Creştere economică de 7% pentru România în 2017. Avansul procentual este peste cel al Chinei

Economia România a consemnat un avans de 7% în anul 2017 comparativ cu anul precedent, iar în ultimul trimestru al anului trecut, faţă de perioada similară din 2016, avansul Produsului Intern brut a încetinit la 6,9% (serie brută) de la 8,8% în T3, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate miercuri. Astfel, ţara noastră a înregistrat o creştere procentuală a PIB, în 2017, mai mare decât China care a avut un avans de 6,9% anul trecut.
Economica.net - mie, 14 feb. 2018, 07:17
Creştere economică de 7% pentru România în 2017. Avansul procentual este peste cel al Chinei

Faţă de trimestrul III din 2017, în ultimele trei luni ale anului economia României a crescut cu 0,6%.

Aceasta este cea mai semnificativă creştere economică din ultimii 10 ani în condiţiile în care un avans similar al PIB, respectiv 6,9%, a fost consemnat în anul 2007.

‘În anul 2017, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu anul 2016, cu 7,0%. Produsul intern brut în trimestrul IV 2017 a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,6% comparativ cu trimestrul III 2017. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2016, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 6,9% pe seria brută şi de 7,0% pe seria ajustată sezonier’, se precizează în comunicatul INS.

Pe de altă parte, instituţia precizează faptul că seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a revizuirii seriilor brute ale PIB trimestrial pentru anii 2007-2012, în vederea reconcilierii cu datele anuale revizuite ca urmare a implementării modificărilor metodologice legate de tratarea rezervărilor Eurostat pe Venitul naţional brut, revizuirii seriilor brute ale PIB trimestrial pentru anii 2015-2016 în vederea reconcilierii cu datele anuale (2015 – varianta definitivă, 2016 – varianta semidefinitivă) şi includerii estimărilor pentru trimestrul IV 2017.

Conform Eurostat, în trimestrul patru comparativ cu trimestrul al treilea, ritmul de creştere a economiei româneşti a încetinit semnificativ până la 0,6%, de la un avans de 2,4% în trimestrul al treilea comparativ cu trimestrul al doilea. În acest caz, avansul economiei româneşti este identic cu cel înregistrat în UE şi zona euro, unde PIB a crescut cu 0,6% comparativ cu trimestrul precedent, după un avans de 0,7%.

Datele publicate de Eurostat sunt similare celor anunţate anterior de Institutul Naţional de Statistică (INS), potrivit căruia
economia România a consemnat un avans de 7% în anul 2017 comparativ cu anul precedent, iar în ultimul trimestru al anului trecut, faţă de perioada similară din 2016, avansul Produsului Intern brut a încetinit la 6,9% (serie brută) de la 8,8% în T3. Faţă de trimestrul III din 2017, în ultimele trei luni ale anului economia României a crescut cu 0,6%.

Eurostat subliniază, însă, că datele comunicate miercuri ar putea fi revizuite într-o nouă estimare care ar urma să fie dată publicităţii în data de 7 martie 2018.

‘Astfel, rezultatele trimestrului II 2017, comparativ cu trimestrul III 2017, au fost revizuite de la 102,0% la 101,7%; rezultatele trimestrului III 2017, comparativ cu trimestrul II 2017, au fost revizuite de la 102,6% la 102,4%’, se mai arată în comunicatul citat.

Comisia Naţională de Prognoză (CNP) a revizuit în creştere la 6,1% proiecţia privind avansul Produsului Intern Brut (PIB) în acest an, în varianta de iarnă a Prognozei pe termen mediu 2017 – 2021, după ce, în toamnă, instituţia estima o creştere economică de 5,5% pentru 2018.

Banca Mondială a anunţat, recent, că se aşteaptă ca România să raporteze pentru 2017 o creştere a PIB de 6,4%, faţă de 4,4%, previzionată în iunie.

Şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit de la 4,2% la 5,5%, estimările privind evoluţia economiei româneşti în 2017, în raportul ‘World Economic Outlook’, publicat pe 10 octombrie.

 

Boom-ul economiei româneşti îi îngrijorează pe analişti – AFP

România, economia europeană cu cel mai puternic ritm de creştere graţie unui consum viguros, neglijează investiţiile şi se pregăteşte pentru consecinţe dificile, avertizează analiştii, informează AFP.

‘Creşterea economică nu este întotdeauna sinonimă cu dezvoltarea. Economia românească a crescut prin îndatorare, fără a construi niciun nou kilometru de autostradă’, spune analistul Cristian Paun.

Miercuri urmează să fie date publicităţii primele estimări privind evoluţia Produsului Intern Brut în 2017. Analiştii mizează pe o creştere spectaculoasă cuprinsă între 6% şi 7%, după un avans de 8,6% în primele trei trimestre, ceea ce ar face din România campioană europeană după creşterea economică.

Însă în loc să felicite ţara cu cel mai slab nivel de viaţă din UE, după Bulgaria, instituţiile internaţionale şi-au înmulţit avertismentele.

‘Principalul motor al creşterii a fost consumul gospodăriilor, stimulat de scăderile de taxe şi majorările salariale. Investiţiile publice sunt în scădere pentru al doilea an consecutiv’, a subliniat Comisia Europeană.

Aceasta în condiţiile în care necesităţile unei ţări cu 20 de milioane de locuitori sunt enorme în termeni de echipamente de sănătate, educaţie şi transport. România are doar 550 de kilometri de autostrăzi şi o reţea feroviară degradată, trenurile circulând în medie cu o viteză de 44 de km/h, faţă de 78 km/h în 1990.

‘Niciun bani nu a fost cheltuit în 2017 pentru achiziţionarea de material rulant, în timp ce căile ferate nu au fost modernizate decât pe distanţe foarte scurte. Situaţia va fi şi mai dramatică în 2018 deoarece bugetele au fost din nou diminuate’, afirmă Viorel Istrate, liderul sindicatului Federaţia Naţională Feroviară Mişcare Comercial.

Noul prim-ministru social-democrat Viorica Dancilă a promis construcţia a 350 de kilometri de noi autostrăzi până în 2020.

La venirea sa la putere, în luna decembrie 2016, majoritatea de stânga a adoptat mai multe majorări salariale în sectorul public şi majorarea prestaţiilor sociale.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a lansat un avertisment faţă de creşterea deficitelor ca urmare a acestor majorări a cheltuielilor, evocând spectrul unei supraîncălziri a economiei.

Rata anuală a inflaţiei a ajuns la 3,3% în luna decembrie 2017, cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani.

‘Tendinţa se va menţine în 2018’, a avertizat Matteo Patrone, director regional BERD pentru România şi Bulgaria.

‘Guvernul s-a înşelat crezând că producţia locală va merge pas la pas cu cererea’, a subliniat Cristian Păun, în condiţiile în care românii au cumpărat în special bunuri importate. În consecinţă, deficitul comercial a crescut cu o treime în 2017 până la aproape 13 miliarde euro.

În pofida disparităţilor mari între oraşe şi sate, românii se pot bucura de o dublare a salariului minim între 2013 şi 2017, de la 700 până la 1.450 de lei (157 la 319 euro). Însă productivitatea nu a crescut la fel de mult, ceea ce a afectat competitivitatea companiilor, susţin angajatorii.

România a cunoscut o euforie similară în 2007-2008, înainte de a traversa o gravă recesiune. Urmarea a fost o cură dură de austeritate cu tăieri de salarii de 25% şi un ajutor de urgenţă din partea FMI şi UE.

‘Dacă ne uităm la creşterea economică din ultimii 25 de ani vedem o foarte mare volatilitate: perioade de expansiune susţinută urmate de prăbuşiri la fel de spectaculoase’, spune Cristian Păun.

Te-ar mai putea interesa și
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a crescut azi prețurile la  benzină și motorină, după patru ieftiniri consecutive....
Programul Rabla 2024, lansat oficial la uzina Ford Otosan din Craiova
Programul Rabla 2024, lansat oficial la uzina Ford Otosan din Craiova
Astăzi, la ora 10.00, debutează programul Rabla 2024, cu cele două componente ale sale - Clasic și Plus. Iată toate ...
Scăderea comenzilor de la Ikea și a celor din industria auto germană pun presiune pe exportatorii români. Cîrlănaru, CITR: Numărul insolvențelor va rămâne constant, cel al concordatelor va exploda
Scăderea comenzilor de la Ikea și a celor din industria auto germană pun presiune pe exportatorii români. Cîrlănaru, ...
Țările din Europa, Germania, Franța, Italia sunt cele care și-au diminuat volumul cererii. Pentru industria mobilei este ...
Previo, jucător important din domeniul managementului hotelier din Europa Centrală și de Est, intră pe piața românească
Previo, jucător important din domeniul managementului hotelier din Europa Centrală și de Est, intră pe piața românească
Furnizorul ceh de software pentru management hotelier Previo intră pe piața din România și deschide un birou la București. ...