Peste 50 de companii au fondat Asociaţia Română a Exportatorilor

Peste 50 de companii au fondat Asociaţia Română a Exportatorilor (AREX), care susţine şi reprezintă interesele societăţilor româneşti care derulează tranzacţii comerciale internaţionale, potrivit unui comunicat al noii Asociaţii.
Economica.net - mie, 16 apr. 2014, 20:42
Peste 50 de companii au fondat Asociaţia Română a Exportatorilor

Proiectul înfiinţării AREX a fost iniţiat la finele anului trecut şi a fost susţinut în primă fază de peste 50 de companii care au optat pentru a deveni membri fondatori: AAGES, Adrem Invest, Alro Slatina, Asam, Astra Vagoane Călători, Atero, Axeon Airfresh, Betak, Cesiro, Chircu Prod-Impex Company, Comes, Cupamarcu Prodcom, Delta Inveşt, Donalam, Elmas, General Turbo, GIC Nosag Metal, Girexim Universal, Global Art Production, Grup Servicii Petroliere, I.M.S. Werkyeugbau, ICME ECAB, IMATEX, Institutul de Proiectări Energetice, Laprom Trading, M G TEC Grup, Mândra, Metrom Trading, Minitehnicus, Mopan, Moviplast, Polimed Com, Popeci Utilaj Greu, Pricewaterhousecoopers Tax Advisor&Accountants, Procera Agrochemicals România, Ramoss Com, Retrasib, Rofelix Univers, Rom Paper, Rombat, Romcab, Romelectro, Ronera Rubber, Rowo, Sinteza, Sofiaman Impex, Taparo, Tehno World, Totalgaz Industrie, Upetrom 1 Mai, Utilnavorep, Uzinsider Techno, Valnex, Vanelli.

Până la alegerea noii conduceri, asociaţii fondatori au decis ca primul Consiliu Director al AREX să aibă următoarea componenţă: Preşedinte – Traian Halalai, preşedintele EximBank, Vicepreşedinte – Gabriel Comănescu, preşedintele Grup Servicii Petroliere, Vicepreşedinte – Marian Năstase, preşedintele Consiliului de Administraţie al Alro.

‘Exportatorii se confruntă cu schimbări radicale în modul de a face afaceri internaţionale şi trebuie să fie pregătiţi pentru a face faţă provocărilor de pe pieţele externe. AREX va fi ingredientul care va face diferenţa pentru că, aşa cum se arată şi în proiectul strategiei de export până în 2020, noul mediu internaţional de afaceri va favoriza organizaţiile inovative sub toate aspectele, care se bazează pe networking, capacitate crescândă de asociere sau cooperare în reţea. Or AREX tocmai acest lucru îşi propune, ca prin îmbinarea expertizei membrilor săi să întărească prezenţa companiilor româneşti în străinătate’, a spus Traian Halalai, preşedintele EximBank, citat în comunicat.

Odată finalizate procedurile juridice, orice companie exportatoare poate deveni membră AREX, calitate care nu implică nicio contribuţie financiară. Cât priveşte direcţiile de acţiune imediat următoare, acestea vor fi stabilite în prima Adunare Generală a Asociaţiei care va decide şi componenţa conducerii executive a AREX.

‘Exportatorii au nevoie de un sprijin constant la nivel de reprezentare, iar existenţa mai multor organizaţii de profil nu poate decât să fie benefică, pentru că, aşa cum este cunoscut, concurenţa într-o societate stimulează progresul’, a spus Marian Năstase, şeful Consiliului de Administraţie al Alro.
‘Aşa cum oamenii de afaceri au viziuni diferite asupra afacerilor, la fel stau lucrurile şi în ceea ce priveşte modalitatea de asociere şi reprezentare, iar AREX poate reprezenta o soluţie pentru cei care vor să-şi dezvolte afacerile’, a mai spus Năstase.

‘Dacă ne uităm la ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani în economie, nu putem să nu remarcăm faptul că exporturile au mers ‘contra curentului’. Este remarcabilă capacitatea de reacţie a întreprinzătorilor români care au înţeles că trebuie să-şi diversifice portofoliul de clienţi externi în care să includă şi parteneri din state non-UE’, a arătat, la rândul său, Valer Blidar, proprietarul Astra Vagoane Călători – Arad.

El a adăugat că accesul pe astfel de pieţe s-ar putea produce mult mai rapid dacă firmele româneşti vor interacţiona mai bine şi se vor conecta rapid la pieţe şi la informaţii. ‘Cred că exportatorii români trebuie să înveţe să lucreze în echipă, iar acest lucru se poate realiza şi prin AREX. Noi avem experienţa unor proiecte importante pe pieţe mai exotice şi putem ca şi prin AREX, să ajutăm alţi exportatori să ‘ardă’ din etapele interacţiunii cu parteneri din aceste zone’, a mai precizat Valer Blidar.

Totodată, Claudiu Puchin, administratorul Rom Paper Braşov, a apreciat că întreprinderile mici şi mijlocii reprezintă motorul exportului românesc, însă se confruntă cu multe provocări în ceea ce priveşte accesul pe pieţele externe.

‘Sunt provocări la care nu pot răspunde fără un sprijin consistent din partea structurilor asociative ale mediului de afaceri. Tocmai de aceea ne-am implicat şi susţinem proiectul AREX, convinşi fiind că aceasta va reprezenta suportul pe care IMM-urile exportatoare îl caută pentru a ţine pasul cu schimbările care s-au produs şi continuă să se producă în tranzacţiile internaţionale’, a explicat Claudiu Puchin.

AREX va oferi companiilor membre acces la informaţii cu privire la oportunităţile de afaceri din afara României, facilitarea participării la evenimente de business internaţionale şi /sau misiuni economice oficiale, acces la materiale de informare şi analiză /studii de piaţă, precum şi crearea unui cadru pentru dezvoltarea de reţele de afaceri (networking) şi de comunicare

 

Te-ar mai putea interesa și
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Fratele geamăn al SUV-ului Dacia produs în România și comercializat în Uniunea Europeană, Renault Duster tocmai a fost lansat pe piața turcă, țară în care va fi și asamblat....
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală ...
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...