Premierul Ponta merge joi în Ucraina, la Kiev

Premierul Victor Ponta efectuează joi o vizită de lucru în Ucraina, în cursul căreia va avea întrevederi cu omologul său Arseni Iaţeniuk şi cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.
Economica.net - joi, 02 oct. 2014, 03:56
Premierul Ponta merge joi în Ucraina, la Kiev

Alături de prim ministrul român, la Kiev se va afla şi omologul său moldovean Iurie Leancă, dar şi şeful diplomaţiei române Titus Corlăţean, scrie Agerpres.

‘Mâine voi fi la Kiev, într-o întâlnire nu doar cu primul-ministru şi cu preşedintele Ucrainei, dar într-o întâlnire trilaterală împreună cu prim-ministrul Moldovei. Va fi o primă întâlnire de acest fel – Moldova, Ucraina, România’, a anunţat Ponta la începutul şedinţei de guvern de miercuri.

Premierul a adăugat că în cadrul vizitei va afirma ‘încă o dată rolul pe care România trebuie să-l joace, de ţară membră a Uniunii Europene, NATO şi de ţară stabilă în regiune, ţară care susţine în mod real şi concret eforturile Moldovei, ale Ucrainei de dezvoltare democratică şi de integrare europeană’.

Un subiect care ar putea fi abordat în cursul vizitei este acordul de privind micul trafic de frontieră dintre cele două ţări.

Textul acordului a fost semnat ad referendum în aprilie de ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, şi de omologul său ucrainean din acea perioadă Andrii Descita.

Acordul reglementează condiţiile de desfăşurare a micului trafic de frontieră, respectiv a trecerii frecvente a frontierei de stat româno-ucrainene de către rezidenţii din zona de frontieră a României sau a Ucrainei care intenţionează să rămână în zona de frontieră a celuilalt stat, în special din motive de ordin social, cultural, familial sau întemeiate economic, pentru o perioada care să nu depăşească 3 luni de şedere neîntreruptă.

Acordul se aplică locuitorilor unei zone de 30 km situate de o parte şi de alta a frontierei comune, zonă care poate fi însă extinsă la maxim 50 de km de linia de frontieră în cazul unităţilor administrativ-teritoriale care se întind dincolo de limita celor 30 de km.

‘Este un acord extrem de important pentru libera circulaţie, pentru destinul european al Ucrainei, dar şi pentru cetăţenii ucraineni, inclusiv pentru etnicii români care trăiesc de-a lungul frontierei cu România’, afirma Titus Corlăţean în discursul de deschidere la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, desfăşurată la Bucureşti la finalul lunii august.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...