Cât au pierdut cele mai vulnerabile companii în prăbuşirea din august a Bursei

Vedetele Bursei au fost cel puţin la fel de vulnerabile ca şi companiile mai mici la spaima care a produs prăbuşirea cotaţiilor, luna trecută. OMV Petrom (SNP) a pierdut 12% din 31 iulie încoace, Romgaz (SNG, -10,6%) şi BRD (-9,7%), nu cu mult mai puţin decât Rompetrol Well Services (PTR, -13,6%), sau IAR Braşov (IARV, -13,6%).
Adrian N. Ionescu - mie, 02 sept. 2015, 21:02
Cât au pierdut cele mai vulnerabile companii în prăbuşirea din august a Bursei

După prăbuşirea cunoscută deja sub denumirea de „măcelul din august” de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), pierderile cele mai mari nu s-au înregistrat numai la companiile relativ mici sau puţin lichide pe piaţă, ci şi printre vedete. Companiile mici sunt considerate, de obicei, mai vulnerabile decât cele lichide, dar panica a fost suficient de mare ca tocmai lichiditatea acestora din urmă să atragă speculaţiile marilor investitori.

Cea mai mare scădere a cotaţiei, de 28,5%, a fost înregistrată, în 1 septembrie faţă de 31 iulie, de producătoarea de prefabricate din beton Prefab Bucureşti (PREF), urmată de Banca Comercială Carpatica (BCC, -15,8%) şi de Mecanica Ceahlău (MECF, -14,4%).

Foarte aproape de vârful clasamentului sunt OMV Petrom (SNP, -12%), Romgaz (SNG, -10,6%), BRD (-9,7%), dar şi Bursa de Valori Bucuresti S.A. (BVB, -9,5%), Banca Transilvania (TLV, -9,3%), SIF Transilvania  (SIF3, -8,8%) şi Nuclearelectrica  (SNN, -8,7%).

Interesant este faptul că, în vreme ce vedetele au mai recuperat în 1 septembrie din pierderile înregistrate în „lunea neagră” din 24 august, acţiunile companiilor mici şi-au adâncit pierderile, tocmai pentru că nu acestea nu au fost în primul plan al investitorilor.

Prefab (PREH), de pildă, şi-a majorat până la 28% pierderea de 10,7% din 24 august, iar Rompetrol Well Services (PTR) a ajuns la -13,6%  de la -10,9%.

În schimb SNP a recuperat de la -13,8% în 24 august (la – 12% în 1 septembrie),  SNG de la -11,4% (la -10,6%) şi TLV de la -10,4% (la -9,3%). Cu toate că este departe de a fi o vedetă la Bursă, producătoarea de elicoptere IAR Braşov (IARV) a recuperat, de asemenea, de la -16,5% în 24 august, la -13,6% în 1 septembrie. (Vezi toate datele în fişierul ataşat, din care s-a preluat tabelul de mai sus).

O altă statistică relevantă este cea care arată cât de sus se păstrează încă acţiunile faţă de minimele ultimelor 52 de săptămâni. Cu cât diferenţa pozitivă faţă de minimele ultimului an este mai mare cu atât mai rezistente la şocuri sunt acţiunile respective.

Petrom (SNP) este una dintre puţinele acţiuni care au înregistrat un nou minim în 24 august, la fel ca şi Fondul Proprietatea (FP), SIF Transilvania (SIF3), Rompetrol Well Services (PTR), Impact Developer & Contractor (IMP), SSIF Broker Cluj (BRK, singura casă de brokeraj listată) şi ARTEGO SA Tg. Jiu (ARTE).

Pe de altă parte, prăbuşirea din august s-ar putea să fie doar o corecţie temporară (chit că foarte severă) a tendinţei de creştere, pentru acţiuni precum Erste Bank (EBS) care, după căderea din lunea neagră, avea încă un plus de 48% faţă de minimul ultimelor 52 de săptămâni. La fel sunt şi Banca Transilvania (TLV, +36%), BRD (+35%) şi Transgaz (+21%) – pentru a nu cita decât cifrele cele mai mari.

De altfel, există şi companii care au crescut în „luna măcelului”, dar acestea au de obicei o lichiditate prea mică pentru a fi socotite nişte miracole ale pieţei, preţul lor schimbându-se foarte uşor în urma unui ordin de cumpărare conjunctural. Unele sunt însă companii de portofoliu valoroase, care chiar se află printre expunerile româneşti ale unor fonduri străine de investiţii: Aerostar Bacău (ARS, +2,8% în 1 septembrie faţă de 31 iulie), Turism Hoteluri Restaurante Marea Neagră (TUFE,  5,0%), Compa Sibiu (CMP, 12%) şi Comelf Bistriţa (CMF, 13,1%).

Valoarea companiilor listate la Bursa de la Bucureşti a scăzut cu aproape 12 miliarde de lei (2,6 miliarde de euro), pierderea de 8% din valoare rivalizând cu cele mai relşe luni din timpul crizei. Cea mai mare parte a acestor pierderi este a vedetelor menţionate mai sus.

Te-ar mai putea interesa și
Cele mai potrivite cadouri de Paște pentru angajați și partenerii de afaceri
Cele mai potrivite cadouri de Paște pentru angajați și partenerii de afaceri
Pe măsură ce sărbătorile Pascale se apropie cu pași repezi, tot mai mulți dintre noi ne îndreptăm atenția către alegerea cadourilor perfecte pentru colegii de la muncă și partenerii de......
Criză cacao – Explozia preţurilor a impulsionat Ecuadorul să îşi majoreze producţia
Criză cacao – Explozia preţurilor a impulsionat Ecuadorul să îşi majoreze producţia
Producţia anuală de boabe de cacao a Ecuadorului ar urma să atingă pragul de 500.000 de tone în următorii doi ani, ...
Startup-ul Telerenta, platformă pentru închirierea dispozitivelor, adaugă noi categorii de produse, precum foto şi video, electrocasnice şi IT. ”Estimăm că până la finalul lunii mai vom depăşi 400 de produse ce pot fi închiriate”
Startup-ul Telerenta, platformă pentru închirierea dispozitivelor, adaugă noi categorii de produse, precum foto şi video, ...
Startup-ul românesc de tehnologie, Telerenta, care operează singura platformă de închiriere de echipamente electronice ...
Un nou brand de smartphone-uri a intrat pe piața din România. Costă de la 599 lei și pot fi reparate acasă
Un nou brand de smartphone-uri a intrat pe piața din România. Costă de la 599 lei și pot fi reparate acasă
Human Mobile Devices (HMD), producătorul telefoanelor Nokia, a dezvăluit miercuri prima sa gamă de smartphone-uri sub ...