Parlamentul European a aprobat crearea unei platforme europene pentru a combate munca nedeclarată

Parlamentul European (PE), reunit în plen la Strasbourg, a aprobat marţi propunerea legislativă privind crearea unei 'platforme europene' pentru a întări cooperarea în combaterea muncii nedeclarate, arată un comunicat de presă al PE, citat de Agerpres.
Economica.net - mar, 02 feb. 2016, 16:14
Parlamentul European a aprobat crearea unei platforme europene pentru a combate munca nedeclarată

Platforma va dezvolta cooperarea între ministerele muncii, sindicatele şi asociaţiile angajatorilor din statele membre pentru a găsi cele mai bune soluţii la o problemă care afectează economia UE şi distorsionează piaţa muncii. Economia reprezentată de munca nedeclarată reprezintă 18% din PIB-ul Uniunii Europene.

Eurodeputaţii au aprobat amendamentele la propunerea legislativă, integrând în text compromisul realizat cu reprezentanţii statelor membre în negocierile de anul trecut, cu 619 voturi pentru, 69 contra şi 7 abţineri. În dezbaterea dinaintea votului, raportorul în acest dosar, eurodeputatul bulgar Gheorghi Pirinski, a declarat că ‘obiectivul platformei este a lărgi capacităţile statelor membre de a combate problemele multiple şi dureroase create de muncă nedeclarată prin întărirea cooperării’.

‘Munca nedeclarată’ se referă în general la orice activitate legală prin natura ei şi care nu este declarată autorităţilor publice. Platforma ar trebui să încurajeze acţiuni practice, efective şi transfrontaliere şi ar trebui să dezvolte un sistem solid şi eficient de schimb rapid de informaţii între entităţile naţionale.

Pe de altă parte, platforma nu va interfera cu acţiunile proprii ale statelor membre şi nici nu va încerca să armonizeze regulile lor, se arată în text, care notează că definiţiile relevante şi sistemele de reglementare sunt diferite de la un stat membru la altul. Obiectivul pe termen lung este de a contribui la îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi să integreze lucrătorii nedeclaraţi pe piaţa muncii.

Platforma va fi alcătuită din reprezentanţi nominalizaţi de toate statele membre, maximum patru reprezentanţi ai partenerilor sociali trans-sectoriali la nivel UE, împărţiţi în mod egal între organizaţiile lucrătorilor şi angajatorilor (fără drept de vot), şi Comisia Europeană.

Reprezentanţii angajatorilor şi lucrătorilor, Eurofound, Agenţia Europeană pentru Siguranţă şi Sănătate şi Locul de Muncă (EU-OSHA), Organizaţia Internaţională a Muncii şi reprezentanţii statelor AEE vor fi observatori permanenţi.

Lucrătorii nedeclaraţi se află adesea în condiţii de lucru periculoase, primesc salarii mici şi sunt subiectul unor încălcări ale drepturilor muncii. Munca nedeclarată poate contribui la dumpingul social, mai ales în cazuri transfrontaliere. Platforma ar trebui să ajute la eliminarea abuzării principiului libertăţii de mişcare prin intermediul muncii nedeclarate.

Decizia votată marţi de Parlamentul European trebuie să fie aprobată oficial de Consiliul UE şi va intra în vigoare după publicarea în Jurnalul Oficial al UE.

Te-ar mai putea interesa și
Cultivatorii americani de grâu se confruntă cu o situaţie economică dificilă din cauza supra-aprovizionării cu cereale
Cultivatorii americani de grâu se confruntă cu o situaţie economică dificilă din cauza supra-aprovizionării cu cereale
Profitul se îndepărtează de cultivatorii americani de grâu şi mulţi dintre ei nu se aşteaptă la o situaţie de echilibru (break even) în 2024, în condiţiile în care oferta consistentă la......
Iohannis: Sunt unele zone unde nu s-a înţeles ce înseamnă intrarea României în Air Schengen
Iohannis: Sunt unele zone unde nu s-a înţeles ce înseamnă intrarea României în Air Schengen
 Există zone în care "nu s-a înţeles foarte exact ce înseamnă intrarea României în Air Schengen", a afirmat, miercuri, ...
Marca Dacia continuă să crească. Peste 151.000 de mașini înmatriculate în Europa în primul trimestru din 2024
Marca Dacia continuă să crească. Peste 151.000 de mașini înmatriculate în Europa în primul trimestru din 2024
Înmatriculările de mașini noi din Europa s-au majorat, după primele trei luni din 2024, cu 4,9%. Înmatriculările Dacia ...
Apropierea Georgiei de UE este din nou amenințată – „Legea rusă” trece de primul vot în Parlament. Zeci de mii de oameni au ieșit la protest
Apropierea Georgiei de UE este din nou amenințată – „Legea rusă” trece de primul vot în Parlament. ...
Aproximativ 20.000 de persoane au manifestat miercuri în Georgia împotriva votului în prima lectură a unui proiect de ...