Peste 5 milioane de utilizatori, afectaţi de programele ilegitime de mining de criptomonede, în 2018 – raport Kaspersky

Numărul utilizatorilor de internet care au căzut victime ale atacurilor cu programe ilegitime de mining de criptomonede a depăşit, în acest an, cinci milioane, la nivel global, în creştere cu peste 83% faţă de anul anterior, reiese dintr-un raport publicat, recent, de Kaspersky Lab.
Economica.net - vin, 30 nov. 2018, 09:22
Peste 5 milioane de utilizatori, afectaţi de programele ilegitime de mining de criptomonede, în 2018 - raport Kaspersky

Principalii factori din spatele interesului crescut pentru criptomonede au fost instalarea şi utilizarea de software şi conţinut nelicenţiate, precizează experţii.

Analiza de specialitate arată că procentul de programe de mining detectate a crescut de la 5%, în 2017, la 8% în 2018 din numărul total de ameninţări, în timp ce numărul total de utilizatori care s-au confruntat cu programe de mining pentru dispozitive mobile a crescut de peste cinci ori, până la 10.242.

„În 2018, programele de mining de criptomonede au prevalat în faţa principalei ameninţări a anilor trecuţi, şi anume ransomware-ul. Numărul utilizatorilor de Internet atacaţi cu programe de mining de criptomonede a crescut constant în prima jumătate a anului, cu un vârf în martie, aproximativ 1,2 milioane de utilizatori fiind atacaţi într-o lună. Experţii Kaspersky Lab au investigat contextul economic al izbucnirii febrei criptomonedelor, pentru a descoperi ce a condus la răspândirea ei la nivel global. Au analizat reglementările, preţul la electricitate în primele 10 ţări vizate de programe de mining şi principalii vectori de infectare pentru familiile malware cele mai răspândite. Analiza arată că nici legislaţia în domeniul criptomonedelor, nici costul electricităţii nu au un impact semnificativ asupra răspândirii malware-ului de mining. Investigaţia asupra familiilor malware arată, însă, că au infectat dispozitivele mai ales păcălind utilizatorii să instaleze software piratat şi conţinut fără licenţă”, se precizează într-un comunicat de presă al companiei.

Conform rezultatelor raportului citat, numărul total de utilizatori care au întâlnit programe de mining a crescut cu peste 83%, de la 2.726.491 (în 2017) la 5.001.414, în 2018.

Experţii Kaspersky Lab sfătuiesc utilizatorii individuali şi corporate să menţină tot timpul software-ul actualizat pe toate dispozitivele folosite pentru a împiedica programele de mining profite de vulnerabilităţi, să updateze soluţia de securitate, dar şi să folosească funcţia de control al aplicaţiilor pentru a urmări activitatea periculoasă din aplicaţii legitime.

Te-ar mai putea interesa și
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va reveni inflația sau nu?”. În funcție de felul în care alegem să......
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Operatorul de stații de încărcare pentru mașini electrice Eldrive România a comandat peste 300 de stații MOON Power ...
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland România lansează E-Mobility, proiectul prin care posesorii Kaufland Card cu mașini electrice au posibilitatea ...