Delicatesa care nu-i mai satură pe români. Toţi porcii-somon crescuţi în România pentru Crăciun s-au vândut deja

Crescătorii de porci din rasa Mangaliţa, aşa-numitul porc somon datorită conţinutului mare de acizi graşi omega 3, se pregătesc să vândă şi ultimele exemplare pregătite pentru acest Crăciun. Între 550 şi 600 de capete vor ajunge pe mesele românilor care acceptă să plătească dublu pentru cea mai sănătoasă carne de porc.
Alina Stanciu - mie, 07 dec. 2016, 22:00
Delicatesa care nu-i mai satură pe români. Toţi porcii-somon crescuţi în România pentru Crăciun s-au vândut deja

Aproximativ 550-600 de porci Mangaliţa crescuţi în România, în ferme de câteva zeci de capete, până la câteva sute,  sunt pe cale de a fi expediaţi către românii care aleg să dea cu până la 50% mai mulţi bani pentru cea mai sănătoasă carne de porc, după cum afirmă specialiştii. Cererea este şi anul acesta foarte mare, astfel că pentru anul viitor fermierii se pregătesc de investiţii în creşterea numărului de efective. „Cererea este foarte mare. Românii au început să înţeleagă despre ce este vorba şi vin să cumpere pentru Crăciun. De două săptămâni au început să se sacrifice. Toate animalele sunt arvunite şi urmează să fie sacrificate şi livrate până săptămânile următoare. Sunt 450-600 de porci Mangaliţa la nivel de ţară”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Alexandru Nagy, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de porci Mangaliţa din România şi director pe proiect în cadrul Staţiunii Cercetare Dezvoltare Agricolă (SCDA) Turda.

Potrivit acestuia, SCDA Turda, locul de unde a renăscut această rasă la care fermierii români renunţaseră după 1989, a vândut toţi porcii Mangaliţa crescuţi pentru îngrăşare, adică aproximativ 60 de capete.

Preţurile se ridică la aproximativ 10-11 lei pe kilogram în viu, în timp ce un porc dintr-o rasă comună costă între 5 şi 8 lei în viu.

„Noi am început să livrăm de săptămâna trecută la persoane fizice, dar şi pentru restaurante sau magazine. Majoritatea sunt persoane fizice care au cumpărat fie întregi, fie tăiaţi”, a povestit pentru ECONOMICA.NET Ioan Tătăran, crescător de porci Mangaliţa şi Bazna din comuna Recea, judeţul Maramureş. Acesta are şi o carmangerie unde fabrică produse tradiţionale.

„Preţul este de 10 lei pe kilogram în viu şi 14-15 lei carcasa, fără TVA”, mai explică fermierul, care estimează pentru acest final de an că va ajunge la vânzări de aproximativ 200 de capete. „Eu cred că sunt mai multe efective faţă de anul trecut. Vom cumpăra şi de la Asociaţie. Cred că vor fi aproximativ 200 de capete sacrificate în decembrie”, mai explică crescătorul, care mizează anul acesta pe un plus de 20% la cifra de afaceri a anul trecut care s-a ridicat la aproximativ 5,2 milioane de lei, potrivit datelor Ministerului de Finanţe.

„Carmangeria este baza în business-ul nostru, dar cred că a creşte porci mangaliţa este o activitate de viitor. Sunt foarte optimist în ceea ce priveşte viitorul acestei rase mai ales că există şi cereri de export”, a precizat acesta, menţionând ca potenţiale pieţe „Italia, Franţa, Spania, mai nou Japonia şi SUA”. „UE ne-a dat verde la exportul de porci vii. Problema este că nu avem efectivul necesar pentru a exporta. Un lot minim (un transport -n.red) este de aproximativ 90 de tone, adică în jur de 200 de porci”, mai explică Tătăran.

În momentul de faţă, cel mai mare exportator de porci şi carne de porc Mangaliţa este Ungaria.

Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de porci Mangaliţa susţine însă că România nu are acum capacitatea de a exporta aceşti porci. „Trebuie o mulţime de aprobări pentru a exporta”, este de părere Alexandru Nagy.

Şi oficialul SCD Turda crede însă în viitorul acestei rase pe plan local. De altfel, Nagy estimează că anul viitor crescătorii vor depăşi pragul de 1.000-1.100 de capete crescute pentru îngrăşare, având în vedere cererea în creştere şi posibilitatea unor profituri de 3-4 lei pe kilogram. „În 2017 cred că o să vindem 1.000-1.100 de capete (la nivel naţional). Acolo unde există creşteri ale cerererii există şi creştere a numărului de efective”, explică acesta, care estimează investiţia într-un porc la 6-7 lei pe kilogram.

Porcii Mangaliţa, o rasă creată în urmă cu aproximativ 200 de ani, în zona Aradului, din încrucişarea dintre mai multe rase de porci cu mistreţi, sunt crescuţi cu aproape orice (nutreţ, grâu, porumb, orz, dovleac etc.) în spaţii semideschise.

Calităţile produsului sunt deosebite: conţine un procent de acizi graşi omega 3 ce ajunge la 70%, similar cu cel întâlnit în uleiul de măsline sau în somon şi are antioxidanţi naturali.

Te-ar mai putea interesa și
Legea care modifică regimul juridic al prosumatorilor ar putea intra în vigoare într-o lună – senator
Legea care modifică regimul juridic al prosumatorilor ar putea intra în vigoare într-o lună – senator
Legea care modifică regimul juridic al prosumatorilor ar putea intra în vigoare într-o lună, în prezent aflându-se în dezbatere parlamentară, a declarat, marţi, preşedintele Comisiei pentru......
Şeful Airbus spune că problemele de la Boeing sunt un element negativ pentru întreaga industrie
Şeful Airbus spune că problemele de la Boeing sunt un element negativ pentru întreaga industrie
Constructorul aeronautic european Airbus nu se bucură de problemele tehnice cu care se confruntă rivalul american Boeing, ...
Companiile româneşti au manifestat o rezistenţă peste aşteptări în faţa încetinirii creşterii economice – Sondaj BEI
Companiile româneşti au manifestat o rezistenţă peste aşteptări în faţa încetinirii creşterii economice – ...
Companiile româneşti au manifestat o rezistenţă peste aşteptări în faţa încetinirii creşterii economice şi prioritizează ...
CCR: Legea ce dezincriminează evaziunea sub un milion de euro – constituţională
CCR: Legea ce dezincriminează evaziunea sub un milion de euro – constituţională
Curtea Constituţională a respins marţi sesizarea depusă de USR şi Forţa Dreptei privind neconstituţionalitatea proiectului ...