PMB, despre datoria RATB din gratuităţi: Prost management, regia trebuia să îşi facă bugetul ţinând cont de realităţi

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB), Alexandru Ichim, a spus că datoria pe care RATB trebuie să o plătească la ANAF pentru gratuităţile acordate a fost generată de prostul management al regiei, care trebuia să îşi dimensioneze bugetul ţinând cont de decizia de acordare de gratuităţi luată de Consiliul General.
Economica.net - joi, 24 mart. 2016, 13:32
PMB, despre datoria RATB din gratuităţi: Prost management, regia trebuia să îşi facă bugetul ţinând cont de realităţi

Vineri, consilierii generali vor discuta un proiect de hotărâre privind alocarea a peste 126 de milioane de lei din bugetul de 515 milioane de lei al RATB pentru plata unei datorii către ANAF, ce provine din taxa pe valoarea adăugată pentru gratuităţile şi reducerile applicate pensionarilor, studenţilor, elevilor etc., în perioada 2007 – 2013, scrie NEWS.ro.

Sindicaliştii din RATB spun că au informaţii potrivit cărora 4.300 de angajaţi vor fi disponibilizaţi în aceste condiţii, după ce directorul interimar al RATB, Radu Paul Orzaţă, ar fi declarat că este exclus ca regia să funcţioneze cu 380 de milioane de lei.

Întrebat despre această situaţie, purtătorul de cuvânt al PMB, Alexandru Ichim, a vorbit despre o ”eroare de management a RATB”, care ar fi trebuit să ”dimensioneze bugetul necesar pentru buna funcţionare a regiei în anul 2016”.

Legat de dorinţa primăriei de a asigura gratuităţi la transportul în comun, Ichim a spus că decizia a fost luată de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), legislativul oraşului, iar conducerea RATB trebuia să ţină cont de ”aceste realităţi” când a întocmit bugetul.

”RATB este în subordinea directă Consiliului General. Consiliul General, care administrează până la urmă regia de transport public, a decis să achite acum o datorie către ANAF, datorie generată de prostul management al RATB din anii trecuţi”, a mai spus Ichim.

În iulie 2015, ANAF a instituit popriri pe conturile RATB, pentru o datorie de 272 de milioane de lei la bugetul statului.

RATB preciza atunci că această sumă provine din taxa pe valoarea adăugată care include şi subvenţia acordată beneficiarilor de gratuităţi şi reduceri (pensionari, elevi, studenţi etc), în conformitate cu Hotărârea CGMB nr 139/2006, pentru perioada septembrie 2007- martie 2013.

RATB a contestat în instanţă datoria şi a înregistrat două decizii nefavorabile, recursul nefiind încă soluţionat.

Prin proiectul de hotărâre ce va fi discutat vineri în Consiliul General, se doreşte alocarea sumei de 126.194.334 de lei pentru plata datoriei, care va fi astfel redusă cu 111 milioane de lei, prin facilităţile fiscale oferite de OUG 44/2015.

Preşedintele-coordonator al Sindicatului Transportatorilor APT din RATB, Florin Ivan, a declarat marţi seară, pentru News.ro, că dacă CGMB va aproba proiectul de hotărâre, RATB va fi nevoită să disponibilizeze din personal. Ivan a mai precizat că sindicaliştii intenţionează să protesteze, vineri, în timpul şedinţei CGMB, în faţa Primăriei Capitalei.

Sindicaliştii din RATB, susţin într-un comunicat transmis miercuri, că în cadrul regiei au început să circule diverse informaţii potrivit cărora 4.300 de angajaţi vor pleca acasă, informaţii alimentate şi de directorul interimar al RATB, Radu Paul Orzaţă, care a declarat că este exclus ca regia să funcţioneze cu 380 de milioane de lei şi că “închidem prăvălia”.

Te-ar mai putea interesa și
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Raportul JATO Dynamics cu privire la înmatriculările de autoturisme din februarie confirmă o nouă victorie a modelului Dacia Sandero în fața unor concurenți ca Volkswagen Golf sau Toyota Yaris......
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, la Timişoara, la inaugurarea unui terminal al Aeroportului Internaţional, că ...
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metrorex informează că va fi restricționată circulația în Pasajul Băneasa pentru lucrări topografice la viitoarea ...
România va primi 6 miliarde de euro pentru a atenua impactul viitoarei taxe pe carbon în prețul gazelor și al carburanților auto. Ce trebuie să facă autoritățile ca să luăm banii
România va primi 6 miliarde de euro pentru a atenua impactul viitoarei taxe pe carbon în prețul gazelor și al carburanților ...
România va fi unul dintre cei mai mari beneficiari ai Fondului Social pentru Climă, ceea ce va crea o oportunitate semnificativă ...