Preşedintele Chinei avertizează că ”nimeni nu va ieşi învingător într-un război comercial”

Un nou război comercial nu ar fi în interesul nimănui şi protecţionismul duce doar la un impas, a avertizat marţi preşedintele Chinei, Xi Jinping, la Forumul Economic Mondial, care a început marţi la Davos, transmite DPA.
Economica.net - mar, 17 ian. 2017, 21:20
Preşedintele Chinei avertizează că ''nimeni nu va ieşi învingător într-un război comercial''

”Urmărirea protecţionismului este ca şi cum te-ai încuia singur într-o cameră întunecată. Deşi vântul şi ploaia pot fi ţinute în afară, tot aşa sunt şi aerul şi lumina”, a declarat preşedintele Chinei.

Xi Jinping nu a pronunţat numele preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, dar pare să fi reacţionat la declaraţiile oficialului american împotriva acordurilor de liber schimb şi a planurilor de a înfrunta China în probleme comerciale.

Trump a criticat politica valutară a Chinei, disputele de la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) şi a ameninţat că va lua măsuri, dacă Beijingul nu va stopa practicile comerciale incorecte.

”Nimeni nu va ieşi învingător într-un război comercial”, susţine preşedintele Chinei.

Acesta a promis investitorilor străini condiţii concurenţiale echitabile şi protejarea dreptului la proprietate, pentru a face din China o piaţă mai transparentă şi mai bine reglementată.

De asemenea, liderul chinez a subliniat importanţa Acordului de la Paris destinat combaterii încălzirii climatice.

”Toate părţile semnatare ar trebui să respecte prevederile acordului în loc să promoveze alte idei, deoarece aceasta este o responsabilitate pe care trebuie să ne-o asumăm pentru generaţiile viitoare”, a declarat Xi Jinping.

În ceea ce-l priveşte pe Donald Trump, acesta, după ce în campania electorală a promis că va retrage Statele Unite ale Americii din acest acord, în urmă cu câteva săptămâni s-a declarat ”deschis’ pe acest subiect. Cu toate acestea, de atunci, prin numirile sale, a trimis o serie de semnale care neliniştesc comunitatea ştiinţifică.

În discursul său, preşedintele Chinei a admis că globalizarea a avut ca rezultat o inegalitate a veniturilor şi alte probleme, dar a apreciat că mai degrabă globalizarea trebuie gestionată decât criticată.

”Nu are niciun rost să dăm vina pe globalizarea economică pentru problemele mondiale. Asta nu va rezolva problemele”, a afirmat oficialul chinez.

Cea de a 47-a ediţie a Forumului Economic Mondial (WEF), care va fi organizată în perioada 17 – 20 ianuarie la Davos (Elveţia), va înregistra o participare record, fiind aşteptaţi circa 3.000 de reprezentanţi ai mediului de afaceri şi lideri politici. Vedeta evenimentului este preşedintele Chinei, Xi Jinping, primul şef de stat chinez care va participa la Forumul de la Davos.

În acest an, Forumul de la Davos are drept cuvânt de ordine ‘un leadership receptiv şi responsabil’, a declarat săptămâna trecută preşedintele fondator al Forumului Economic Mondial, Klaus Schwab.

‘Principalul punct de interes al reuniunii din acest an va fi delegaţia chineză fără precedent, care va fi condusă de preşedintele Xi Jinping’, a subliniat Klaus Schwab.

‘Va fi, de asemenea, un interes sporit pentru întrebările legate de Brexit şi viitorul Europei’, a mai spus Schwab.

În sfârşit, participanţii vor evoca ‘aşteptările legate de noua administraţie americană’, a adăugat acesta.

Noul preşedinte al SUA, Donald Trump, va depune jurământul în data de 20 ianuarie, ultima zi a Forumului de la Davos. Noua administraţie de la Casa Albă va fi reprezentată la Davos de Anthony Scaramucci, care face din echipa de tranziţie a preşedintelui Trump, alături de o delegaţie a administraţiei Obama, condusă de vicepreşedintele Joe Biden şi secretarul de stat John Kerry.

Noul secretar general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, va fi prezent şi el la Davos, precum şi miniştri ce reprezintă 70 de ţări, în special state G20.

Lumea afacerilor va fi reprezentată de directorii generali ai aproximativ 1.000 de companii, printre care chinezii Jack Ma, fondatorul grupului de distribuţie online Alibaba, Wang Jianlin, directorul grupului de investiţii imobiliare şi divertisment Wanda, şi Zhang Yaqin, preşedintele Baidu, o versiune chineză a motorului de căutare online Google.

La Davos vor fi şi personalităţi din lumea divertismentului, precum actorii Matt Damon, cofondatorul ONG-ului Water.org, şi Forest Whitaker, care a demarat o iniţiativă denumită Whitaker Peace & Development.

Te-ar mai putea interesa și
Banca Mondială a decis să facă publice date confidențiale privind finanțarea piețelor emergente, pentru a crește investițiile în aceste zone
Banca Mondială a decis să facă publice date confidențiale privind finanțarea piețelor emergente, pentru a crește investițiile ...
Grupul Băncii Mondiale a dat joi publicităţii mai multe date confidenţiale cu privire la finanţarea pieţelor emergente, o decizie care potrivit instituţiei financiare poate ajuta la creşterea......
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care ...
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...