Preluarea unei participaţii la Rosneft face parte din strategia naţională a Chinei – preşedintele CEFC

Tranzacţia de 9,1 miliarde de dolari în urma căreia grupul chinez CEFC China Energy a preluat o participaţie de 14,16% la grupul petrolier rus Rosneft a fost determinată în principal de strategia naţională 'O Centură, Un Drum' şi are sprijinul Guvernului de la Beijing, a declarat fondatorul companiei CEFC, Ye Jianming, citat de Reuters.
Economica.net - mar, 03 oct. 2017, 12:37
Preluarea unei participaţii la Rosneft face parte din strategia naţională a Chinei - preşedintele CEFC

Într-un mesaj destinat angajaţilor companiei şi publicat luni seara pe contul de Wechat (cea mai mare aplicaţie de social media din China) al CEFC, Ye Jianming a încercat să explice de ce o companie privată chineză a încheiat un acord cu gigantul rus Rosneft şi nu una dintre principalele companii petroliere de stat din China.

Preluarea participaţiei la Rosneft este punctul culminant al expansiunii CEFC de la un trader petrolier de nişă din oraşul natal al lui Ye Jianming, din provincia chineză Fujian, din sud-estul Chinei, într-un conglomerat cu activităţi în domeniul energiei şi finanţelor. În prezent, CEFC produce petrol în Africa de Vest şi Abu Dhabi, deţine sute de benzinării în Europa şi intenţionează să cumpere o bancă activă în Cehia şi Slovacia.

În mesajul trimis angajaţilor CEFC, Ye Jianming a apreciat că investiţia în Rosneft a fost determinată în proporţie de 70% de iniţiativa ‘O Centură, Un Drum’, în condiţiile în care Rusia şi Asia Centrală sunt considerate drept surse prioritare pentru asigurarea necesităţilor de petrol şi gaze naturale ale Chinei, cel mai mare consumator mondial de energie.

Rosneft a decis să se alieze cu CEFC pentru a depăşi sancţiunile economice occidentale impuse Rusiei şi, în acelaşi timp, dificultăţile întâmpinate de economia rusă ca urmare a scăderii preţului petrolului începând din 2014, a explicat Ye Jianming.

‘Perioada actuală este un moment dificil pentru Rusia…preţul pentru această participaţie a fost şi unul uriaş, un preţ care ar fi fost de neimaginat în urmă cu trei ani’, a mai spus fondatorul CEFC.

Ye Jianming a mai spus că un domeniu cheie pentru alianţa cu Rosneft va fi cel al gazele naturale, un combustibil mai curat pentru producţia de electricitate, adăugând că CEFC îşi va majora investiţiile în gazele naturale în Qatar şi Africa.

Anterior, vicepreşedintele pentru dezvoltare corporativă şi strategie al KMGI, Alexey Golovin, a declarat că firma chineză CEFC China Energy Company Ltd. ar putea finaliza în luna octombrie achiziţia unui pachet de 51% din acţiunile companiei petroliere române KMG International NV. Controlată de compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan, KazMunayGas International este prezent în 11 ţări şi deţine rafinăriile Petromidia Năvodari (cea mai mare unitate de profil din România) şi Vega Ploieşti (cea mai veche rafinărie în funcţiune), dar şi reţele de distribuţie de carburanţi (Rompetrol) în România, Bulgaria, Moldova, Georgia, Franţa şi Spania.

Te-ar mai putea interesa și
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările sub aşteptări şi alţi factori, transmit Kyodo şi Reuters, relatează......
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...