Presa: ING şi ABN AMRO au ajutat la crearea a zeci de companii offshore în paradisuri fiscale

Băncile olandeze ING şi ABN AMRO au ajutat la crearea a zeci de companii offshore în paradisuri fiscale, afirmă sâmbătă cotidianul Trouw, fără a se pronunţa cu privire la legalitatea acestei practici, relatează AFP.
Economica.net - sâm, 06 apr. 2013, 12:51
Presa: ING şi ABN AMRO au ajutat la crearea a zeci de companii offshore în paradisuri fiscale

Cele două bănci au înregistrat zeci de companii, pentru clienţii lor, în Insulele Virgine britanice, Insulele Cook şi Insula Labuan din Malayezia, scriu cei doi ziarişti ai cotidianului, care au participat la ancheta jurnalistică mondială condusă de consorţiul independent de jurnalism de investigaţie, ICIJ, cu sediul la Washington.

Potrivit cotidianului, ING ar fi creat mai multe întreprinderi pentru miliardarul indonezian Eddy William Katuari, familia sa şi partenerii săi comerciali. Nu este totuşi clar dacă aceste societăţi au fost utilizate pentru a evita impozitele indoneziene, adaugă cei doi ziarişti.

Trouw afirmă, de asemenea, că a găsit numele a 21 de foşti şi actuali membri ai consiliului de administraţie al ING în documentele a două firme fiduciare, specializate în fondarea şi gestiunea de societăţi implantate în paradisuri fiscale pentru companii internaţionale şi persoane fizice bogate.

O anchetă jurnalistică mondială a făcut publice săptămâna aceasta numele unor personalităţi aparent legate de companii offshore în paradisuri fiscale.

Trezorierul preşedintelui francez Francois Hollande în timpul campaniei prezidenţiale din 2012, Jean-Jacques Augier, este şi el menţionat de ICIJ.
Le Monde a dezvăluit în ediţia de sâmbătă că băncile franceze BNP Paribas şi Credit Agricole au ajutat la crearea de societăţi offshore în paradisuri fiscale în anii 1990 şi 2000, prin intermediul unor filiale cu sediul îndeosebi în Asia.

ABN Amro şi ING, citate în articolul din Trouw, au reacţionat afirmând că nu au cooperat niciodată în vederea unei evaziuni fiscale.

‘Societăţile sunt create pentru clienţi internaţionali şi se supun legislaţiei locale şi internaţionale’, a reacţionat ABN Amro.

ING a dat asigurări că nu are nicio dovadă că cei 21 de membri, foşti sau actuali, ai consiliului său de administraţie numiţi în dosarele anchetei sunt implicaţi personal în tranzacţii. Banca dă asigurări, de asemenea, potrivit aceleiaşi surse, că autorităţile locale cer uneori înscrierea membrilor consiliului în filialele locale.

‘Trouw nu a putut găsi dovezi de comportament îndoielnic din partea membrilor consiliului ING’, recunosc ziariştii.

Te-ar mai putea interesa și
Primul tren de metrou Alstom pentru M5 a ajuns la București. Încă nouă ar putea sosi anul acesta
Primul tren de metrou Alstom pentru M5 a ajuns la București. Încă nouă ar putea sosi anul acesta
Primul tren de metrou din cele 13 din comanda Alstom a sosit marți la București, a spus pentru ECONOMICA.NET Mihai Barbu, președintele Consiliului de Administrație al Metrorex. Alte nouă trenuri......
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au preluat integral firma proiectului logistic de lângă fabrica Ford din Craiova
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au preluat integral firma proiectului logistic de lângă fabrica Ford din Craiova
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au devenit singurii acționari ai firmei prin care urma să fie construit un proiectul ...
EXCLUSIV Important pentru toți păgubiții Euroins. Firma care a primit 300 de milioane de euro ca să achite daunele RCA pentru șoferii români a dispărut din grup. Președinte Eurohold: „Nu mai aveam nevoie de ea”
EXCLUSIV Important pentru toți păgubiții Euroins. Firma care a primit 300 de milioane de euro ca să achite daunele RCA ...
EIG Re, societatea de reasigurare intra-grup care a primit aproape 1,6 miliarde de lei contra promisiunii de a achita daunele ...
TVR vrea să lanseze o platformă de streaming asemănătoare cu Netflix pentru conținut video live și înregistrat, inclusiv profil pentru copii
TVR vrea să lanseze o platformă de streaming asemănătoare cu Netflix pentru conținut video live și înregistrat, inclusiv ...
Societatea Română de Televiziune (TVR) vrea să lanseze o aplicație pentru telefoane mobile și televizoare smart pentru ...