Piaţa de telefonie mobilă după primul trimestru: competiţie intensă, război al preţurilor, alianţe şi strategii de viitor

Cum merge bătaia pe telefoanele din buzunarele românilor: RCS & RDS atacă la preţ şi revendică un sfert din piaţa de abonamente la mobil pentru persoane fizice, în timp ce Telekom şi Vodafone acuză concurenţa înfierbântată, aluzie la preţurile mici de la Digi, iar Orange se diversifică pe servicii pentru acasă prin reţeaua fixă a concurenţilor germani şi devine, astfel, cel de-al treilea operator convergent fix-mobil. De notat şi că cele patru companii s-au aliat, pentru moment, două câte două, fie pentru o mai bună gestionare a costurilor într-o piaţă aglomerată, fie pentru a acoperi din propriile lipsuri fără investiţii suplimentare.
Economica.net - lun, 23 mai 2016, 21:02
Piaţa de telefonie mobilă după primul trimestru: competiţie intensă, război al preţurilor, alianţe şi strategii de viitor

Numărul de cartele SIM active a ajuns la 23,1 milioane în 2015, tot mai mulţi români optează pentru abonamente în defavoarea serviciilor preplătite, iar utilizarea internetului mobil creşte exploziv de la un an la altul. Din totalul de utilizatori activi, peste 10 milioane sunt abonaţi, din care 7,8 milioane au contracte pe persoană fizică.

Dacă ne uităm pe ce spune UE, românii sunt printre cei mai norocoşi europeni în ceea ce priveşte telefonia mobilă: nu mai puţin de patru operatori se duelează în oferte şi strategii pentru a atrage clienţi. Concurenţa intensă din România este, de altfel, menţionată în rapoartele financiare ale companiei britanice Vodafone şi ale grecilor de la OTE, parte a grupului german Deutsche Telekom.

Lupta pentru clienţi s-a încins mai ales după relansarea Digi Mobil în 2014, iar strategia RCS & RDS, de a oferi abonamente de la 2 euro şi contracte cu minute nelimitate naţional de la 5 euro, a fost criticată voalat de noul CEO al grupului de companii Telekom România, Miroslav Majoros, care a preluat funcţia la sfârşitul anului trecut. „Nu cred în servicii ieftine” şi „e uşor să atragi abonaţi dacă dai cartele aproape pe gratis”, a declarat recent Majoros, subliniind că strategia Telekom se focusează pe servicii de calitate. Telekom şi-a extins cu aproape 10% baza de abonaţi la serviciile mobile între 31 martie 2015 şi 31 martie 2016, creştere datorată în principal pachetelor fix-mobil MagentaONE. Numărul total de clienţi ai Telekom România pe servicii mobile a ajuns la 5,934 milioane, de la 6 milioane anul trecut, iar ponderea cartelelor preplătite, care generează venituri mult mai reduse faţă de abonamente, este în scădere.

Dacă tot vorbim de cartele şi abonamente la telefonie mobilă, RCS & RDS a anunţat luna trecută că Digi Mobil avea, la 31 martie, două milioane de abonaţi pe segmentul rezidenţial (persoane fizice), cu un număr nesemnificativ de cartele preplătite active, din moment ce cartela Digi abia s-a lansat. Vodafone a raportat 8,461 milioane de clienţi la 31 martie, variaţie nesemnificativă faţă de anul trecut, din care 41,1%, sau 3,477 milioane, reprezintă abonaţi. Iar Orange, liderul pieţei, a ajuns la 10 milioane de clienţi la sfârşitul lunii martie, în scădere cu peste 150.000 faţă de 31 decembrie 2015 şi cu aproximativ 350.000 faţă de 31 martie 2015; totuşi, 4,82 milioane din numărul de clienţi sunt abonaţi.

Datorită numărului mare de abonamente, Orange are cel mai ridicat venit mediu pe utilizator (ARPU) raportat, de 6,6 euro în primul trimestru din acest an, faţă de 6,2 euro pentru Vodafone, respectiv 4,4 euro în cazul Telekom. RCS & RDS nu raportează date financiare nici la nivel de grup, nici defalcat pe divizii.

Rezultate financiare: Orange a avut în primul trimestru din 2015 venituri de 235 milioane de euro, în creştere cu 6,3% faţă de nivelul din perioada corespunzătoare a anului trecut. Veniturile Vodafone au crescut totodată cu 6,7%, la 174 milioane de euro, iar încasările Telekom România Mobile Communications (fosta Cosmote România) au urcat cu 9,4%, la 113 milioane de euro, cu un profit EBITDA de 18,3 milioane euro, în scădere cu 18%.

În timp ce RCS & RDS şi Telekom oferă toate tipurile de servicii de telecomunicaţii pentru acasă – telefonie fixă, telefonie mobilă, internet, televiziune prin cablu şi prin satelit – cochetând şi cu servicii de furnizare de energie, Orange şi Vodafone au activat până acum doar pe servicii mobile. Menţionăm la capitolul operatori mari din România şi UPC, care are însă doar servicii fixe şi deci nu face obiectul acestui material. Orange mai are aproximativ 300.000 de abonaţi la televiziunea prin satelit.

Compania cu acţionar francez a lansat, săptămâna trecută, servicii fixe de internet, televiziune prin cablu şi telefonie în trei mari oraşe din ţară, urmând ca până la finalul anului să se extindă în urban la nivel naţional. Preţurile practicate sunt în aceeaşi zonă cu grila tarifară a Telekom, cu reduceri semnificative pentru abonaţii existenţi ai serviciilor mobile.

Transformarea Orange în operator integrat fix-mobil este posibilă datorită acordului cu Telekom prin care a obţinut, contra-cost, accesul la infrastructură fixă. Telekom a primit în schimb, tot contra-cost, acces la reţeaua 4G şi 4G+ a Orange, printr-un acord de network sharing.

În timp ce Orange s-a aliat cu Telekom, Vodafone a acordat RCS & RDS, începând din primăvara lui 2015, contra-cost, printr-un acord de network sharing, acces în reţeaua mobilă pentru clienţii Digi Mobil care nu au acoperire de la propriul furnizor. Parteneriatele dintre operatorii mobili au devenit în ultimii ani o tendinţă la nivel internaţional, cu acorduri de network sharing menite în principal să reducă povara costurilor cu infrastructura. Practica este similară alianţelor din industria auto, cum este şi cazul Renault-Nissan, în cadrul cărora toate mărcile din grup dezvoltă modele de maşini folosind aceleaşi platforme tehnice, împârţind costurile de cercetare şi dezvoltare şi generând economii pe lanţul comercial prin producţia pieselor la capacitate mai mare.

Anul acesta, Orange face pasul către servicii fixe, iar Telekom şi RCS & RDS au anunţat că vor continua cu investiţii semnificative în extinderea reţelelor 4G. Vodafone şi-a actualizat recent lista obiectelor secundare de activitate cu difuzarea programelor radio-TV şi producţia de conţinut, dar niciun detaliu concret până acum despre planurile companiei.

Te-ar mai putea interesa și
Astra TransCarpatic a cumpărat tren nou de la producătorul chinez CRRC Sifang
Astra TransCarpatic a cumpărat tren nou de la producătorul chinez CRRC Sifang
Operatorul de transport feroviar de călători Astra TransCarpatic a achiziționat un tren nou de la compania chineză CRRC Sifang, pe care speră să îl introducă în circulație chiar de anul......
Isărescu, despre tezaurul României din Rusia: Avem o creanță validă, eligibilă și total legală asupra Federației Ruse, moștenitoarea vechiului URSS
Isărescu, despre tezaurul României din Rusia: Avem o creanță validă, eligibilă și total legală asupra Federației ...
Declarația guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, se referă strict la tezaurul României transportat în timpul celui de-al ...
Fidelis – Ministerul Finanţelor listează la BVB titluri de stat în sumă de aproape 3,2 miliarde lei, cea mai mare valoare de la lansarea programului
Fidelis – Ministerul Finanţelor listează la BVB titluri de stat în sumă de aproape 3,2 miliarde lei, cea mai mare ...
Ministerul Finanţelor listează la Bursa de Valori Bucureşti titluri de stat Fidelis în sumă de aproape 3,2 miliarde ...
Elveţia anunţă o scădere semnificativă a activelor ruseşti îngheţate
Elveţia anunţă o scădere semnificativă a activelor ruseşti îngheţate
Valoarea activelor ruseşti îngheţate de Elveţia era de 5,8 miliarde de franci (6,36 miliarde de dolari) la finele lui ...