Analiză la nivel naţional a preţurilor locuinţelor: Scăderile şi preţul mediu pe oraşe

Pe fondul accentuării crizei finanţării în sectorul bancar din România şi a creşterii semnificative a creditelor neperformante, piața imobiliară a continuat să scadă, însă într-un ritm mai atenuat decât în perioada 2009 - 2010.
Andrada Ghira - mie, 07 aug. 2013, 10:06
Analiză la nivel naţional a preţurilor locuinţelor: Scăderile şi preţul mediu pe oraşe

Astfel, dacă în ultimii cinci ani prețurile apartamentelor vechi au înregistrat la nivel național scăderi de aproximativ 41% – cu diminuări ale valorilor și de 25% pe an în perioada de început a crizei – în ultimul an scăderea a fost de doar 2%, se arată într-o analiză realizată de compania de evaluare Darian DRS SA.

„Preţurile la nivel național au scăzut spectaculos de la mijlocul anului 2008 până azi. Pentru apartamentele vechi s-a înregistrat o scădere de aproximativ 40%, iar cele noi s-au ieftinit cu 35%. Prin programul Prima Casă cele mai multe proprietăţi achiziţionate au fost apartamentele de două camere. Într-un interval de aproximativ cinci ani, acest tip de apartament, eligibil şi căutat pentru achiziţia prin Prima Casă, a cunoscut o scădere de aproximativ 32 – 33%.

Scăderea încă mai persistă, dar tendinţa de scădere nu este la fel de accentuată, aceasta fiind în corelaţie şi decalată în timp faţă de semnalele ce vin din economie. Poziţionarea, calitatea şi adaptarea la cerinţele diferitelor segmente de clientelă şi nu în ultimul rând preţul sunt ceea ce oferă azi dezvoltatorii, dar în proiecte de mici dimensiuni, având în vederea absorbţia scăzută a pieţei”, a declarat Adrian Crivii, preşedintele companiei de evaluare Darian.

Cu cât au scăzut preţurile apartamentelor vechi 

În Bucureşti, media un metru pătrat în cazul apartamentelor vechi este de 959 euro, urmat de Cluj-Napoca cu 956 euro/mp şi de Timișoara cu 865 euro/mp.

Comparativ cu perioada de început a crizei, prețurile apartamentelor vechi au scăzut în București cu aproximativ 60%, scăderea moderându-se în ultimele 12 luni, aceasta fiind de aproximativ 1%.

 

Cu cât au scăzut preţurile apartamentelor noi

Analiza Darian mai arată că prețurile apartamentelor noi la nivelul întregii țări au înregistrat o scădere ușor mai redusă decât a celor vechi. Astfel, în ultimii cinci ani, preţurile s-au redus cu aproximativ 35%, dar în ultimul an, scăderea înregistrată a fost de aproximativ 1%.

Capitala a deținut supremația și în ceea ce privește prețurile apartamentelor noi, prețul mediu fiind de aproximativ 1.140 eur/mp (singurul oraș cu prețuri de peste 1.000 eur/mp), în scădere cu aproximativ 44% față de perioada de început a crizei și cu aproximativ 1,5% mai mici decât în urmă cu 12 luni.

Începând cu Semestrul 1 2013, Darian a început analiza și pentru alte 14 orașe reședință de județ: Zalău, Sfântu Gheorghe, Botoșani, Piatra Neamț, Vaslui, Focșani, Tulcea, Brăila, Alexandria, Slobozia, Călărași, Giurgiu, Slatina și Târgu Jiu.

Studiul a fost realizat plecând de la preţurile de tranzacţionare, acesta fiind indicatorul cel mai de încredere al pieţei imobiliare.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...