Magistraţii au avut pensii medii de peste 17.000 de lei în noiembrie, de şase ori mai mari decât li s-ar fi cuvenit în baza contribuţiei

Aproape 9.200 de civili au primit pensie de serviciu în luna noiembrie, arată datele Casei Naţionale de Pensii, consultate de Economica.net. Printre ei se numără magistraţi, piloţi, diplomaţi, parlamentari şi grefieri. Dintre ei, pensionarii din magistratură au cele mai mari pensii: în medie, peste 17.000 lei în noiembrie, de peste şase ori mai mult decât li s-ar fi cuvenit în baza contribuţiei de asigurări sociale virate la buget pe parcursul carierei. Diferenţa dintre cât au primit şi cât li s-ar fi cuvenit în baza contribuţiei pe care au virat-o la pensie am plătit-o cu toţii, de la bugetul de stat. 
Cristina Şomănescu - mie, 02 ian. 2019, 05:53
Magistraţii au avut pensii medii de peste 17.000 de lei în noiembrie, de şase ori mai mari decât li s-ar fi cuvenit în baza contribuţiei

Aproape 9.200 de civili au încasat pensie de serviciu în luna noiembrie, potrivit datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii. De acest privilegiu beneficiază foşti procurori, judecători, grefieri, personal civil navigant din aviaţia civilă, auditori publici externi ai Curţii de Conturi, personal diplomatic şi consular, parlamentari.
Pensiile de serviciu ale civililor sunt plătite din bugetul asigurărilor sociale, dar şi din bugetul de stat, în acord cu prevederile legilor prin care li s-au acordat aceste privilegii.
Casa Naţională de Pensii Publice e instituţia care administrează pensiile speciale ale civililor.

Dintre civili, magistraţii pensionari au cele mai mari pensii de serviciu: în medie, peste 17.100 de lei în luna noiembrie, potrivit datelor Casei de Pensii, pe care Economica.net le-a comparat. Acestora li s-ar fi cuvenit, de fapt, pensii medii de numai 2.700 de lei în noiembrie, în baza contribuţiei plătite la sistemul public de pensii. Diferenţa de peste 14.000 de lei le-a fost plătită de la bugetul de stat, alimentat din banii plătiţi de toţi contribuabilii din România.

Pensionarii din aviaţia civilă, beneficiari ai Legii nr. 83 din 2015, au avut, în medie, pensii de serviciu de aproape 10.700 de lei în noiembrie, arată datele CNPP. Aceştia ar fi meritat, în medie, pensii de aproape 3.300 de lei în luna noiembrie, în funcţie de contribuţia de asigurări sociale (CAS) virată pe parcursul carierei. Diferenţa de peste 7.000 de lei le-a fost plătită de la bugetul de stat.

Auditorii publici externi din Curtea de Conturi, beneficiari ai Legii nr. 7 din 2016, au primit, în medie, pensii de serviciu de peste 7.600 de lei în noiembrie, potrivit Casei Naţionale de Pensii. Acestora li s-ar fi cuvenit, în medie, pensii de circa 3.400 de lei, în baza CAS plătite pe parcursul carierei, arată datele CNPP, consultate de Economica.net.

Diplomaţii au avut, în medie, pensii de aproape 5.500 de lei în noiembrie. Acestora li s-ar fi cuvenit, în medie, pensie de peste 2.400 de lei, dacă luăm în calcul doar contribuţia de asigurări sociale virată la bugetul de stat de-a lungul carierei.

Funcţionarii parlamentari pensionaţi au avut, în medie, pensii de serviciu de peste 4.300 de lei în noiembrie. În medie, doar 2.400 de lei li s-ar fi cuvenit să primească pensie luna trecută, dacă luăm în calcul CAS plătită la buget pe parcursul vieţii profesionale. 

În prezent, pensiile de serviciu ale piloţilor, parlamentarilor, auditorilor publici ai Curţii de Conturi, grefierilor reprezintă 80% din media veniturilor brute lunare din ultimul an de muncă. Diplomaţii, consulii şi magistraţii pensionaţi încasează acum la pensie 80% din salariul de bază şi sporurile avute în ultima lună de muncă.

De ce pensiile de serviciu ale civililor sunt considerate pensii speciale:

Pensiile pe care le primesc nu li se stabilesc funcţie de contribuţia efectivă la pensii, ca în cazul celor mai mulţi pensionari.

  • Pensiile de serviciu ale civililor nu sunt plătite doar din bugetul asigurărilor sociale de stat, adică în funcţie de contribuţia efectivă a beneficiarului la bugetul asigurărilor sociale de stat, ci şi din bugetul de stat, adică din banii tuturor contribuabililor, persoane fizice şi juridice.

Durata stagiului de cotizare la pensie care-i califică pe beneficiari pentru a obţine pensie de serviciu.

  • De la minimum 14 ani pentru auditorii publici externi ai Curţii de Conturi, la cel puţin 15 ani în Ministerul Afacerilor Externe pentru diplomaţi şi minimum 25 de ani pentru militari şi magistraţi.

Algoritmul de stabilire a cuantumului pensiei, mult mai avantajos decât pentru restul românilor.

  • Civilii care iau pensii de serviciu încasează lunar 80% din veniturile brute obţinute ori în ultimul an, ori în ultima lună anterioară datei pensionării.
Te-ar mai putea interesa și
Piețele resimt atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului. Care este strategia „de criză” a investitorilor
Piețele resimt atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului. Care este strategia „de criză” a investitorilor
Piețele financiare se vor confrunta cu o săptămână marcată de volatilitate ridicată, fiind influențate de atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului, arată analiștii din cadrul......
FMI a revizuit în scădere, la 2,8%, estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an
FMI a revizuit în scădere, la 2,8%, estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest ...
Tesla va face concedieri şi la fabrica de lângă Berlin
Tesla va face concedieri şi la fabrica de lângă Berlin
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la ...
SUA ajută 50 de ţări să se pregătească mai bine pentru viitoare pandemii
SUA ajută 50 de ţări să se pregătească mai bine pentru viitoare pandemii
Statele Unite ale Americii ajută 50 de ţări să-şi consolideze sistemele de sănătate, în cadrul unei strategii mondiale ...