Pfizer preia Allergan cu 160 miliarde dolari şi devine cel mai mare producător de medicamente din lume

Compania americană Pfizer Inc va achiziţiona rivala Allergan Plc, producătorul Botox, pentru suma de aproximativ 160 de miliarde de dolari, o tranzacţie care va crea cel mai mare producător mondial de medicamente, transmit AP şi Reuters, preluate de Agerpres.
Economica.net - lun, 23 nov. 2015, 16:01
Pfizer preia Allergan cu 160 miliarde dolari şi devine cel mai mare producător de medicamente din lume

Pfizer vrea să-şi mute sediul fiscal în Irlanda, unde este înregistrat şi Allergan, pentru a beneficia de o taxă pe companii mai mică. În Irlanda, taxa pe companii este de 12,5%, faţă de 35% în SUA. Allergan încă derulează majoritatea operaţiunilor din New Jersey (SUA).

Pfizer, producătorul medicamentelor Lipitor şi Viagra, va păstra sediul global al operaţiunilor sale în New York, însă, în urma preluării Allergan, entitatea se va numi Pfizer Plc şi va avea sediul legal şi birourile principalilor directori în Irlanda.

Anul trecut, Pfizer a încercat fără succes să preia producătorul britanic de medicamente AstraZeneca Plc, cu suma de aproximativ 118 miliarde de dolari.

În urma tranzacţiei, Pfizer va depăşi compania elveţiană Novartis AG şi va deveni cel mai mare producător mondial de medicamente, după venituri.

Acţionarii Allergan vor primi 11,3 acţiuni ale entităţii combinate pentru fiecare dintre titlurile lor, în timp ce acţionarii Pfizer obţin o acţiune a entităţii combinate. Tranzacţia ar urma să se finalizeze în semestrul doi din 2016.

Ian Read, preşedintele director general al Pfizer, îşi va păstra atribuţiile în entitatea combinată, în timp ce şeful Allergan, Brent Saunders, va fi director operaţional.

În predeschiderea Bursei de la New York, acţiunile Allergan au scăzut cu 1,7%, în timp ce titlurile Pfizer înregistrau un declin de 2,1%.

Preluarea Allergan de către Pfizer va da naştere unui colos farmaceutic cu o valoare de piaţă de 330 miliarde de dolari şi vânzări anuale de peste 60 de miliarde de dolari, devansând cu mult actualul număr doi de pe piaţa farmaceutică americană, Merck & Co, care realizează vânzări anuale de aproximativ 40 de miliarde de dolari. Aceasta va fi cea mai mare fuziune anunţată în acest an, devansând preluarea Plc de către Anheuser-Busch InBev, cu 107 miliarde de dolari.

Începând din 2014, sectorul farmaceutic a trecut printr-un val de fuziuni şi achiziţii, în urma căruia marii producători de medicamente şi-au preluat rivalii mai mici, iar numărul producătorilor de medicamente generice s-a redus în urma consolidării.

Te-ar mai putea interesa și
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate directorilor și membrilor Consiliului de Supraveghere în anul 2023,......
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...