Petrom se judecă cu Guvernul României. În joc sunt 90 de milioane de euro

OMV Petrom, una dintre cele mai mari companii româneşti, are în derulare un proces cu Fiscul român. În joc sunt 413 milioane de lei, sume reprezentând impozite cerute companiei în anii trecuţi pe care le-a plătit, dar le-a contestat în instanţă. Termenul de judecată este în noiembrie.
Mihai Nicuţ - vin, 07 oct. 2016, 21:01
Petrom se judecă cu Guvernul României. În joc sunt 90 de milioane de euro

OMV Petrom a plătit Fiscului 413 milioane de lei, ca urmare a stabilirii de către organul fiscal a unor obligaţii de plată suplimentare aferente perioadei 2007-2015, după cum se arată în prospectul de emisiune pentru vânzarea unui pachet minoritar de acţiuni, care va fi demarată de Fondul Proprietatea.

Compania a plătit integral sumele, dar le consideră nejustificate şi acum încearcă recuperarea lor, prin mai multe acţiuni în instanţă. 

„La începutul anului 2015, în sarcina Societăţii s-a impus de către autoritățile fiscale un debit suplimentar pentru anii 2009 – 2010 în suma de 142 mil. RON (reprezentând mai puţin de 1% din suma totală a taxelor plătite de Societate în perioada menţionată) plus accesorii, reprezentând sume pretinse a fi datorate în plus la bugetul de stat ca rezultat al reevaluării de către autoritatea fiscală a situaţiei de fapt. În plus, autorităţile fiscale au determinat sume suplimentare de plată şi pentru perioada 2007, 2008, 2011 şi 2012. Societatea a plătit toate sumele calculate în plus de către autoritatea fiscală pentru anii 2007 – 2012, în valoare totală de 413 milioane RON (incluzând toate accesoriile)”, se arată în prospectul de emisiune.

„Societatea a contestat integral sumele pretinse pentru perioada 2007 – 2012 ca urmare a acestei inspecţii fiscale şi a atacat soluţiile date de autoritatea fiscală în contestaţie prin două cereri de chemare în judecată, care se află în prezent pe rolul instanţei: o cerere de chemare în judecată care face obiectul dosarului nr. 3042/2/2016 la Curtea de Apel București (cu primul termen de judecată în octombrie 2016) şi o cerere de chemare în judecată care face obiectul dosarului nr. 8063/2/2015 la Curtea de Apel București (respinsă în prima instanţă în iulie 2016)”, se mai arată în prospect. 

Primul dosar, în care Petrom contestă actul fiscal prin care i s-au cerut plata unor taxe suplimentare şi decizia de impunere, a fost înregistrat în aprilie la Curtea de Apel Bucureşti. Termenul de judecată iniţial a fost stabilit pe 5 octombrie, dar cauza a fost amânată pentru data de 2 noiembrie.

Compania petrolieră spune că practica autorităţilor fiscale din România constituie un risc pentru activitatea sa.

„Am putea face subiectul unor controale viitoare din partea autorităților fiscale cu consecințe potențiale greu de anticipat de către noi (inclusiv amenzi, impuneri de plată a unor sume suplimentare ca urmare a recalificării pentru diverse cheltuieli și deductibilități și a transmiterii anumitor constatări, potrivit practicii obişnuite a autorităţilor fiscale, către alte autorități cum ar fi parchetul), care ar putea avea un efect negativ semnificativ asupra activității, rezultatelor operaționale și condiției financiare”, se mai arată în prospectul de emisiune.

OMV Petrom este cea mai mare companie petrolieră din România şi singurul producător de ţiţei şi gaze. Compania este deţinută de grupul asustriac OMV.

 

Te-ar mai putea interesa și
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Fostul preşedinte american Donald Trump, candidat la Casa Albă, a cerut joi Europei să se "mişte" şi să elibereze mai multe fonduri pentru Ucraina, aflată în război cu Rusia, informează AFP....
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei vândute în stațiile ...
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul ...
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea ...