Piaţa asigurărilor a crescut cu 7,39% în primul trimestru, la 1,97 miliarde lei

Piaţa asigurărilor din România a crescut cu 7,39% în primul trimestru al acestui an, la 1,97 miliarde de lei, pe fondul avansului volumului de prime brute subscrise atât pe segmentul de asigurări generale, cât şi pe cel de viaţă, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
Economica.net - joi, 28 mai 2015, 09:22
Piaţa asigurărilor a crescut cu 7,39% în primul trimestru, la 1,97 miliarde lei

‘Creşterea volumului de prime brute subscrise în primul trimestru din 2015 faţă primul trimestru al anului trecut s-a înregistrat atât la asigurările de viaţă (7,59%) cât şi la asigurările generale (7,34%)’, se menţionează în raport.

Potrivit datelor ASF, asigurările generale au avut o pondere de 79,31% în total prime brute subscrise, iar asigurările de viaţă o pondere de 20,69%, scrie Agerpres.

‘Analizând structura primelor brute subscrise pe clase de asigurări, în cazul asigurărilor generale se detaşează asigurările de răspundere civilă a autovehiculelor, unde subscrierile reprezintă 44,95% din total asigurări generale, urmate de asigurări de mijloace de transport terestru – Casco, cu 24,23% şi de asigurări de incendiu şi calamităţi naturale cu 15,60%, celelalte clase de asigurări reprezentând fiecare sub 10% din total prime brute subscrise asigurări generale’, se mai precizează în raport.

Potrivit ASF, singura clasă de asigurări care prezintă în ultimii ani creştere constantă a primelor brute subscrise este clasa reprezentând asigurările de răspundere civilă a autovehiculelor, în primul trimestru din 2015 creşterea fiind de 18,23% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

În primul trimestru din 2015, volumul de prime brute subscrise pentru asigurările de viaţă a înregistrat o creştere cu 7,59%. ‘Această creştere a avut loc pe fondul unei uşoare creşteri a numărului de contracte existente la sfârşitul perioadei (1,26% faţă de primul trimestru din 2014) şi a numărului de contracte noi încheiate (3,35%)’, se menţionează în raport.

Indemnizaţiile brute plătite au scăzut, în primul trimestru al acestui an, cu 7,98% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce primele brute subscrise au crescut cu 7,39%.

În ceea ce priveşte indemnizaţiile brute plătite pentru asigurările generale, volumul acestora a fost de 918.417.219 lei, în scădere cu 8,95% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014. În ceea ce priveşte asigurările de viaţă, volumul de indemnizaţii brute plătite au fost de 43.508.833, în creştere cu 18,91% în primul trimestru al acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Despăgubirile brute plătite în primele trei luni ale anului 2015 în cazul poliţelor RCA au fost structurate astfel: vătămări corporale – 69.848.367 lei, 99,95% reprezentând despăgubiri pentru daune întâmplate în anii anteriori, şi daune materiale – 299.239.248 lei, aproximativ 94% pentru daune întâmplate în anii anteriori.

Asigurările de sănătate nu reprezintă o pondere semnificativă în asigurările subscrise în primul trimestru din 2015, dar au înregistrat o creştere semnificativă în ultima perioadă. Astfel, în primul trimestru al acestui an au fost raportate prime brute subscrise în total de 22.078.104 lei pentru asigurări de sănătate. Indemnizaţiile brute plătite în primul trimestru din 2015 au fost în sumă de 12.404.985 lei, în creştere cu 52,71% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...