Parlamentul britanic a adoptat o lege extremă privind supravegherea telefoanelor şi PC-urilor

Parlamentul de la Londra a adoptat o lege care oferă puteri de supraveghere foarte extinse poliţiei şi serviciilor britanice de informaţii, atrăgându-şi criticile în special ale lui Edward Snowden, avertizorul de integritate american care a dezvăluit amploarea programelor de supraveghere ale NSA, transmite AFP, scrie Agerpres. 
Economica.net - sâm, 19 nov. 2016, 07:08
Parlamentul britanic a adoptat o lege extremă privind supravegherea telefoanelor şi PC-urilor

Odată cu votul favorabil al Camerei Lorzilor în această săptămână, după cel al membrilor Camerei Comunelor, acest proiect de lege lansat de Theresa May în martie, în timp ce încă era ministru de interne, nu mai aşteaptă decât sigiliul regal pentru a intra în aplicare.

„Marea Britanie tocmai a votat legea de supraveghere „cea mai” extremă din istoria democraţiilor occidentale”, „mergând mai departe ca numeroase tiranii”, a denunţat pe contul său de Twitter Eward Snowden, fost angajat al Agenţiei de securitate naţională a SUA (NSA) care a dezvăluit în 2013 modul în care aceasta supraveghează comunicaţiile din lumea întreagă.

Cu noile competenţe care le sunt încredinţate prin această lege, serviciile de informaţii sau poliţiştii britanici vor putea, de exemplu, să ceară unui site să le furnizeze istoricul consultărilor oricărui utilizator pe o perioadă de până la un an.

Proiectul de lege „privind competenţele de investigare” depus de Theresa May când încă nu era prim-ministru, înainte de votul favorabil la referendumul asupra Brexitului, oferă o bază legală supravegherii calculatoarelor sau telefoanelor mobile, fixând totuşi câteva măsuri de siguranţă, ca obligaţia de a obţine unda verde din partea unui judecător pentru a pune sub ascultare o linie telefonică.

Considerată de criticii săi o „lege a scormonitorilor”, textul a făcut deja obiectul unui apel în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene care urmează să anunţe verdictul în cursul anului 2017.

„Votarea acestei legi a scormonitorilor este o zi tristă pentru libertatea din Marea Britanie”, a denunţat directoarea asociaţiei de apărarea a drepturilor civice Liberty, Bella Sankey. „Sub pretextul luptei împotriva terorismului, statul a pus la punct puteri de supraveghere demne de un regim totalitar, sistemul cel mai intruziv văzut vreodată într-o democraţie”, a avertizat ea.

„Este posibil ca alte ţări, inclusiv unele regimuri autoritare puţin cunoscute pentru respectarea drepturilor omului, să utilizeze acest text pentru a-şi justifica propriile legislaţii intruzive în domeniul supravegherii”, a menţionat la rândul său directorul executiv al asociaţiei Open Rights Group, Jim Killock.

Te-ar mai putea interesa și
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Constructorul STRABAG anunță finalizarea terminalului T4 al Aeroportului Internațional Iași. Proiectul, evaluat la aproximativ 65,6 milioane de euro, a fost realizat în 16 luni, din care patru......
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
 Ministerul Apărării Naţionale (MApN) informează că în seara zilei de joi au fost identificate fragmente care par ...
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său aerian
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său ...
 Drone şi rachete ruse au vizat în noaptea de joi spre vineri centrale electrice în centrul şi estul Ucrainei, a anunţat ...
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Desfăşurarea de către o ţară din NATO a unor forţe terestre în Ucraina nu ar însemna în mod automat că alte ţări ...