Persoanele care au depus declaraţia unică, asigurate la Sănătate în baza unei adeverinţe eliberate de Casa de Asigurări de Sănătate

Persoanele pentru care există obligaţia depunerii declaraţiei unice, printre care se numără cele cu venituri din drepturi de autor, plătite din mai multe surse, cele cu venituri din activităţi independente, din contracte de închiriere sau din investiţii, nu sunt asigurate automat la Sănătate odată cu depunerea declaraţiei la Fisc. Acestea vor beneficia de servicii decontate de Casa de Asigurări de Sănătate în baza unei adeverinţe de asigurat, se arată într-un proiect de Ordin al CNAS. Soluţia găsită de CNAS e provizorie şi e valabilă până când instituţia primeşte de la ANAF informaţiile cuprinse în declaraţia unică. De la acea dată, momentan necunoscută, persoanele fizice vor fi asigurate la Sănătate doar în baza declaraţiei unice. 
Cristina Şomănescu - mie, 12 sept. 2018, 18:55
Persoanele care au depus declaraţia unică, asigurate la Sănătate în baza unei adeverinţe eliberate de Casa de Asigurări de Sănătate

„Revoluţia fiscală” făcută prin introducerea declaraţiei unice pune pe drumuri persoanele care au depus declaraţia unică şi care vor să primească servicii medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), în baza veniturilor declarate în acest formular.

Persoanele pentru care există obligaţia depunerii declaraţiei unice, printre care se numără cele cu venituri din activităţi independente, din drepturi de autor obţinute din mai multe surse, contracte de închiriere sau din investiţii, vor beneficia de servicii decontate de Casa de Asigurări de Sănătate în baza unei adeverinţe de asigurat, se arată într-un proiect de Ordin al CNAS.

Este vorba despre proiectul de Ordin al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 581/2014 privind aprobarea Normelor metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobândirea calităţii de asigurat.

Adeverinţa de asigurat va fi deocamdată actul în baza căruia vor fi asigurate la Sănătate şi persoanele cu venituri anuale cumulate, care sunt sub plafonul de 22.800 de lei, dar şi cele fără venituri, şi unele, şi altele prevăzute la articolul 180 din Codul fiscal.

Adeverinţa de asigurat va fi eliberată de Casa de Asigurări la Sănătate, la solicitarea persoanelor aflate în oricare dintre situaţiile enumerate anterior.
Veţi obţine adeverinţa de asigurat de la Casa de Asigurări de Sănătate în evidenţa căreia vă aflaţi, în baza următoarelor documente: actul de identitate valabil la data solicitării, original şi copie, dovada că aţi depus declaraţia unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.

Adeverinţa de asigurat, eliberată persoanelor fizice care au depus declaraţia unică, este valabilă numai o lună de la data emiterii, se arată în proiectul de Ordin al CNAS.

Abia după ce CNAS primeşte de la ANAF informaţiile cuprinse în declaraţia unică, dată momentan necunoscută, persoanele fizice vor fi asigurate în baza acestui formular fiscal.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri pentru a ajuta Finlanda să prevină un aflux de migranţi care sosesc din Rusia, a declarat vineri premierul finlandez Petteri Orpo, relatează Reuters....
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei sunt afectate de niveluri de subsidenţă (proces de coborâre treptată a ...
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campania frauduloasă de apeluri telefonice în care atacatorii se prezintă drept angajaţi ai Directoratului Naţional ...
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea liniei
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea ...
CFR SA a lansat licitația pentru electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia. Lucrările ...