Peste 12% din consumatorii casnici de electricitate din România plătesc tarife sociale

Peste 12% dintre consumatorii casnici de energie electrică plătesc tarife sociale, respectiv 1,049 milioane de utilizatori, potrivit raportului pentru trimestrul al doilea din 2014 privind piaţa de energie electrică, realizat de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Economica.net - mie, 17 sept. 2014, 12:35
Peste 12% din consumatorii casnici de electricitate din România plătesc tarife sociale

În total, pe piaţa de energie electrică sunt 8,868 milioane de locuri de consum (consumatori) unde s-au plătit tarife reglementate.

Din aceştia, 351.968 de consumatori sunt non-casnici şi 8,516 milioane sunt clienţi casnici, scrie Agerpres.

Potrivit raportului ANRE, un număr de 1,049 milioane de clienţi casnici plătesc tarife sociale, ceea ce înseamnă 12,32% din totalul casnicilor.

Comparativ cu datele de la finele primului trimestru al acestui an, reprezentanţii ANRE observă o scădere a ponderii clienţilor noncasnici în totalul clienţilor finali ai furnizorilor de ultimă instanţă (furnizorii care livrează energie la preţ reglementat).

Aceasta ca ‘urmare a deplasării acestor clienţi din zona reglementată către zona concurenţială spre alţi furnizori decât furnizorii noncasnici. Numărul de clienţi noncasnici a scăzut cu 29.579 (circa 7,75%), o scădere substanţială înregistrând CEZ Vânzare (circa 26,63%)’, se arată în raportul ANRE.

Totodată, s-a înregistrat o creştere uşoară, cu 14.552 (0,17%), a numărului de clienţi casnici.

Autorii studiului au relevat şi ‘o scădere cu 7.661 (circa 0,72%), a numărului de clienţi casnici cu tarif social, dintre care valori mai importante înregistrează Electrica Furnizare (0,81%) dar şi CEZ (0,95%). Cauzele acestei scăderi sunt atât faptul că prin creşterea gradului de dereglementare se reduc avantajele de care beneficiază clienţii acestui tip de tarif’.

Consumatorii casnici pot solicita aplicarea tarifului social în situaţia în care au un venit net mediu lunar pe membru de familie mai mic sau egal cu salariul minim pe economie.

De asemenea, tarifele sociale sunt avantajoase doar pentru consumatorii care utilizează o cantitate foarte mică de energie, de până la 3 kWh pe zi.

Te-ar mai putea interesa și
Șeful AIEA: Ne apropiem „periculos de un accident nuclear”la Zaporojie
Șeful AIEA: Ne apropiem „periculos de un accident nuclear”la Zaporojie
"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri asupra......
Israelul va răspunde atacului iranian, confirmă şeful Statului Major israelian
Israelul va răspunde atacului iranian, confirmă şeful Statului Major israelian
Israelul va răspunde Iranului pentru atacul efectuat de acesta cu peste 300 de drone şi rachete, a declarat luni şeful ...
Reuters: Un acord ruso-ucrainean pentru restabilirea coridorului cerealelor în Marea Neagră a eşuat după ce Ucraina s-a retras
Reuters: Un acord ruso-ucrainean pentru restabilirea coridorului cerealelor în Marea Neagră a eşuat după ce Ucraina s-a ...
Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în ...
BMW anunță două premiere mondiale pentru Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2024
BMW anunță două premiere mondiale pentru Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2024
Vechi partener al Concursului de Eleganță de la Villa d'Este, grupul BMW a anunțat că, deși vorbim despre o competiție ...