Polonia: Principalii lideri ai ţării, evacuaţi cu sprijinul poliţiei din clădirea Parlamentului

Mai multe sute de manifestanţi ai opoziţiei blocau, în noaptea de vineri spre sâmbătă, toate ieşirile Parlamentului de la Varşovia unde se aflau prim-ministra Beata Szydlo, şeful partidului conservator la putere, Jaroslaw Kaczynski, şi mai mult de două sute de deputaţi ai majorităţii, transmite AFP, preluată de Agerpres.
Economica.net - sâm, 17 dec. 2016, 07:10
Polonia: Principalii lideri ai ţării, evacuaţi cu sprijinul poliţiei din clădirea Parlamentului

Aceeaşi sursă relevă că, puţin înainte de ora 3,00 dimineaţa (2,00 GMT), un convoi de maşini, care îi transportau pe şefa guvernului, doamna Szydlo, pe Jaroslaw Kaczynski, dar şi pe mai mulţi alţi înalţi responsabili ai partidului Lege şi Justiţie (PiS), a forţat trecerea prin mijlocul manifestanţilor şi, sub protecţia poliţiştilor, a părăsit Parlamentul.

O parte a manifestanţilor continuau acţiunea lor şi după acest moment, în timp ce un număr de deputaţi au decis să rămână în interiorul clădirii pentru noapte.

Mai devreme, în cursul nopţii, câţiva deputaţi ai partidului Lege şi Justiţie (PiS) au încercat să părăsească incinta Parlamentului, dar maşinile lor au fost oprite de mulţimea manifestanţilor şi au trebuit să se întoarcă.

„Constituţie”, „mass-media libere” şi „nu veţi ieşi până la Crăciun” – au fost scandările manifestanţilor care fluturau drapele naţionale.

Această situaţie inedită a urmat unei manifestaţii de câteva mii de persoane în cursul serii de vineri în faţa clădirii Parlamentului.

Răspunzând chemării mişcării de apărare a democraţiei KOD, participanţii au dorit să protesteze mai întâi contra unui nou regulament care ar limita accesul mass-media la activitatea deputaţilor, iar mai apoi împotriva adoptării bugetului de stat pe 2017 în condiţii neuzuale şi pe care opoziţia le consideră ilegale.

De fapt, deputaţii au fost invitaţi să procedeze la vot într-o altă sală decât hemiciclul, căci tribuna acestuia era ocupată de mai multe ore de circa 30 de parlamentari ai opoziţiei care protestau contra noului regulament impus jurnaliştilor.

Potrivit majorităţii, votul asupra bugetului şi cel privind o lege care să reducă pensiile foştilor membri ai poliţiei politice comuniste s-au derulat conform regulilor, în timp ce opoziţia a emis îndoieli cu privire la legalitatea acestora, subliniind că unii deputaţi nu au putut să intre în sala unde se derula votul din cauza haosului ce domnea de mai multe ore în Parlament.

Pentru mai mulţi deputaţi conservatori, votul prevăzut la legea privind pensiile foştilor agenţi şi poliţişti din regimul comunist a fost cel care i-a incitat pe adversarii lor politici să încerce să-l împiedice.

Pe de altă parte, de vineri dimineaţă, mai mult de 20 de mijloace de informare poloneze, dintre care televiziuni comerciale, publicaţiile Gazeta Wyborcza şi Rzeczpospolita, dar şi două mari posturi de radio private au decis să nu mai acopere de-a lungul zilei lucrările parlamentului.

Regulamentul deputaţilor privind mass-media, care ar urma să intre în vigoare pe 1 ianuarie 2017, nu autorizează decât doi jurnalişti acreditaţi permanent de media să aibă acces la tribuna presei şi le interzice realizarea de fotografii sau filmări video.

Altfel spus, arată AFP, măsura ar proteja deputaţii de imaginile care i-ar arăta într-o lumină defavorabilă, ba chiar pe cale să violeze regulamentul, de exemplu votând pentru un coleg absent. Numai imaginile difuzate de serviciul video oficial ar fi disponibile.

Deputaţii opoziţiei care au ocupat tribuna în hemiciclu scandau „democraţie” şi „media liberă”.

Comportamentul lor a fost denunţat de şeful PiS, Jaroslaw Kaczynski, care a vorbit de „huliganism parlamentar”.

În virtutea noului regulament parlamentar, jurnaliştii ar urma să lucreze în principal într-un centru media situat într-o altă clădire decât cea a sălii de plen unde jurnaliştii pot cu uşurinţă să îi întâlnească pe parlamentari.

PiS explică aceste măsuri prin necesitatea de a garanta deputaţilor şi jurnaliştilor un cadru confortabil de muncă. „Nu este vorba de a reduce transparenţa” lucrărilor parlamentare, a asigurat un deputat PiS, Arkadiusz Mularczyk.

Câteva zeci de jurnalişti, dintre care unele mari nume ale mass-media poloneze, au protestat deja joi în faţa clădirii parlamentului şi au adresat preşedinţilor celor două camere o scrisoare pentru a le cere retragerea proiectului.

„Singurul său efect va fi să le permită oamenilor politici să evite cu uşurinţă jurnaliştii”, arată acest text citat de AFP.

Te-ar mai putea interesa și
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile Tălmaciu - Sibiu şi pe intervalul Teiuş - Războieni, pentru......
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia nu poate să cedeze Kievului rachetele sale Patriot
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia ...
Premierul polonez Donald Tusk a avertizat vineri că în Ucraina "situaţia pe front este critică" şi săptămânile următoare ...
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru ...