Parlament: Raport favorabil cu un amendament admis pentru bugetul CCR, în comisiile de specialitate

Comisiile reunite pentru buget din Camera Deputaţilor şi Senat au întocmit, sâmbătă, un raport favorabil cu un amendament admis pentru bugetul alocat Curţii Constituţionale în anul 2017.
Economica.net - sâm, 04 feb. 2017, 10:28
Parlament: Raport favorabil cu un amendament admis pentru bugetul CCR, în comisiile de specialitate

Amendamentul aprobat în comisiile de specialitate şi susţinut de Ministerul Finanţelor Publice prevede suplimentarea bugetului Curţii, la capitolul ‘Bunuri şi servicii’, cu suma de 765 mii lei.

‘Pentru organizarea unei Conferinţe Internaţionale cu ocazia împlinirii, în anul 2017, a 25 de ani de la înfiinţarea Curţii Constituţionale, cu participarea unor invitaţi din ţară şi din străinătate, (…) precum şi pentru alte activităţi ce ţin de specificul instituţional al Curţii (cum ar fi, de exemplu, publicarea deciziilor CCR în MO al României, Partea I, editarea şi tipărirea altor publicaţii specifice Curţii), rezultă un necesar suplimentar de fonduri, în cuantum de 765 mii lei, cu majorarea cheltuielilor pentru bunuri şi servicii, de la 3.085 mii lei (prevăzut în proiectul de buget) la 3.850 mii lei’, se arată în motivarea adusă amendamentului iniţiat de Comisiile juridice şi de constituţionalitate din Parlament.

Comisiile pentru buget au respins însă un alt amendament, care viza suplimentarea bugetului Curţii, la capitolul ‘Cheltuieli de personal’, cu suma de 4.357 mii.

În timpul dezbaterilor din Comisii, preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a susţinut necesitatea aprobării ambelor amendamente de suplimentare a bugetului instituţiei.

‘Rugămintea noastră este să ne aprobaţi suplimentarea în cadrul a două capitole bugetare. (…) Suma de 4.357 mii lei reprezintă cheltuielile pe care suntem obligaţi să le acordăm la salariile magistraţilor asistenţi şi judecătorilor ca urmare a deciziilor judecătoreşti, inclusiv decizia Curţii cu privire la aplicarea aceleiaşi valori de referinţă sectorială în cadrul familiei ocupaţionale Justiţie. (…) În al doilea rând, vă rugăm să suplimentaţi la ‘Bunuri şi servicii’ cu 756 mii lei. (…) Banii aceştia se impun în cheltuielile noastre pentru că, an de an, plătim mai mult la Monitorul Oficial. Deciziile noastre sunt tot mai multe şi tot mai dezvoltate şi, în afară de asta, anul acesta instituţia noastră serbează 25 de ani de la înfiinţare şi intenţionăm, aşa cum au făcut şi alte instituţii, să organizăm o manifestare’, a declarat Dorneanu.

Ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan, a explicat că ministerul nu poate susţine amendamentul referitor la suplimentarea sumelor alocate cheltuielilor de personal, deoarece ar însemna depăşirea plafoanelor deja aprobate prin lege.

‘Suntem obligaţi să vă informăm că în legătură cu solicitarea de suplimentare a cheltuielilor de personal, faţă de execuţia bugetului de anul trecut, CCR are o alocare cu 16,51% mai mult. Cu siguranţă nu acoperă şi efectul din acea hotărâre judecătorească care obligă la alinierea pe familia ocupaţională a nivelului de salarizare. Din păcate, acest lucru nu este rezolvat pentru niciuna din instituţiile din domeniul Justiţiei. Ieri s-a aprobat prin lege plafonul de cheltuieli de personal pentru 2017, orice suplimentare acum înseamnă depăşire de plafon şi încălcare de lege. (…) Suntem obligaţi să rămânem în acest nivel de cheltuieli de personal şi cu siguranţă, până la rectificarea bugetară din vară, vom avea soluţie pentru completarea resurselor în sensul acoperirii impactului generat de acea hotărâre judecătorească. O luaţi ca un angajament al nostru că vom fi alături de Curtea Constituţională’, a susţinut acesta.

Viorel Ştefan a precizat însă că ministerul susţine suplimentarea capitolului ‘Bunuri şi servicii’.

‘Pentru al doilea amendament, referitor la creşterea alocării pe bunuri şi servicii, suntem de acord. Rămâne să identificăm o sursă de unde să compensăm această creştere solicitată de Curtea Constituţională’, a subliniat ministrul.

CCR va dispune în anul 2017 de un buget în valoare de 19,65 milioane lei, în creştere cu 1,89% faţă de anul 2016.

Potrivit proiectului legii bugetului de stat, bugetul Curţii Constituţionale prevede cheltuieli curente în valoare de 19,1 milioane lei (în creştere cu 12,33% faţă de execuţia preliminată pentru 2016), din care 15,9 milioane lei pentru cheltuieli de personal (în creştere cu 16,51% faţă 2016) şi 3,08 milioane lei pentru bunuri şi servicii (creştere de 4,86%).

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...