Piaţa imobiliară din Europa de Est: „Cu toată viteza înainte”. Preţurile au crescut, regiunea rămâne atractivă

Pieţele imobiliare din Europa de Est rămân atractive pentru dezvoltatori, în condiţiile în care perspectivele economice contracarează volatilitatea politică din regiune, au apreciat directorii din industrie care au participat la o conferinţă la Viena, transmite Bloomberg.
Economica.net - mie, 17 ian. 2018, 07:43
Piaţa imobiliară din Europa de Est:

‘Cu toată viteza înainte’, a declarat Remon Vos de la dezvoltatorul ceh de parcuri industriale CTP Invest spol s.r.o. referindu-se la potenţialul pieţei imobiliare în 2018, după doi ani în care investiţiile au revenit la nivelurile de dinaintea crizei.

Preţurile în regiune au crescut pe măsură ce au intrat bani în imobiliare la un nivel fără precedent după 2007. Potrivit firmei de consultanţă Colliers International, anul trecut investiţiile în imobiliare au fost similare cu nivelul de 12,2 miliarde de euro înregistrat în 2016. În condiţiile în care Fondul Monetar Internaţional se aşteaptă în acest an la o creştere a Produsului Intern Brut de până la 5,5%, este puţin probabil să asistăm la o încetinire a pieţei chiar dacă multe ţări din regiune se confruntă cu o situaţie politică volatilă, apreciază directorii care au participat la conferinţa de la Viena.

Chiar dacă economiile din regiune Europei de Est au cele mai mari ritmuri de creştere din UE, scena politică este din ce în ce mai volatilă. Marţi, pentru a doua oară în decurs de un an, România a rămas fără guvern. În aceeaşi zi, premierul Cehiei, Andrej Babis a pierdut un vot de încredere pentru a forma o nouă administraţie. În Polonia, un nou prim-ministru a înlocuit aproape jumătate din miniştrii săi iar Ungaria, unde vor avea alegeri în aprilie, este criticată de UE pentru politicile sale.

‘Aceste pieţe sunt în creştere şi nu sunt atât de dependente de situaţia politică dintr-o anumită ţară. Aceasta nu are un impact imediat asupra afacerilor noastre’, a declarat Remon Vos la o conferinţă organizată de Euromoney. În România, piaţa este una din cele mai puternice din regiune ‘în pofida situaţiei politice’ iar investitorii continuă să o aprecieze ca fiind ‘interesantă’ şi le place aici, a spus Vos.

Directorii prezenţi la conferinţa de la Viena s-au declarat de acord că, deşi volatilitatea politică este în mod normal un fenomen pe termen scurt, deciziile în imobiliare se iau având în vedere o perspectivă pe termen lung, ceea ce reduce efectul riscurilor politice.

‘În acest moment ciclul pare foarte favorabil pentru Europa Centrală şi de Est’, a declarat Jos Tromp, director de cercetare pentru Europa Orientul Mijlociu şi Africa la brokerul american de imobiliare CBRE Group Inc. Potrivit acestuia deşi fondurile de private equity din SUA ar urma să iasă din Europa pe fondul aşteptărilor privind o creştere puternică, investiţiile vor rămâne în regiunile emergente. Chiar dacă 2017 a fost cel mai bun an din punct de vedere al volumului, pe ansamblu piaţa imobiliară de pe continent va rămâne robustă pentru moment, susţine Jos Tromp.

Te-ar mai putea interesa și
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland România lansează E-Mobility, proiectul prin care posesorii Kaufland Card cu mașini electrice au posibilitatea de a-și încărca autoturismul la una dintre stațiile de încărcare din......
Nicușor Dan: S-a reactivat suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2 și 4
Nicușor Dan: S-a reactivat suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2 și 4
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a anunțat într-o conferință de presă că PUZ-urile sectoarelor 2 și 4 ...
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Exodul din Rusia a corporaţiilor străine începând din 2022, după ce aceasta a invadat Ucraina, a dus la pierderi ale ...
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Managerii români estimează că activităţile din industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii vor înregistra ...