Piaţă neagră a ţigaretelor, la cel mai ridicat nivel din ultimii 2 ani şi jumătate. Şi urmează o nouă scumpire

Piaţă neagră a ţigaretelor a înregistrat în ianuarie 2014 cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani şi jumătate, ajungând la 15,7%, conform unui studiu al companiei de cercetare Novel.
Economica.net - mar, 11 mart. 2014, 13:48
Piaţă neagră a ţigaretelor, la cel mai ridicat nivel din ultimii 2 ani şi jumătate. Şi urmează o nouă scumpire

‘Regiunile nord-vest (24,5%) şi nord-est (24,2%) au fost în luna ianuarie cele mai afectate de comerţul ilicit. În mod excepţional, remarcăm un nivel aproape dublu al contrabandei în regiunea sud-est, atingând în ianuarie un maxim istoric de 22,2% ce nu a mai fost înregistrat decât înainte de mai 2010. Din punct de vedere al provenienţei, aşa numitele produse ‘cheap whites’ deţin cea mai mare pondere din piaţă, de 40%. Prin ‘cheap whites’ definim mărci ieftine, care nu aparţin marilor producători şi care sunt destinate pieţei negre. Creşteri semnificative de peste 4 puncte procentuale au înregistrat produsele provenite din Serbia şi cele traficate ilegal prin shop-urile Duty Free aflate în ţările vecine, în timp ce produsele cu timbru de Moldova şi Ucraina au scăzut semnificativ, cu peste 6 puncte procentuale’, a declarat Marian Marcu, directorul companiei de Cercetare Novel Research, într-un comunicat remis marţi AGERPRES.

Potrivit Gildei Lazăr, director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova şi Bulgaria, decizia neaşteptată de indexare artificială a cursului de schimb la care se plăteşte acciza a avut că efect majorarea preţurilor la ţigarete, în ianuarie.

‘Această majorare a dus la adâncirea diferenţei dintre preţurile produselor legale şi ale celor ilegale. Pe piaţă legală, preţurile au crescut cu circa 0,5 lei pe pachet, în timp ce preţul mediu pe piaţă neagră a crescut cu doar 0,2 lei, situându-se undeva la sub 9 lei. După cum ştiţi, cursul de schimb utilizat în 2013 şi aflat, oricum, deasupra cursului real, a crescut cu aproximativ 5%, ajungând la 4,73 lei/euro. Din experienţele anterioare, mediul de afaceri a constatat că schimbarea regulilor din mers, pentru a obţine rezultate frumoase pe hârtie şi a ‘da bine’ în ochii FMI, generează costuri importante. Astfel, indexarea cursului cu inflaţia a dus la contrabandă şi la inflaţie, după cum, de altfel, a precizat şi BNR. Şi nu trebuie să uităm că, în aprilie, este prevăzută creşterea anuală a accizei la tigarete, de la 81,78 euro/1.000 tigarete la 84,37 euro’, a declarat Gilda Lazăr.

Piaţa neagră a crescut în ianuarie 2014 cu circa 1,5 puncte procentuale faţă de finele anului trecut, a declarat Adrian Popa, director Corporate & Regulatory Affairs la BAT România.

‘Un punct procentual de contrabandă reprezintă pierderi la bugetul de stat de circa 35 de milioane de euro. Tendinţele înregistrate pe piaţă neagră în luna ianuarie demonstrează capacitatea de adaptare a reţelelor infracţionale şi sunt de natură să ne sporească îngrijorările cu privire la evoluţia contrabandei în lunile care urmează. În timp ce ponderea produselor provenite din Moldova şi Ucraina, pe piaţă neagră din România, a scăzut semnificativ, ponderea produselor provenite din Serbia s-a triplat. În mod cert, instabilitatea fiscală şi reorganizarea ANAF, instituţie responsabilă cu combaterea comerţului ilicit cu ţigarete sunt principalele cauze care au dus la intrarea contrabandei pe trend ascendent la început de an’, a arătat Adrian Popa.

În ultimii doi ani, nivelul contrabandei s-a menţinut la circa 13%, fapt datorat respectării calendarului de creştere a accizelor, precum şi eforturilor concertate ale autorităţilor, susţinute şi de producătorii de ţigarete, a menţionat Sorana Mantho, director Corporate Affairs, Philip Morris România şi Bulgaria.

‘Piaţa produselor din tutun este extrem de sensibilă şi reacţionează la schimbări neprevăzute, ţigaretele fiind unul din cele mai taxate produse din România (circa 80% din preţ reprezintă taxe şi accize). Este îngrijorător că asistăm acum la o creştere bruscă a contrabandei cu produse din tutun. Pentru a evita astfel de situaţii este nevoie de un cadru de reglementare adecvat şi stabil, de o politică fiscală predictibilă. Experienţa noastră la nivel global ne arată că există soluţii şi de aceea noi am fost întotdeauna şi suntem pregătiţi să discutăm cea mai bună abordare – care să permită creşteri ale încasărilor la bugetul de stat fără efecte secundare şi nedorite în zona comerţului ilicit cu produse din tutun’, a afirmat reprezentanta Philip Morris România şi Bulgaria.

În opinia celor trei producători de tutun, în vederea reducerii pieţei negre este necesară, pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracţiunilor de evaziune fiscală şi de contrabandă cu ţigarete, clarificarea situaţiei la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria şi Bulgaria, şi stabilirea unor atribuţii specifice pentru poliţia locală şi jandarmerie, întrucât comerţul ilicit cu ţigarete se desfăşoară în zona de competenţă a acestora (pieţe, oboare, staţii de metrou).

Marii producători de tutun au semnat acorduri de cooperare cu Comisia Europeană pentru combaterea comerţului ilicit cu produse din tutun şi susţin instituirea, din sumele alocate României că urmare a acestor acorduri, a unui fond de premiere pentru cei care s-au remarcat prin rezultate deosebite în lupta împotriva contrabandei cu ţigarete.

Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după companiile din sectorul petrolier. În 2013, industria tutunului a virat la buget peste 2,6 miliarde euro, reprezentând accize, TVA, taxe şi contribuţii.

O nouă scumpire, la 1 aprilie: 0,5 lei la pachet

Acciza specifică la ţigarete va creşte de la 1 aprilie la 59,77 euro/1.000 de ţigarete, faţă de 56,71 euro/1.000 de ţigarete în prezent (plus 5,4%), fapt care va conduce la o majorare a accizei totale cu 3,16%, la 84,37 euro/1.000 de ţigarete (plus 3,16%), potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat luni pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice /MFP/.

Acciza ad valorem va scădea uşor, de la 19% la 18%, iar acciza minimă pentru perioada 1 aprilie 2014 – 31 martie 2015 va fi de 81,5 euro/1.000 de ţigarete, faţă de 79 euro/1.000 de ţigarete în prezent.

‘Se observă o scădere a procentului accizei ad valorem, raportată la preţul de vânzare cu amănuntul şi o creştere a nivelului accizei specifice – componentă fixă a accizei totale, ceea ce este în concordanţă cu principiul consolidării fiscale, fapt care asigură un nivel de colectare a veniturilor la buget mai ridicat şi fix, indiferent de preţ’, precizează nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Ca produse supuse accizelor, ţigaretele au o structură a accizei de tip compus, reprezentând suma dintre acciza specifică pe 1.000 de ţigarete plus acciza ad valorem aplicată asupra preţului de vânzare cu amănuntul declarat. Nivelul accizei totale pentru ţigarete, în perioada cuprinsă între 1 aprilie 2013 – 31 martie 2014 inclusiv, este de 81,78 euro/1.000 ţigarete.

La începutul anului 2014, accizele au crescut cu 4,77%, prin indexarea cu rata medie anuală a inflaţiei calculată în septembrie, peste nivelul de curs din 2012.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...