoara Airport Park. Acest lucru nu înseamnă că excludem celelalte oraşe dacă apar oportunităţi interesante”, ne-au mai declarat reprezentanţii companiei. 

Portofoliu de un miliard de euro 

Portofoliul Globalworth avea la sfârşitul lui 2016 o valoare de 977,5 milioane de euro, în creştere cu 5% faţă de 2015. Creşterea de 5% se datorează finalizării a două clădiri de birouri – Globalworth Tower şi Gara Herăstrău, dar şi de investiţiile în noile proiecte. 

Compania are un portofoliu de 370.000 de mp de spaţii de birouri închiriabile, cu o rată de ocupare de 83,1%, iar cel mai important activ al companiei este clădirea Globalworth Tower, evaluată la 162,5 milioane de euro.

Anul 2017 a început cu o achiziţie pe segmentul spaţiilor logistice. Globalworth a cumpărat depozitul Dacia de la Oarja, judeţul Arges, pentru suma de 42,5 milioane de euro

Gradul de îndatorare al companiei s-a redus foarte puţin în 2016 faţă de 2015, de la 43,9%, la 43,4%. Compania şi-a îmbunătăţit poziţia financiară prin semnarea unui acord de vânzare a unor obligaţiuni garantate, în valoare de 180 de milioane de euro. Sumele rezultate din tranzacționarea obligațiunilor au fost îndreptate către refinanțarea unei datorii de 100 de milioane de euro acordată de fonduri de investiții gestionate de York Capital și Oak Hill Advisors în 2015, dar şi către refinanțarea a trei facilități de credit acordate către trei filiale din România ale Globalworth.

În plus, la finalul anului trecut, compania a reuşit să atragă capital de 200 de milioane de euro prin vânzarea unor acţiuni grupului imobiliar Growthpoint din Africa de Sud, care a devenit astfel cel mai mare acţionar al companiei, cu 26,88% din acţiuni. Ioannis Papalekas deţine 25,72% din companie, urmat de fondurile York şi Oak Hill, fiecare cu 18,55% din acţiuni, respectiv 11,25%.

Te-ar mai putea interesa și
Taiwanul, zguduit de un cutremur cu magnitudinea 5,8. Nu au fost înregistrate pagube imediate
Taiwanul, zguduit de un cutremur cu magnitudinea 5,8. Nu au fost înregistrate pagube imediate
Un cutremur cu magnitudinea 5,8 s-a produs vineri în largul coastei de est a Taiwanului, a anunţat administraţia meteorologică a insulei, fără a fi raportate pagube imediate, transmite Reuters....
Ucraina ar putea recruta până la 20.000 de deţinuţi pentru a-şi întări armata
Ucraina ar putea recruta până la 20.000 de deţinuţi pentru a-şi întări armata
Ucraina poate recruta între 10.000 şi 20.000 de deţinuţi pentru a-şi întări armata, a declarat vineri ministrul justiţiei, ...
Economia britanică a ieşit din recesiune în primul trimestru din 2023
Economia britanică a ieşit din recesiune în primul trimestru din 2023
Economia britanică a înregistrat o creştere peste aşteptări în primul trimestru din 2024, încheind perioada de recesiune ...
Comisarul european Johannes Hahn se declară încrezător că Republica Moldova va începe curând negocierile de aderare la UE
Comisarul european Johannes Hahn se declară încrezător că Republica Moldova va începe curând negocierile de aderare ...
Republica Moldova ar urma să înceapă în curând negocierile de aderare la Uniunea Europeană (UE), dar Chişinăul mai ...