Piaţa neagră a ţigaretelor a scăzut în România până la 11,8%, în iulie 2013 – raport

Contrabanda cu ţigarete din România s-a diminuat, în iulie 2013, până la 11,8%, faţă de 12,6% cât se consemna în luna anterioară, conform datelor companiei de cercetare Novel Research.
Economica.net - Dum, 25 aug. 2013, 08:50
Piaţa neagră a ţigaretelor a scăzut în România până la 11,8%, în iulie 2013 - raport

Per ansamblu, în ultimul an şi jumătate, piaţa neagră a ţigaretelor s-a menţinut, în medie, la circa 13% din piaţa totală a ţigaretelor.

Potrivit sursei citate, pentru luna iulie, o scădere semnificativă a fost înregistrată în regiunile Nord-Vest şi Sud-Vest, iar pentru prima dată, în ultimii cinci ani, Nord-Est (26%) devine cea mai afectată regiune de comerţul ilicit, urmată de regiunile Vest (24,4%) şi Nord-Vest (13,5%).

Din punct de vedere al provenienţei, produsele cu timbru de Moldova şi Ucraina rămân, în iulie, la un nivel aproximativ similar lunii precedente, furnizând 23,2%, respectiv 22,8% din comerţul ilicit.

‘(…) Pentru prima dată în studiile pe care le realizăm, am introdus noţiunea de ‘Cheap Whites’, prin care definim mărci ieftine, care nu aparţin marilor producători şi care sunt destinate pieţei negre. Aceste aşa numite ‘Cheap Whites’ deţin cea mai mare pondere din piaţa neagră, şi anume 34,9%. Produsele inscripţionate Duty Free reprezintă 4,2% din comerţul ilicit. În Romania, magazine Duty Free mai există doar la graniţa externă, cu Serbia, Ucraina şi Moldova, condiţiile lor de funcţionare, ca şi cantităţile de ţigarete ce pot fi cumpărate legal fiind strict reglementate (…)’, explică, într-un comunicat de presă, Marian Marcu, directorul Companiei de Cercetare Novel Research.

În opinia celor trei producători de tutun (JTI România, BAT România şi Phillip Morris România şi Bulgaria), în vederea reducerii pieţei negre este necesară, pe lângă reglementarea mai clară a infracţiunilor de contrabandă şi evaziune fiscală, calificarea infracţiunilor în punctele de trecere a frontierei cu Ungaria şi Bulgaria, dar şi atribuirea unor competenţe specifice poliţiei locale şi jandarmeriei, întrucât traficul ilicit cu ţigarete se desfăşoară şi în afara punctelor tradiţionale de trecere a frontierei.

Marii producători de tutun din România au semnat acorduri de cooperare cu Comisia Europeană pentru combaterea comerţului ilicit cu produse din tutun şi susţin instituirea unui fond de premiere pentru cei care s-au remarcat prin rezultate deosebite în lupta împotriva comerţului ilicit în acest domeniu.

Industria tutunului este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat al Romaniei, al doilea după companiile din sectorul petrolier.

Astfel, potrivit datelor oficiel, numai în 2012, producătorii de ţigarete au virat către bugetul de stat peste trei miliarde de euro, reprezentând accize şi taxe. Suma reprezintă circa 2,7% din PIB şi o contribuţie la veniturile bugetare de aproximativ 10%.

Te-ar mai putea interesa și
Ana Hotels redeschide hotelul Europa din Eforie Nord, după investiții de 14 milioane de euro
Ana Hotels redeschide hotelul Europa din Eforie Nord, după investiții de 14 milioane de euro
Ana Hotels redeschide pe 16 aprilie hotelul Europa din Eforie Nord, după investiții de 14 milioane de euro. Clădirea a fost modernizată și a primit îmbunătățiri semnificative, atât la......
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Cea mai mare companie auto rusească, Avtovaz, a început asamblarea maşinilor Lada în Azerbaidjan, intenţionând să ...
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează şi să ofere la casă contravaloarea ...
Magazinul din Gheancea al retailerului MAMBricolaj, ultimul deschis de antreprenorul Cristian Găvan, a vândut de 7,5 milioane de lei în doi ani și jumătate
Magazinul din Gheancea al retailerului MAMBricolaj, ultimul deschis de antreprenorul Cristian Găvan, a vândut de 7,5 milioane ...
MAMBricolaj Ghencea, cel mai nou magazin al rețelei care comercializează materiale și accesorii pentru mobilă, brand ...