BERD vrea până în 2018 să combine investiţiile cu sprijinul pentru reforme din România

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) va combina investiţiile din perioada 2015 - 2018 cu sprijinul pentru reforme, îmbunătăţind guvernanţa corporativă în întreprinderile de stat, a declarat, marţi, Matteo Patrone, directorul BERD pentru România, transmite Agerpres.
Economica.net - mar, 06 oct. 2015, 14:51
BERD vrea până în 2018 să combine investiţiile cu sprijinul pentru reforme din România

‘Ne propunem să stimulăm creşterea sectorului privat din România prin extinderea accesului la finanţare, cu accent pe dezvoltarea pieţei de capital. Cu economia în revenire, condiţiile sunt potrivite pentru companii să îşi sporească competitivitatea prin structuri de finanţare echilibrate şi practici de management îmbunătăţite. BERD va lucra, de asemenea, la reducerea disparităţilor regionale prin finanţarea infrastructurii esenţiale care să promoveze incluziunea economică. Vom combina investiţiile cu sprijinul pentru reforme, îmbunătăţind totodată guvernanţa corporativă în întreprinderile de stat’, a afirmat Patrone.

El precizat că există o listă cu proiectele în care BERD vrea să investească, dar aceasta trebuie scurtată.

‘Există o listă cu proiectele în care vrem să investim. Suntem în procesul scurtării acesteia. În timp ce vorbim procesăm această listă pentru a prioritiza să fim siguri că mergem pe aceleaşi priorităţi pe care le are şi Guvernul şi vom implementa acele proiecte în relativ scurt timp’, a mai afirmat oficialul BERD.

De asemenea, acesta a afirmat că atunci când banca constată că anumite proiecte nu funcţionează cum trebuie are câteva pârghii pentru rezolvarea acestora.

‘Dacă realizăm că unele lucruri nu funcţionează cum trebuie, iar departamentul nostru care monitorizează proiectele ridică un steag roşu sunt proceduri pe care le aplicăm pentru a corecta acţiunile sau în cele din urmă putem renunţa la proiecte. Sunt proceduri pentru a ne lua banii înapoi’, a explicat Patrone.

BERD a investit aproape 1,5 miliarde euro în 75 de proiecte în perioada precedentă a strategiei de ţară.

‘Câteva proiecte au avut probleme. În general rata creditelor neperformante este la nivel scăzut, în special în sectorul privat’, a mai afirmat oficialul băncii.

Strategia pentru perioada 2015 – 2018 are ca priorităţi extinderea accesului la finanţare prin stimularea creditării şi dezvoltarea pieţelor de capital, reducerea disparităţilor regionale şi stimularea incluziunii prin intermediul infrastructurii comercializate şi creşterea competitivităţii sectorului privat.

BERD estimează că economia României va creşte cu aproximativ 3% în 2015 şi 3,2% în 2016, plasându-se printre ţările cu cea mai mare creştere economică din sud-estul Europei. Până în prezent, instituţia a investit în total peste 7 miliarde euro în România şi a mobilizat mai mult de 14 miliarde de euro din alte surse de finanţare în toate sectoarele economiei ţării.

Te-ar mai putea interesa și
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă este afectată de secetă pedologică moderată şi puternică în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia, precum şi local în estul şi sudul Transilvaniei, potrivit......
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere ...
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
Banca Centrală Europeană urmează să ordone grupului bancar italian UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia, pe ...