Petrescu, Deloitte: Băncile nu mai plătesc propriile greşeli din trecut, ci pe ale întregii economii

 Băncile nu mai plătesc, în prezent, pentru greşelile proprii din trecut, precum acordarea de credite cu buletinul, oprită în 2008, ci pentru greşelile trecutului făcute de întreaga economie, a declarat marţi, Oana Petrescu, partener în cadrul companiei de audit şi consultanţă Deloitte.
Economica.net - mar, 21 mai 2013, 10:00
Petrescu, Deloitte: Băncile nu mai plătesc propriile greşeli din trecut, ci pe ale întregii economii

„(Băncile – n.r.) nu mai plătesc greşelile trecutului făcute de bănci şi acum plătesc greşelile trecutului făcute de întreaga economie naţională, inclusiv de mediul privat. Se vorbeşte foarte mult despre creditul cu buletinul şi despre exuberanţa consumatoristă şi aşa mai departe. Băncile au plătit greşeala acesta în primii doi ani. În 2008 au oprit creditele cu buletinul, în 2010 deja băncile provizionaseră sau vânduseră 80% din portofoliile de credite cu buletinul. Deci impactul pe bilanţ, pe profit a fost în 2009 – 2010. Creditele acestea nu mai există în bilanţurile băncilor, creditele neperformante. Cele performante continuă să genereze profituri, dar mai mici, fiindcă sunt mai puţine”, a afirmat Petrescu la o conferinţă pe tema sistemului bancar.

Ea a făcut referire şi la greşelile referitoare la companiile care s-au împrumutat cu garanţii supraevaluate, care au fost plătite în perioada 2010 -2012, când băncile au constituit provizioane.

„Am văzut ajustarea care a avut loc în trimestrul trei al anului trecut a valorii garanţiilor tuturor acestor companii care s-au supraîndatorat. Problema este că deja acum sistemul s-a ajustat, s-a stabilizat şi este confruntat cu potenţialul real de creştere economică a ţării. Avem surse de finanţare. Acum sistemul are suficient capital, are suficiente surse de finanţare, din păcate însă nu sunt proiecte care să genereze practic randamente superioare acestui nivel de dobânzi”, a spus Petrescu.

Ea apreciază că, până când nu se relansează economia, băncile nu vor putea să meargă mai departe, arătând că acestea au încă provizioane semnificative din trecut.

„Au provizioane semnificative fiindcă companiile decid să nu mai opereze pe piaţa acesata, să închidă, să intre în insolvenţă, să-şi limiteze pierderile. Valul de insolvenţă a crescut anul trecut datorită acestei realizări a economiei reale cum că nu pot să producă profitabil încă în România”, a mai spus partenerul Deloitte.

Te-ar mai putea interesa și
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în......
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori ...
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines leagă Clujul de Zurich începând de azi, 28 martie.
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două proiecte
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două ...
Guvernul a aprobat joi indicatorii tehnico-economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova şi Târgu Jiu (110,1 km), ...