UPDATE Percheziţii DIICOT la SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia. Prejudiciul suspectat este de peste 15 mil. euro

Procurorii DIICOT au efectuat luni 31 de percheziţii domiciliare în judeţele Ilfov şi Arad şi în Bucureşti, acţiunea vizând destructurarea unei grupări infracţionale organizate care a avut ca scop obţinerea de sume de bani din patrimoniul SIF Banat-Crişana SA şi SIF Muntenia SA Bucureşti prin delapidarea acestora.
Economica.net - lun, 08 dec. 2014, 06:46
UPDATE Percheziţii DIICOT la SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia. Prejudiciul suspectat este de peste 15 mil. euro

Gruparea este specializată în comiterea infracţiunilor de manipulare a pieţei de capital, delapidare şi spălare de bani, scrie Agerpres.

La sediul DIICOT – Structura Centrala vor fi aduse la audieri 25 de persoane.

„În perioada 2012—2014, membrii grupării au constituit un grup infracțional organizat ce a avut ca scop obținerea de sume de bani din patrimoniul SIF Banat-Crișana SA și SIF Muntenia SA București, prin delapidarea acestora (în modalitatea însușirii/ traficării), fonduri ce au fost transferate ulterior prin intermediul mai multor societăți nerezidente (offshore), controlate tot de către membrii grupului în mod direct sau prin persoane interpuse, în vederea reciclării, tocmai pentru a ascunde adevărata natură a provenienței acestora”, se arată într-un comunicat al DIICOT transmis luni Agerpres.

SIF Banat Crişana (SIF1) este condusă de omul de afaceri Dragoş Bîlteanu şi de o echipă din care fac parte apropiaţ ai acestuia şi ai Băncii Transilvania. SIF Banat Crişana (SIF1) controlează SIF Muntenia (SIF4), prin societatea de administrate a acesteia, al cărui pachet majoritar de acţiuni îl deţine.

Anul trecut, conducerea SIF Banat Crişana a obţinut de la acţionari decizia de a grupa mai multe companii din portofoliu într-un alt vehicul de investiţii SIF Imobilare PLC, înregistrat în Cipru. Operaţiunea a fost incriminată de piaţă şi de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru lipsa sa de transparenţă.

Ulterior, în noiembrie 2014, Curtea de Apel Bucureşti a admis cererea de anulare a deciziilor ASF de sancţionare cu amendă a lui Dragoş Bîlteanu, „pentru că nu ar fi informat în termen publicul cu un raport referitor la caracteristicile SIF Imobiliare PLC.

De asemenea, SIF1 a mai grupat  şi alte companii din portofoliu specializate în turism într-un alt vehicul pe care îl deţine integral, ca şi pe SIF Imobilare PLC.

În scopul delapidării s-ar fi folosit „persoane juridice nerezidente, precum și persoane juridice de naționalitate română, la care asociați au fost avocați care au deținut pentru aceștia acțiunile SIF 1, asigurându-le sustragerea de la o eventuală decizie de concertare în condițiile art. 2861 din Legea 297/ 2004, precum și disimularea originii ilicite a sumelor de bani, obținute prin delapidare”, se mai spuen în comunicat.

Citeşte şi

ASF „destructurează” reţeaua Bîlteanu. Grupul concentrat la SIF1 şi SIF4 trebuie să vândă 5,4% din SIF Moldova

DIICOT precizează că există și suspiciuni că membrii grupului infracțional organizat s-au implicat și în operațiuni de manipularea pieței de capital, prin realizarea mai multor tranzacții în datele de 12, 13 și 16 septembrie 2013 la Bursa de Valori București.

„Mecanismele bursiere au fost grav afectate, întrucât operațiunile au vizat majorarea artificială a prețului acțiunilor SIF Banat-Crișana SA până la un nivel semnificativ mai mare decât cel de pe piața principală, dând astfel semnale false cu privire la cererea și prețul instrumentelor financiare, pentru ca, după operațiunile de pe piața „deal”, prețul acțiunilor în cauză să revină la nivelurile inițiale”, se mai spune în comunicat.

În luna martie, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a acordat amenzi în sumă de 70 mii lei la societatea de brokeraj Swiss Capital, un partener apropiat al grupului Bâlteanu, pentru neraportarea unor tranzacții suspecte.

Tot atunci, ASF a obligat grupul de acţionari ai SIF Banat Crişana (SIF1) format din Dragoş Bîlteanu (preşedintele SIF1), cetăţeanul libanez El Lakis Najib (administrator al SIF1), şi firmele Romenergo din Cluj, Smalling Limited şi Gardner Limited din Cipru, să vândă din pachetul de 11,72% din acţiunile SIF1,  până când acesta se va diminua până la 5%, care este limita maximă legală.

Lakis a demisionat în 5 decembrie din CA SIF1.

Citeşte şi

Se clatină puterea lui Bîlteanu la SIF Banat Crişana. ASF îl obligă să-şi vândă jumătate din acţiuni

La vremea respectivă Bursa.ro enunţa posibilitatea ca brokerii să fi fost sancționați pentru intermedierea schimburilor cu acțiuni SIF1 Banat Crișana, din septembrie 2013. „Atunci, cotaţia SIF1 a urcat spectaculos în ultimele momente ale şedinţei de vineri, 13 septembrie, pentru ca, luni, 16 septembrie 2013, un pachet de 6,27% să fie transferat la un preţ în urcare cu 14%”, spune Bursa.ro.

Beneficiarii acestor operațiuni au fost chiar liderii grupului, care și-au consolidat poziția în interiorul SIF Banat-Crișana SA, prin deținerile directe/ indirecte peste limita impusă de prevederile legale, subliniază procurorii.

Citeşte şi

Dragoş Bîlteanu ia bani pentru firma sa, de la SIF Banat Crişana, unde este şef. Dar nu dă dividende

Acțiunea a fost desfășurată de procurorii DIICOT împreună cu ofițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale de Combatere a Criminalității Organizate și cu sprijinul Jandarmeriei Române, iar suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informații.

Te-ar mai putea interesa și
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în prima lună de la demarare, a declarat, joi, directorul general al Fondului,......
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Operatorul de stații de încărcare pentru mașini electrice Eldrive România a comandat peste 300 de stații MOON Power ...