PMB: 80 de şcoli din programul BEI finalizate, în alte 20 se lucrează

Un număr de 80 de şcoli incluse în programul de reabilitare derulat de Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) cu Banca Europeană de Investiţii (BEI) au fost finalizate, în timp ce în alte 20 se lucrează, la 18 dintre acestea rămânând de executat doar amenajări exterioare sau lucrări la anexe.
Economica.net - vin, 13 sept. 2013, 17:28
PMB: 80 de şcoli din programul BEI finalizate, în alte 20 se lucrează

Prin programul „Reabilitarea Infrastructurii Educaţionale din Municipiul Bucuresti” derulat de municipalitate împreună cu Banca Europeană de Investiţii, au fost finalizate 80 de unităţi de învăţământ, iar în alte 20 se lucrează, 18 din acestea fiind finalizate parţial, respectiv au fost predate corpuri de şcoală sau toate corpurile de şcoală, dar au rămas de executat lucrări de amenajare exterioare sau la anexe, potrivit comunicatului PMB.

Celalate două unităţi se află în execuţie, în cazul uneia dintre ele fiind necesară relocarea activităţii.

„Din cele 100 de şcoli aflate în programul de reabilitare şi modernizare, în 99 de unităţi de învăţământ procesul educaţional se desfăşoară normal. Elevii bucureşteni care învaţă aici beneficiază de condiţii la nivel european, de laboratoare, săli de sport, cabinete medicale complet utilate”, a declarat primarul general Sorin Oprescu, citat în comunicat.

Totodată, prin program, au fost finalizate şi 41 de săli de sport, bazinul semiolimpic care se construieşte la Şcoala nr. 311 fiind realizat în proporţie de 85 la sută.

În ceea ce priveşte echipamentele IT (laboratoare de informatică şi supraveghere video) au fost dotate 99 de unităţi şcolare, 98 de şcoli fiind dotate cu mobilier nou.

Reprezentanţii minicipalităţii mai arată şi că, din 100 de cabinete medicale, au fost utilate 99, fiind dotate cabinetele stomatologice din 60 de şcoli.

În ceea ce priveşte dotarea cantinelor şi a semiinternatelor din 31 de şcoli, au fost finalizate dotările la 20 de unităţi de învăţământ, alte 11 fiind în curs de utilare.

Inspectorul general şcolar al Capitalei, Constantin Trăistaru, a declarat, vineri, că 84 de obiective din 45 de unităţi de învăţământ nu au obţinut avizul sanitar de funcţionare înainte de deschiderea noului an şcolar. Trăistaru a precizat că este vorba despre 84 de obiective, respectiv săli de sport, ateliere sau alte anexe aparţinând celor 45 de şcoli, care nu sunt avizate sanitar, din mai multe cauze.

Una dintre cauzele pentru care şcolile nu au primit aviz este nefinalizarea lucrărilor, în acestă situaţie fiind unităţile cuprinse în programul BEI.

„Până la sfârşitul anului avem promisiunea primarului general, Sorin Oprescu, că lucrările la aceste şcoli se vor finaliza, fără săli de sport”, a mai spus Trăistaru.

În urmă cu un an, pe 13 septembrie 2012, primarul Sorin Oprescu îi prezenta ministrului Educaţiei Ecaterina Andronescu un bilanţ privind şcolile din programul BEI, precizând că 78 din cele 100 de unităţi au fost finalizate, iar în luna martie a anului viitor proiectul va fi încheiat.

Sorin Oprescu i-a spus ministrului Educaţiei că în cadrul programului care a început în 2003 au fost doar două şcoli în 2008, când el a preluat Primăria Capitalei.

„În prezent, 78 din cele 100 de şcoli au fost finalizate. Până la sfârşitul anului sperăm să mai finalizăm cel puţin 15 şi în martie 2013 să încheiem programul”, a spus Oprescu.

Primarul a adăugat că din şcolile cuprinse în programul de reabilitare BEI, 64 sunt şcoli generale, 15 sunt licee, 19 sunt şcoli speciale şi patru sunt grădiniţe. La aceste unităţi de învăţământ s-au făcut lucrări de consolidare a structurii de rezistenţă, s-a refăcut termoizolarea, au fost dotate cu reţele noi de date şi voce, cu instalaţii de incendiu şi efracţie, dar şi cu sisteme video în interior şi exterior.

Oprescu a mai spus că aceste şcoli nu mai fuseseră reabilitate de zeci de ani, unele din 1960.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...