Pop: Manualele pentru cinci discipline din clasa a V-a, livrate până la 11 octombrie. Legea manualelor, în dezbatere publică săptămâna vitoare

Ministrul Educaţiei Naţionale, Liviu Pop, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că până la 11 octombrie vor fi livrate 5 loturi de manuale - Istorie, Informatică şi TIC, Educaţie tehnologică şi aplicaţii practice, Limba modernă 1 - Limba engleză, studiu intensiv şi Limba modernă 2 - Limba engleză, pentru clasa a V-a. De asemenea, ministrul a anunţat că săptămâna viitoare va fi lansat în dezbatere publică proiectul de lege privind manualul şcolar.
Economica.net - vin, 22 sept. 2017, 11:33
Pop: Manualele pentru cinci discipline din clasa a V-a, livrate până la 11 octombrie. Legea manualelor, în dezbatere publică săptămâna vitoare

‘În prima zi de şcoală, 11 septembrie, toţi elevii au avut manuale pe bănci, cu excepţia unor manuale pentru clasa a V-a. Termenul iniţial de finalizare a programelor şcolare pentru clasa a V-a a fost noiembrie 2016, dar conducerea de atunci a ministerului a prelungit acest termen. Imediat după adoptarea acestor programe, în luna martie, a fost lansată licitaţia pentru manualele şcolare de clasa a V-a. Din 26 loturi de manuale licitate, în ziua începerii anului şcolar, 7 erau distribuite în şcoli, alte 5 loturi – şi anume Istorie, Informatică şi TIC, Educaţie tehnologică şi aplicaţii practice, Limba modernă 1 – Limba engleză, studiu intensiv şi Limba modernă 2 – Limba engleză – vor fi livrate până la data de 11 octombrie’, a spus Pop.

Potrivit acestuia, pentru loturile Limba şi literatura română, Limba modernă 1 – Limba Engleză, Limba modernă 2 – Limba franceză, Limba modernă 1/Limba modernă 2/ Limba modernă 1 – studiu intensiv, Limba germană, Matematică, Biologie, Educaţie socială, Geografie, Religie – Cultul ortodox, Educaţie plastică, Educaţie muzicală şi Consiliere şi dezvoltare personală, în cazul în care nu se vor mai depune contestaţii, se pot încheia acordurile-cadru pe 2 octombrie.

Ministrul Educaţiei a spus că ulterior acestei date se vor încheia contractele cu operatorii economici şi manualele şcolare vor fi livrate în unităţile de învăţământ.

Ministrul Educaţiei Naţionale, Liviu Pop, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, că săptămâna viitoare va fi lansat în dezbatere publică proiectul de lege privind manualul şcolar.

‘Ne dorim competiţie între autorii de manuale, pentru că am văzut timp de 20 de ani competiţie între edituri şi vedem care este calitatea învăţământului din România acum. În primul rând, elevii sunt cei care au pierdut, iar baronii manualelor s-au îmbogăţit. Toate măsurile pe care le-am luat sunt pentru binele elevului’, a susţinut Pop.

El a amintit că Guvernul a adoptat joi o hotărâre prin care Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) primeşte atribuţii în domeniul avizării şi evaluării auxiliarelor didactice.

‘Aşteptăm astăzi publicarea în Monitorul Oficial a Hotărârii de Guvern de modificare a HG 1401/2009 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare, iar prin ordin al ministrului Educaţiei Naţionale vor fi aprobate atât metodologia-cadru privind reglementarea utilizării auxiliarelor didactice în unităţile de învăţământ preuniversitar, cât şi metodologia-cadru privind asigurarea omologării utilizării mijloacelor de învăţământ în învăţământul preuniversitar’, a explicat ministrul.

Potrivit acestuia, vechea metodologie fusese aprobată printr-un ordin al ministrului din 2002 şi era în concordanţă cu vechea lege a Educaţiei însă se referea ‘doar’ la utilizarea mijloacelor de învăţământ, nu şi a auxiliarelor.

‘Din ziua publicării în Monitorul Oficial a ordinului privind metodologia, pentru o perioadă de 10 zile se vor depune la CNEE, în format electronic, propunerile de auxiliare didactice. După această perioadă de depunere, în termen de 30 – 60 de zile, comisiile de aprobare şi avizare a auxiliarelor didactice vor stabili ce auxiliare didactice îndeplinesc criteriile de conformitate prevăzute de metodologie, conform unei proceduri ce va fi publicată pe site-ul CNEE, ca urmare a publicării metodologiei în Monitorul Oficial. Lista auxiliarelor didactice aprobate prin ordin al ministrului Educaţiei Naţionale sau avizate prin decizia secretarului de stat cu atribuţii în domeniu va fi publicată pe site-ul CNEE şi, din acel moment, pot fi utilizate în unităţile de învăţământ conform prevederilor ROFUIP’, a precizat ministrul Educaţiei Naţionale.

El a spus că toate cadrele didactice sau editurile sunt invitate să-şi depună proiectele de auxiliare la CNEE sau minister.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...