Peste 5.000 de clienţi ai Volksbank au acceptat, în 3 zile, conversia creditelor contractate în franci elveţieni – BT

Peste 5.000 de clienţi ai Volksbank România au acceptat, în numai trei zile de la startul ofertei lansate de Banca Transilvania (BT), conversia creditelor contractate în franci elveţieni şi au programat deja semnarea documentelor, a declarat, joi, directorul general al BT, Omer Tetik.
Economica.net - joi, 07 mai 2015, 10:21
Peste 5.000 de clienţi ai Volksbank au acceptat, în 3 zile, conversia creditelor contractate în franci elveţieni - BT

Banca Transilvania anunţat că, începând cu data de 4 mai, clienţii Volksbank România vor fi contactaţi telefonic şi invitaţi la o întâlnire, la unul din sediile VBRO, în vederea conversiei creditelor luate în franci elveţieni. Oferta este valabilă în perioada 4 mai – 31 iulie 2015, scrie Agerpres.

‘Ieri am încheiat a treia zi de programări. Din 18.300 de clienţi, 5.200 au acceptat oferta să se programeze pentru a semna documentele. Iniţial am estimat 500 – 600 de clienţi pe zi, dar sunt deja de trei ori mai mult. Cred că mare parte dintre clienţi vor accepta propunerea’, a spus Tetik.

Directorul general al Băncii Transilvania estimează că integrarea Volksbank necesită un cost de circa 45 de milioane de euro, reprezentând buget comun şi inclus în preţul tranzacţiei.

Totodată, Omer Tetik a precizat că bugetul pentru ‘rezolvarea problemei clienţilor care au credite în franci elveţieni’ necesită câteva sute de milioane de euro.

‘Ca investiţie financiară şi achiziţie, considerăm că este o tranzacţie foarte bună. Dar, dacă faci lucrurile doar după preţ, fără să te gândeşti la relaţia cu clienţii, nu poţi să supravieţuieşti, aşa că a fost o condiţie pentru noi ca, dacă preluăm banca, să rezolvăm această problemă. Prin semnarea contractelor vom rezolva şi asta’, a mai spus Tetik.

Oferta băncii pentru clienţii cu credite în franci elveţieni la Volksbank România include returnarea sumelor deja plătite de clienţii cu credite în CHF, în contul comisionului de risc, prin diminuarea creditului în sold, reducere de 22,5% pentru cei care acceptă conversia creditelor din CHF, aplicabilă la soldul creditului curent rezultat ca urmare a diminuării cu comisionul de risc/administrare plătit efectiv şi nerecuperat de clienţi până la data conversiei.

Astfel, valoarea efectivă a reducerii totale diferă în funcţie de situaţia fiecărui client în parte, ţinându-se cont de soldul creditului, de sumele de plată scadente la care se face conversia, de eventuale restanţe şi penalităţi sau de situaţiile particulare în care comisionul de risc/administrare a fost deja recuperat de la Volksbank România de către clienţi.

Conversia se va realiza la cursul BNR din data semnării documentaţiei în faţa notarului public.

De asemenea, începând cu data de 8 aprilie a.c., pentru clienţii Volkbank România cu credite în lei şi euro nu se mai calculează şi nici nu se percepe comision de risc/administrare. În plus, după finalizarea perioadei de valabilitate a ofertei de conversie a creditelor în CHF, dar până la sfârşitul anului 2015, va fi returnat comisionul de risc achitat şi nerecuperat de clienţii cu credite denominate în alte monede decât CHF din portofoliul existent al Volksbank, prin diminuarea corespunzătoare a soldului creditelor.

Banca Transilvania a achiziţionat, la finalul anului trecut, 100% din acţiunile Volksbank România de la Osterreichische Volksbanken, Groupe BPCE, DZ Bank şi WGZ Bank. Documentele de perfectare a tranzacţiei pentru achiziţionarea directă şi indirectă 100% din acţiunile Volksbank România au fost semnate în data de 7 aprilie a acestui an.

Banca Transilvania este una dintre cele mai mari bănci din România, în funcţie de active, cu o cotă de piaţă de 9,8%. Strategia băncii este susţinută de acţionari internaţionali, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi IFC, Banca Mondială.

Te-ar mai putea interesa și
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut azi prețurile la motorină, menținând prețul benzinei....
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din luna aprilie 2024
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din ...
Creditele care vor fi acordate populației din luna aprilie ar urma să aibă dobânzi mai mici în condiţiile în care ...
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Foştii preşedinţi americani Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor actualului lider de la Casa Albă, Joe ...
S-au lansat apelurile pentru programul „Primul student din familie”, cu un buget de 50 de milioane de euro. Câți bani vor primii elevii
S-au lansat apelurile pentru programul „Primul student din familie”, cu un buget de 50 de milioane de euro. Câți bani ...
Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Educație și Ocupare ...