Pensia de serviciu medie din Apărare a depăşit 3.850 de lei brut în 2018. Numărul pensionarilor, în scădere continuă anul trecut

Pensia de serviciu medie brută din Apărare a depăşit 3.851 de lei în anul 2018 şi e cu doar 2% mai mare decât în 2017, potrivit unei analize Economica.net făcută pe baza datelor obţinute în exclusivitate de la Casa de Pensii Sectorială (CPS) a MApN. Pensiile de serviciu din Apărare se plătesc doar de la bugetul de stat, alimentat cu taxele şi impozitele achitate de toţi contribuabilii din ţara noastră. Numărul persoanelor care au luat pensie de serviciu plătită de CPS a MApN a scăzut continuu în 2018, până la 64.164 de oameni în luna decembrie.
Cristina Şomănescu - mar, 19 feb. 2019, 19:56
Pensia de serviciu medie din Apărare a depăşit 3.850 de lei brut în 2018. Numărul pensionarilor, în scădere continuă anul trecut

Pensia de serviciu medie din Apărare a depăşit 3.851 de lei brut în anul 2018 şi e cu doar 2% mai mare decât în 2017, rezultă dintr-o analiză Economica.net pe baza datelor obţinute în exclusivitate de publicaţia noastră de la Casa de Pensii Sectorială a MApN.

Cuantumul brut al plăţilor efectuate în anul 2018 pentru beneficiarii pensiilor de serviciu plătiţi de Casa de Pensii Sectorială (CPS) a MApN a depăşit 2,97 miliarde de lei şi este cu 4% mai mare decât în 2017, reiese din informaţiile pe care CPS a MApN le-a transmis exclusiv pentru Economica. Pensiile de serviciu din Apărare se plătesc doar din bugetul de stat.

Cuantumurile totale brute ale plăţilor făcute de Casa Pensii Sectorială a MApN pentru pensiile de serviciu în 2017 şi în 2018, dar şi pensiile medii brute, prezentate în acest articol, includ şi diferenţele plătite, rezultate în urma procesului de recalculare a pensiiilor, achitate în anii 2017, respectiv 2018. 

Tot mai puţini militari iau pensie de serviciu

Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu din Apărare a scăzut continuu pe parcursul anului 2018, de la aproape 64.900 de oameni în ianuarie, la 64.164 de persoane în decembrie, potrivit datelor pe care Casa de Pensii Sectorială a MApN le-a comunicat pentru Economica. 

Casa de Pensii Sectorială a MApN a explicat, pe larg, pentru ECONOMICA.NET cum se stabileşte pensia de serviciu din Apărare:

Modul de stabilire a cuantumurilor pensiilor de serviciu pentru limită de vârstă acordate persoanelor din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională este reglementat de prevederile Legii nr. 223 din 2015, cu modificările şi completările ulterioare.

Astfel, cuantumul pensiei militare de serviciu se determină în procent de 65% din baza de calcul prevăzută la articolului 28, pentru o vechime cumulată de cel puţin 25 de ani.

  • Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcţia de bază în şase luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate în calitate de militar, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea beneficiarului, potrivit art. 28, alineatul 1.

Pentru fiecare an care depăşeşte vechimea cumulată de 25 de ani, la cuantumul pensiei se adaugă câte 1% din baza de calcul. Pentru o vechime cumulată de până la 25 de ani, cuantumul pensiei se diminuează cu 1% din baza de calcul, pentru fiecare an care lipseşte din această vechime.

De asemenea, la stabilirea, recalcularea sau actualizarea pensiei militare se acordă un spor de 3%, 6%, 9%, în funcţie de tranşele de vechime a contribuţiei la Fondul pentru pensie suplimentară şi/sau contribuţia individuală la buget, conform dispoziţiilor articolului 108 din acelaşi act normativ.

Însă, potrivit prevederilor art. 30 din Legea 223 din 2015, cu modificările şi completările ulterioare, pensia stabilită, recalculată şi actualizată în condiţiile acestei legi nu poate fi mai mare de 85% din baza de calcul folosită la stabilirea pensiei militare.

La stabilirea pensiei militare de stat, pensia netă nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete, corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei, potrivit dispoziţiilor art. 60 alineatului (1) din Legea nr. 223/2015, aşa cum acestea au fost modificate şi completate prin OUG nr. 59/2017 şi OUG nr. 114/2018.

Pensionarii militari decoraţi cu ordinul „Meritul militar” clasele a III-a, a II-a şi I beneficiază de spor de 10%, 15% şi respectiv 20% la cuantumul pensiei, conform dispoziţiilor art. 11 alineatul (3) din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare.

Pensiile de serviciu din evidenţa Casei de Pensii Sectoriale a Ministerului Apărării Naţionale se plătesc doar din bugetul de stat, în acord cu reglementările Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare.

Militarii contribuie la bugetul de stat cu o cotă individuală de contribuţie, în valoare de 25% din solda lunară brută/salariul lunar brut.

Militarii şi funcţionarii publici cu statut special din sectorul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, aflaţi în activitate, contribuie la bugetul de stat prin plata unei cote individuale de contribuţie, în cuantum de 25% din solda lunară brută/salariul lunar brut. Aceştia nu plătesc contribuţia de asigurări sociale, ci această contribuţie individuală la bugetul de stat, care din anul 2018 este de 25% din salariul/solda brută lunară. Precizăm că până la sfârşitul anului 2017, contribuţie individuală la bugetul de stat, plătită de militarii aflaţi în activitate, a fost de 10,5% din solda lunară brută/salariul lunar brut. Abia din anul 2018, s-a majorat la 25%.

Casa de Pensii Sectorială a MApN a transmis pentru ECONOMICA.NET cum se stabileşte concret o pensie de serviciu, prin următorul exemplu:

  • procent acordat pentru 25 de ani vechime: 65%.
  • procent acordat pentru fiecare an care depăşeşte vechimea de 25 de ani (38 de ani vechime – 25 de ani) înmulţit cu 1%: 13%.
  • procent acordat pentru vechimea contribuţiei la fondul pentru pensia suplimentară şi/sau buget (31 de ani): 9%.
  • Total procent: 65% plus 13% plus 9% înseamnă 87%. Acest procent e plafonat la 85% din media soldelor lunare brute, realizate la funcţia de bază, actualizată.

Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat: 1.000 de lei.

  • Cuantum pensie de serviciu: 1.000 de lei înmulţit cu 85% egal 850 de lei.
  • Suma corespunzătoare ordinului „Meritul militar” clasa I: 850 de lei înmulţit cu 20% egal 170 de lei.

Prin urmare, pensia brută: 850 de lei plus 170 de lei care înseamnă 1.020 de lei.
Pensia netă nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor nete lunare corespunzătoare soldelor/salariilor brute lunare cuprinse în baza de calcul al pensiei. Astfel, presupunând că media soldelor/salariilor lunare nete este de 800 de lei, rezultă că şi pensia netă este de 800 de lei.

Precizări

Pensiile de serviciu din MApN se acordă în baza prevederilor Legii nr. 223 din 2015 privind pensiile militare de stat, ale Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, şi ale Legii nr. 223/2007 privind statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, toate aceste acte normative cu modificările şi completările ulterioare.

Pensiile de serviciu din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională sunt administrate de Casa de Pensii Sectorială a MApN.

În valorile comunicate în acest articol privind atât numărul de beneficiari de pensii de serviciu, cât şi suma totală brută plătită de la bugetul de stat pentru plata pensiilor de serviciu nu au fost incluse pensiile de urmaş şi nici pensii de invaliditate care nu sunt pensii de serviciu.

Pensia de serviciu netă reprezintă pensia în cuantum brut, din care se deduce impozitul pe venit. Cota de impozit în cazul pensiilor militare este de 10%, iar venitul impozabil lunar se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 de lei.

De ce pensiile de serviciu din Apărare pot fi considerate speciale:

Pensiile de serviciu din Apărare nu se stabilesc funcţie de contribuţia efectivă la pensii, ca în cazul celor mai mulţi pensionari. Algoritmul de stabilire a cuantumului pensiei e mai avantajos decât pentru cei mai mulţi români.

  • Militarii care primesc pensii speciale iau 65% din media soldelor/salariilor lunare brute care au fost realizate la funcţia de bază în şase luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate, actualizate la data deschiderii dreptului de pensie. Detalii, mai sus.

Pensiile de serviciu din sectorul de apărare, ordine publică şi securitate naţională se plătesc numai din bugetul de stat.

Vechimea care-i califică pe beneficiari să obţină pensie de serviciu, mai mică decât în cazul majorităţii românilor.

  • Cel puţin 25 de ani vechime efectivă, din care cel puţin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu.

Economica nu face judecăţi de valoare cu privire la oportunitatea acordării pensiilor de serviciu militarilor. 

Te-ar mai putea interesa și
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
O decizie rapidă a Congresului SUA pentru deblocarea noului ajutor american de peste 60 de miliarde de dolari destinat Ucrainei este de o "importanţă critică", a declarat luni preşedintele......
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul Transporturilor
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul ...
Termenul estimat de finalizare a lucrărilor pe tronsonul 4 al Drumului Expres Craiova - Pitești (DEx12) este luna octombrie ...
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Compania finlandeză Korkia și dezvoltatorul român de energie regenerabilă Econous Green Energy au încheiat un parteneriat ...
Banca Greciei își înrăutățește estimările privind evoluția economiei în acest an
Banca Greciei își înrăutățește estimările privind evoluția economiei în acest an
Banca Centrală a Greciei (BoG) a înrăutăţit luni previziunile privind evoluţia economiei, pentru a doua oară din decembrie, ...