Pasajul Domneşti, cerut de opt ani, este blocat de lupta dintre constructori: De ce contestă din nou Căşuneanu licitaţia

Proiectul Pasajului Domneşti, scos la licitație încă din martie anul trecut şi pentru care s-au bătut 11 constructori, este în continuare blocat. Şi asta pentru că procedura este contestată a doua oară de către doi ofertanți, printre care unul controlat de Costel Căşuneanu. Află de pe ECONOMICA.NET de ce a fost respinsă oferta regelui asfaltului.
Economica.net - mie, 18 mai 2016, 20:58
Pasajul Domneşti, cerut de opt ani, este blocat de lupta dintre constructori: De ce contestă din nou Căşuneanu licitaţia

Oferta lui Căşuneanu, care a construit şi o parte din Autotostrada Bucureşti-Ploieşti, a fost respinsă la licitația pentru Pasajul Domneşti pe motiv că nu ar avea experiență suficientă în realizarea unor astfel de proiecte.

Mai exact, nu dusese la bun sfârşit în ultimii 5 ani cel mult 3 lucrări la pasaje/poduri aferente autostrăzilor, drumurilor naționale, expres sau județene în valoare de 160 de milioane de lei, potrivit unui document obținut de ECONOMICA.NET.

Pasaj de oraş, nu de drum național

Comisia de Evaluare a ofertelor din CNADNR a considerat că Pasajul de pe Şoseaua Pipera realizat de Căşuneanu este aferent unui drum local şi nu se califică pentru participarea la licitație. „Nu se pot accepta lucrări pe drumuri comunale sau locale”, potrivit Comisiei.

În noua contestație formulată către Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) , firma lui Căşuneanu sustine că CNADNR avea obligația să verifice dacă din punct de vedere tehnic lucrarea de pe Soseaua Pipera are aceleaşi caracteristici tehnice ale unui pasaj executat pe drum național şi nu de a verifica dacă lucrarea intră într-o anumită categorie de drumuri.

Cu 4 benzi de circulație, fiecare de 3,5 metri lățime, şi două trotuare de 1 metru lățime fiecare, această lucrare ar fi aferentă celei unui drum național din punct de vedere tehnic, spun reprezentanții firmei. Mai mult, „lucrarea se află pe Magistrala Pipera, care face legătura cu Centura Muncipiului Bucureşti, şi este cu totul superioară unui drum județean”.

De asemenea, reprezentanții firmei lui Căşuneanu afirmă că specificațiile tehnice stabilite de achizitorii publici ar trebui elaborate în aşa fel încât „să se evite restrângerea în mod artificial a concurenței prin cerințe care favorizează un anumit operator economic”.

Ei mai susțin că reevaluarea ofertei câştigătoare s-a facut cu incălcarea dispozițiilor legale aplicabile.

Proiect cerut de 8 ani

Pasajul Domneşti este cerut de locuitorii din zonă de mai bine de 8 ani, aceştia reclamând că pierd zilnic peste 3 ore dus-întors pe drumul către Bucureşti, din cauza cozilor de la intersecția cu Centura Capitalei.

În martie anul trecut, CNADNR a scos la licitație proiectul de construire a acestui pasaj, pe care l-a estimat la 185,32 milioane de lei, fără TVA, valoare ce include şi suma de 16,48 milioane de lei, reprezentând cheltuieli diverse şi neprevăzute.

Pentru acest proiect au fost depuse 11 oferte. Cel mai mic pret, de 91,25 milioane de lei, a fost oferit de Porr Construct SRL, potrivit procesului verbal realizat la deschiderea ofertelor.

Asocierea Straco Group-Comnord, care a fost declarată câştigătoare, a oferit al doilea cel mai mic preț, de 91,55 milioane de lei.

Rezultatul licitației a fost contestat atunci de italienii de la Astaldi, care au oferit un preț de 99,77 milioane de lei, şi de către firma Drumuri si Poduri Gheorgheni, controlată de Căşuneanu prin Pa&Co International, care a oferit un preț de 96,79 milioane de lei.

Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a decis în urma contestațiilor reevaluarea ofertei câştigătoare şi pe cea a firmei lui Căşuneanu.

Şi în urma reevaluărilor, Compania de Drumuri a desemnat ca ofertă câştigătoare tot pe cea a asocierii Straco-Comnord.

Drumuri şi Poduri Gheorgheni a contestat din nou licitația. Pe lângă firma lui Căşuneanu, a mai depus contestație și Asocierea Impresa Construzioni Giuseppe Maltauro Spa – Itinera Spa – Expresconstruct Tys SRL – Viadesign, care a oferit un preț de 105,35 milioane de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...