Cum va fi piaţa comunicaţiilor din România în 2014

Anul 2013 a fost cu siguranţă unul istoric pentru telefonia mobilă din România, odată cu adoptarea ofertelor cu minute şi SMS-uri naţionale nelimitate de către cei trei mari operatori dominanţi.
Economica.net - Dum, 15 dec. 2013, 22:13
Cum va fi piaţa comunicaţiilor din România în 2014

Dar ce ar putea să mai aducă nou în oferte operatorii şi care sunt marile lor provocări ale anului 2014.

“Ofertele operatorilor în 2014 vor trebuie să satisfacă cel puțin două cerințe: să îi facă pe clienți să rămână în rețea și să frâneze în schimb scăderea ARPU per client. Aceste două obiective sunt greu de realizat în același timp: clienții sunt din ce în ce mai sensibili la tarife dar o scădere a acestora ar afecta veniturile și investițiile operatorilor.  Cele două nu sunt însă ireconciliabile și țin de talentul operatorilor de a se re-inventa”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Valentin Mircea, analist al pieţei telecom şi fost vicepreşedinte al Consiliului Concurenţei.

Potrivit acestuia,  oferirea de conținut exclusiv clienților proprii poate crește gradul de loialitate dar și de satisfacție al acestora, precum și nivelul veniturilo, ceea ce va conduce la atingerea ambelor obiective.  Este un proces pe care unii operatori au început, de altfel, să îl implementeze, cum este cazul serviciilor de televiziune oferite de Orange.  

Concurenţa se va intensifica pe piaţa telecom

În 2014 pe piaţa românească de comunicaţii mobile va mai intra un nou operator, 2K Telecom, care va ataca segmentul de voce şi date în tehnologia 4G.

“Concurența se va intensifica, din cauza a două elemente determinante.  În ceea ce privește clienții persoane fizice intrarea mai puternică în competiție a Digi Mobil, odată cu dobândirea dreptului de utilizare a unor frecvențe în banda de 900 Mhz, va determina probabil un nou ”război al prețurilor”, similar celui declanșat acum câțiva ani de ofertele cu mii de minute ale Cosmote”, a mai spus Valentin Mircea.

Potrivit acestuia, Digi Mobil este un operator mic dar care poate beneficia de un sprijin formidabil din partea RCS&RDS, căruia îi aparține, și care este un jucător de talie pe alte piețe, conexe și complementare telefoniei mobile. În segmentul clienților din zona de afaceri, intrarea pe piață a unui nou operator – 2K Telecom – are un mare potențial disruptiv pentru operatorii tradiționali.  2K are un potențial foarte bun de a accesa această zonă, cu oferte personalizate și flexibile.

Va creşte volumul de trafic  de date inclus în abonamente

Dacă în acest moment traficul de date maxim oferit de operatori se ridică la 100 GB în cazul Cosmote, 20 GB în cazul Vodafone şi 25 de GB în cazul Orange.

“Anul 2014 ar putea fi anul ofertelor cu multe minute incluse indiferent de rețea și ar putea crește și oferta de Mb de date incluse în oferte, odată cu creșterea consumului de date.  Nu cred că este fezabil să existe abonamente nelimitate ca volume și viteze.  Modificările impuse de restructurarea rețelelor și de adoptarea tehnologiei LTE vor necesita un volum mare de investiții, pe care operatorii nu vor mai putea să îl acopere decât în foarte mică măsură din surse cum sunt tarifele de terminare a apelurilor sau tarifele de roaming”, a mai spus Valentin Mircea.

Acesta ne-a mai explicat că în acest condiții accesul la servicii de date de mare viteză pe mobil este de așteptat să fie în gama superioară a tarifelor, cel puțin până va crește numărul de utilizatori de astfel de servicii iar operatorii vor putea folosi în mod eficient noua tehnologie instalată. Prețurile vor depinde, desigur, și de politica comercială a fiecărui operator în parte.

În 2014 am putea asista la consolidări pe piaţa telecom

“Anul viitor cele mai mari provocări vor fi, aproape paradoxal, la adresa liderilor pieței de comunicații mobile – Orange și Voafone – care vor trebui să facă față noilor paradigme din piață, cum este convergența serviciilor de telefonie fixă și mobilă, internet și distribuire de programe radio-TV.  ”Greii” pieței sunt obligați să facă mișcări îndrăznețe – investiții considerabile sau chiar achiziții de operatori care dețin infrastructură de acces la internet/CATV – sau riscă să își vadă periclitate pozițiile în 2015 și în anii următori”, a mai spus Mircea.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...