Posibila amendare a legii de asigurare obligatorie a locuinţelor va distorsiona concurenţa

 Consiliul Concurenţei a semnalat Guvernului că una dintre propunerile de amendare a legii privind asigurarea obligatorie a locuinţelor, prin care se condiţionează încheierea poliţelor facultative doar la acţionarii PAID, este susceptibilă să distorsioneze mediul concurenţial pe piaţa de profil.
Economica.net - joi, 01 nov. 2012, 10:09
Posibila amendare a legii de asigurare obligatorie a locuinţelor va distorsiona concurenţa

„În ultimele luni au fost formulate diverse propuneri legislative pentru modificarea Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor. Demersurile (…) au fost şi sunt în continuare în atenţia autorităţii de concurenţă. Una dintre propunerile de amendare a legii conducea practic la condiţionarea încheierii asigurărilor facultative doar la societăţile membre PAID. Consiliul Concurenţei a semnalat Guvernului fapul că o astfel de prevedere este susceptibilă să conducă la distorsionarea mediului concurenţial pe piaţa asigurărilor de locuinţe”, se arată într-un raport al instituţiei privind evoluţia concurenţei în sectoarele cheie.

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a fost înfiinţat în septembrie 2009 în baza prevederilor Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor, ale Legii 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurărilor şi Legii 31/1990 privind societăţile comerciale.

Cei mai mari acţionari ai asigurătorului sunt Astra, Groupama şi Platinum (fiecare cu 15%). Generali România are o participaţie de 11 %, iar ABC Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins şi Grawe România deţin câte 5,5% din acţiuni.

Conform Legii 260/2008, proprietarii de imobile sunt obligaţi să încheie o poliţă de asigurare, prima fiind, în funcţie de tipul locuinţei, de 10 sau 20 euro pe an. Suma asigurată a unei locuinţe este de cel mult 10.000 euro, respectiv 20.000 euro.

Primele poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei (PAD), care acoperă riscurile de cutremur, inundaţie sau alunecare de teren, au fost emise de PAID în iulie 2010.

Realizarea unor modificări legislative care aduc schimbări de substanţă cu privire la regulile care guvernează piaţa asigurărilor obligatorii de locuinţe trebuie să aibă la bază o fundamentare temeinică, astfel încat la orice modificare a regulilor să primeze protecţia populaţiei şi să nu se perturbe modul de funcţionare a pieţei, se spune în raport.

Propunerile de modificare a Legii 260/2008 sunt incluse într-un document întocmit de Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare din Camera Deputaţilor la finele lunii septembrie.

Consiliul Concurenţei consideră că propunerea de amendare a Legii 260/2008 restricţionează libertatea unui proprietar de a-şi alege asigurătorul pentru încheierea asigurării facultative a locuinţei, ceea ce ar conduce la reducerea concurenţei între asigurători pentru acest tip de contract, respectiv reducerea concurenţei tocmai pe piaţa care permite manifestarea liberă a concurenţei între asigurători.

„În acelaşi timp, o dispoziţie legislativă prin care se condiţionează încheierea celor două tipuri de asigurări doar la societăţile de asigurare membre PAID va acţiona ca o barieră pe piaţă, cu potenţiale efecte negative asupra serviciilor oferite asiguraţilor. Condiţionarea încheierii celor două tipuri de asigurări doar la societăţile de asigurare membre PAID poate conduce la o reducere a capacităţii sau a motivaţiei asigurătorilor de a oferi cele mai bune pachete de servicii de asigurare facultativă pentru clienţi. Această condiţionare poate avea consecinţe inclusiv la nivelul preţurilor practicate pentru asigurările facultative”, se menţionează în raport.

Potrivit legislaţiei, proprietarii care nu îşi asigură locuinţele vor fi amendaţi de autorităţile locale cu până la 500 lei. În plus, proprietarii neasiguraţi şi afectaţi de unul din cele trei riscuri (cutremur, inundaţie, alunecare de teren) nu vor mai primi ajutoare de la autorităţi pentru refacerea gospodăriilor afectate.

În 2011, subscrierile PAID au crescut cu 19,5%, la 35,3 milioane de lei.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...