Premierul Republicii Moldova a cerut, de la tribuna ONU, retragerea trupelor ruseşti de pe teritoriul ţării

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a cerut, de la tribuna ONU, retragerea trupelor ruseşti de pe teritoriul ţării, informează sâmbătă un comunicat al guvernului de la Chişinău.
Economica.net - sâm, 29 sept. 2018, 07:58
Premierul Republicii Moldova a cerut, de la tribuna ONU, retragerea trupelor ruseşti de pe teritoriul ţării

În discursul său rostit la cea de-a 73-a sesiune a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, premierul s-a referit şi la exerciţiile militare efectuate de trupele care staţionează ilegal în Republica Moldova, împreună cu structurile paramilitare neconstituţionale.

„Astăzi, încă o dată, de la această tribună, facem apel la Federaţia Rusă să înceteze aceste activităţi ilegale şi provocatoare şi să reînceapă, necondiţionat şi fără întârziere, procesul de retragere a forţelor militare şi a armamentelor sale, conform angajamentelor asumate la Summit-ul OSCE din Istanbul din 1999 şi întru respectarea obligaţiilor care derivă din dreptul internaţional şi Carta ONU”, a declarat premierul.

Cu această ocazie, Pavel Filip le-a mulţumit statelor care au susţinut acum câteva luni adoptarea de către Adunarea Generală ONU a rezoluţiei privind retragerea forţelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova.

„Adunarea Generală a declarat, fără echivoc, că neconformarea Federaţiei Ruse cu normele dreptului internaţional şi Carta ONU a condus la violarea făţişă a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi, în consecinţă, ea trebuie să-şi retragă necondiţionat, complet şi fără întârziere, armamentele şi forţele militare”, a subliniat premierul.

Şeful guvernului de la Chişinău a salutat şi înscrierea pe agenda actualei sesiuni a AG ONU a unui punct nou privind „Retragerea completă a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova” care înseamnă menţinerea acestui subiect în atenţia comunităţii internaţionale.

El a menţionat că exerciţiile militare comune ale Grupului Operaţional de Forţe Ruse, staţionat ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, cu structurile paramilitare neconstituţionale, reprezintă o încălcare continuă a „Acordului moldo-rus de încetare a focului din 1992”, document ce conţine un angajament expres al Federaţiei Ruse privind asigurarea strictă a „neutralităţii forţelor militare ruse” pe durata procesului retragerii lor de pe teritoriul Republicii Moldova.

Premierul susţine că retragerea completă a trupelor ruseşti va facilita procesul de reglementare a conflictului transnistrean şi de reintegrare a ţării.

„În pofida dificultăţilor care frânează procesul de reglementare, autorităţile de la Chişinău sunt determinate să identifice, în formatul de negociere ‘5+2’, o soluţie politică pentru acest conflict prelungit, generat din exterior în partea de est a Republicii Moldova”, a subliniat el.

Potrivit comunicatului, Pavel Filip a vorbit şi despre eforturile Republicii Moldova pentru realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă. În acest sens, a fost elaborată strategia de dezvoltare ‘Moldova 2030’, aliniată la angajamentele internaţionale, inclusiv la Acordul de Asociere RM-UE.

„Prin alinierea la principiile şi standardele europene, prin armonizarea legislaţiei naţionale cu cea europeană, ne propunem să aducem ţara mai aproape de UE şi să asigurăm sustenabilitatea procesului de modernizare”, a conchis şeful guvernului.

Premierul Pavel Filip a susţinut un discurs de la tribuna Adunării Generale ONU pentru a treia oară. Republica Moldova a devenit membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite la data de 2 martie 1992.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...