Premierul Scoției crede că blocarea unui referendum privind independenţa Scoţiei ‘ar fractura’ Marea Britanie

Prim-ministrul Scoţiei, naţionalista Nicola Sturgeon, a avertizat sâmbătă că blocarea unui nou referendum privind independenţa, aprobat de Parlamentul autonom al Scoţiei, "ar fractura" Regatul Unit "dincolo de orice posibilitate de refacere", transmite EFE.
Economica.net - sâm, 18 mart. 2017, 18:35
Premierul Scoției crede că blocarea unui referendum privind independenţa Scoţiei 'ar fractura' Marea Britanie

La încheierea congresului de primăvară al Partidului Naţionalist Scoţian (SNP), Sturgeon a insistat că va promova un nou plebiscit, în ciuda faptului că prim-ministrul britanic Theresa May a declarat că se va opune organizării unei noi consultări înainte de stabilirea termenilor ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Sturgeon s-a declarat deschisă să dialogheze în privinţa datelor unui referendum şi a reiterat că blocarea definitivă a unei consultări ar submina „noţiunea de Regat Unit ca parteneriat respectuos între egali”. „Odată ce termenii Brexitului vor deveni clari, dar când încă va mai fi timp pentru ca scoţienii să poată alege, va avea loc un referendum privind independenţa”, a declarat liderul SNP în faţa militanţilor formaţiunii reuniţi la Aberdeen (nordul Scoţiei).

Pentru lidera naţionalistă, apropiata ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană şi din piaţa unică europeană justifică convocarea unui al doilea referendum, după cel organizat în septembrie 2014 şi la care 55,3% dintre scoţieni au optat pentru rămânerea în actuala structură statală.

„Luni la rândul am încercat să ajung la o înţelegere cu şefa guvernului” britanic, a declarat Sturgeon, care a dat asigurări că „a acceptat faptul că Scoţia va părăsi Uniunea Europeană împreună cu Marea Britanie” cu condiţia să se încerce menţinerea Scoţiei în piaţa unică europeană. „Am propus ca Parlamentul scoţian să primească prerogative sporite pentru a încerca să protejez interesele Scoţiei într-o Mare Britanie post-Brexit”, a declarat Sturgeon, care a susţinut că solicitările ei s-au lovit „de un zid de intransigenţă”. Lidera SNP a avertizat că, dacă May va dovedi „aceeaşi lipsă de flexibilitate” în viitoarele negocieri cu Bruxellesul pe tema Brexitului, atunci acest proces va fi un dezastru.

Parlamentul din Holyrood (Edinburgh) va dezbate miercurea viitoare propunerea de a transmite o petiţie oficială guvernului britanic în vederea convocării unui nou referendum. „Dacă o majoritate din Parlamentul scoţian aprobă o astfel de iniţiativă, prim-ministrul (britanic) va trebui să înţeleagă. În acel moment, un referendum just, legal şi conform, cu un calendar care să le permită scoţienilor să ia o decizie informată, va înceta să mai fie doar propunerea mea. Va fi voinţa Parlamentului democratic ales al Scoţiei”, a insistat Sturgeon. Lidera naţionalistă a apreciat totodată că „schimbările” pe care le va aduce cu sine Brexitul „se apropie”, iar scoţienii au dreptul „să decidă pe ce drum vor să o apuce”.

Într-o intervenţie separată în Scoţia, fostul prim-ministru laburist britanic Gordon Brown a declarat că Brexitul a distrus statu quo-ul şi că este nevoie să se facă un mai mare transfer de puteri către Parlamentul scoţian. „A treia cale, o cale scoţiană patriotică şi liberă de absolutismul SNP şi de inerţia (guvernului conservator) este acum esenţială, deoarece realităţile post-Brexit fac statu quo-ul redundant şi ne impun s-o rupem cu trecutul”, a declarat Brown la Festivalul Ideilor din Kirkcaldy.

Brown a propus ca Londra să aloce Scoţiei o parte din fondurile pe care acum le trimite Uniunii Europene, precum şi o schimbare de structură a Băncii Angliei. Conform viziunii sale, entitatea bancară ar urma să se numească Banca Angliei, Scoţiei, Ţării Galilor şi Irlandei de Nord şi ar trebui să deschidă o filială în Scoţia pentru a întări noţiunea că „lira sterlină este proprietatea tuturor”

Te-ar mai putea interesa și
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi......
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
 Salariul minim lunar în Grecia va fi majorat cu 50 de euro, sau 6,4%, până la 830 de euro, a anunţat vineri Guvernul ...
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, cheltuielile de bază sunt principala preocupare când vine vorba de situaţia personală, iar printre ...
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO a anunțat rezultatele pentru anul fiscal 2023. Veniturile LEGO au crescut cu 2%, la 65,9 miliarde de coroane ...