Petre Daea, despre preţul ouălor: Era cât pe aici să rupă şi tavanul

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat, miercuri, referitor la preţul ouălor, că acesta "s-a potolit" şi că a constatat că, în unele magazine, "lucrurile s-au îmbunătăţit din punctul de vedere al preţurilor".
Economica.net - mie, 22 nov. 2017, 12:09
Petre Daea, despre preţul ouălor: Era cât pe aici să rupă şi tavanul

„Am observat un lucru extrem de interesant: s-a potolit acest preţ. Era cât pe aici să rupă şi tavanul în unele magazine. Noi nu putem sta indiferenţi, nu putem sta stană de piatră în faţa unei asemenea situaţii. Am constatat că în unele magazine lucrurile s-au îmbunătăţit din punctul de vedere al preţurilor”, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii.

Petre Daea a mai precizat că a analizat motivele care au dus la scumpirea ouălor, spunând că nu este normal ca un ou cumpărat cu 50 de bani de la fermă să ajungă pe raftul magazinelor la un preţ dublu.

„Ne-am dus în ferme, am discutat cu reprezentanţii fermierilor şi am analizat elementele de cost de producţie (furaj, medicamente, manopera, energie), iar costul e de 36 de bani. De la costul de producţie, oul pleacă apoi ambalat. Furnizorul îl aduce în magazin la preţul de 52 de bani. De aici şi până la un leu am căutat explicaţii. Pe unele le-am găsit, pe altele nu. Negăsind explicaţiile, am solicitat sprijinul Consiliului Concurenţei”, a completat ministrul Agriculturii.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, l-a criticat, miercuri, pe preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, în urma declaraţiilor acestuia despre scumpirea preţului ouălor, afirmând că acesta nu poate fi „păun printre găini, să-şi păstreze aripile şi noi să fim în fiecare zi perpeliţi”.

Premierul Mihai Tudose l-a chestionat pe ministrul Agriculturii, Petre Daea, cu privire la scumpirea unor produse, afirmând că „au început să circule caricaturi cu găini care-şi iau haine blană, că s-au scumpit ouăle”.

„Dat fiind faptul că în piaţă preţurile la unele produse au crescut nejustificat, imediat am instituit la nivelul ministerului o echipă de control. De altminteri, ieri au intrat în dispozitiv toate instituţiile statului să verifice ce şi cum. Am făcut şi o adresă dlui preşedinte al Consiliului Concurenţei şi l-am rugat să intervină pentru că sunt elemente pe care noi nu le cunoaştem, dat fiind faptul că ele nu se justifică din punct de vedere al calculelor pe care le facem şi al logicii privind desfăşurarea procesului de producţie”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

El a mai spus că preţul ouălor la producător este de 36 de bani pe bucată.

„Îl scoate la poarta fermei ambalat, sigilat, etichetat, îl şi transportă în piaţă, îl duce practic pe raft şi de aici o dată până la un leu, ceea ce, din punctul nostru de vedere nu este justificat. Am rugat prin adresă scrisă, pentru că aşa e normal între instituţiile statului. Preşedintele Consiliului Concurenţei, care poate să mai dea o dată o explicaţie pe care eu nu aş cataloga-o decât împotriva ţării. Foarte atent spun acest lucru şi foarte apăsat, pentru că a spune că sunt diferenţe ca urmare a faptului că au schimbat, că e deficit bugetar mi se pare prea mult, că din cauza deficitul bugetar… Dumnealui ştie şi ar fi bine să dea explicaţii guvernului, pentru că dumnealui nu este păun printre găini, să-şi păstreze aripile şi noi să fim în fiecare zi perpeliţi fie de situaţia reală pe care o are ţara, iar dumnealui se plimbă cu explicaţii, căutând un răspuns peste doi ani când nu mai sunt găinile şi poate nu mai suntem nici noi”, a adăugat Daea.

El a făcut un apel la Biogdan Chiriţoiu să se abţină de la analize supreflu şi să folosească instrumentele pe care le are.

„Îmi spunea mereu că îmi cere documente şi date. Niciodată nu mi-a cerut până acum. Din data de 15 noiembrie, când am solicitat scris să intervină, nu am primit nicio comunicare scrisă din partea Consiliului Concurenţei privind colaborare instituţională. Sunt unele elemente pe care nu le pot spune în guvern. Din punctul meu de vedere sunt scumpiri la acest produs nejustificate. Dovadă este şi faptul că astăzi am primit pe whatsapp o imagine de la un magazin de la Sibiu. Când am fost săptămâna trecută cartonul era 23 de lei, azi e 16 lei. Păi nu am schimbat nimic nici în reţeta furajeră, nici în costul de producţie… Producătorul a rămasd în acelaşi proces teghnologic, motiv pentru care am solicitat sprijin şi aştept să se concretizeze această analiză şi să putem să o aducem în faţa guvernului”, a mai afirmat Petre Daea.

Ministrul Agriculturii a anunţat sâmbătă, la Sibiu, că a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la creşterea preţurilor la mai multe produse, după ce, din discuţiile cu producătorii, a înţeles că nu a intervenit nicio majorare, dar cu toate acestea ouăle şi carnea sunt mai scumpe la raft.

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...