Preşedintele Comisiei de la Veneţia:Republica Moldova nu ar trebui să implementeze sistemul electoral mixt

Preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, se pronunţă împotriva implementării sistemului electoral mixt în Republica Moldova, avertizând că politicienii aleşi în circumscripţii uninominale ar putea ajunge la 'la mâna' intereselor politice sau de afaceri, relatează vineri Independent.md.
Economica.net - vin, 23 iun. 2017, 05:33
Preşedintele Comisiei de la Veneţia:Republica Moldova nu ar trebui să implementeze sistemul electoral mixt

Sistemul electoral mixt nu este cea mai bună soluţie la ora actuală pentru Republica Moldova, deoarece ar putea exista o mare influenţă a oamenilor de afaceri şi a altor interese asupra politicului, a insistat Gianni Buquicchio, într-un interviu pentru Front News, citat joi seara de numeroase mass-media de peste Prut.

‘Fiecare ţară îşi poate alege propriul sistem electoral: proporţional, mixt, majoritar etc şi toate sistemele ar putea fi bune. Desigur, avem o preferinţă pentru sistemul proporţional care asigură mai mult egalitatea de vot pentru toţi cetăţenii. Dar pot fi introduse şi alte sisteme. Pentru Republica Moldova problema este că, în situaţia actuală, sistemul mixt, în opinia noastră, nu este cea mai buna soluţie, deoarece pentru partea majoritară a sistemului ar putea exista o mare influenţă a oamenilor de afaceri şi a altor interese asupra politicului. Acesta este motivul cel mai important’, a afirmat preşedintele Comisiei de la Veneţia, citat de Independent.md.

Referindu-se la încercarea precedentă a autorităţilor de a schimba sistemul electoral, el a declarat că, după discuţia cu delegaţia Republicii Moldova care a mers la Veneţia vinerea trecută, s-a ajuns să fie dat un aviz pe proiectul actual, care nu diferă de opinia exprimată de experţi acum câţiva ani. ‘Într-adevăr, nu este prima dată când autorităţile moldovene decid să schimbe sistemul electoral. A mai avut loc o tentativă în 2013. Au vrut să treacă de la sistemul proporţional la sistemul mixt. La acea vreme ne-au solicitat opinia şi noi am recomandat sa nu fie schimbat sistemul. Atunci ne-au ascultat, acum vedem o noua tentativă de a reveni la acea decizie, iar temerile şi recomandările noastre sunt aceleaşi. Până la urmă, decizia de a schimba sau nu sistemul electoral este dreptul suveran al oricărui stat’, a menţionat Buquicchio, citat de Report.md.

Evocând avizul negativ dat asupra proiectului privind împuternicirile preşedintelui moldovean, Buquicchio a declarat că nu ar trebui suplimentate prerogativele acestuia, aşa cum îşi doreşte Igor Dodon pentru a i se deschide calea pentru dizolvarea parlamentului şi convocarea de alegeri anticipate. ‘El a solicitat opinia Comisiei de la Veneţia, care a recomandat să nu se introducă prea multe motive pentru dizolvarea parlamentului, deoarece Republica Moldova are un sistem parlamentar. Aşadar, în sistemele parlamentare există, bineînţeles, un echilibru între puteri. Dar preşedintele ar trebui să aibă un rol neutru şi, în acest sens, credem că trebuie să respecte actuala Constituţie, care prevede câteva motive pentru dizolvare, dar nu şi mai multe’, a punctat preşedintele Comisiei de la Veneţia Gianni Buquicchio.

Aflat zilele acestea la Bruxelles, premierul moldovean Pavel Filip a fost atenţionat de către preşedintele Consiliului European, Donald Tusk în privinţa respectării recomandărilor Comisiei de la Veneţia, conform Report.md.

Comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn, a declarat că asistenţa macrofinanciară pentru Chişinău depinde de decizia autorităţilor în privinţa sistemului electoral. Marţi, Comisia de comerţ internaţional din Parlamentul European a aprobat recenta înţelegere între instituţiile UE privind ajutorul financiar de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova şi condiţiile acordării acestui.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri pentru a ajuta Finlanda să prevină un aflux de migranţi care sosesc din Rusia, a declarat vineri premierul finlandez Petteri Orpo, relatează Reuters....
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei sunt afectate de niveluri de subsidenţă (proces de coborâre treptată a ...
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campania frauduloasă de apeluri telefonice în care atacatorii se prezintă drept angajaţi ai Directoratului Naţional ...
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea liniei
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea ...
CFR SA a lansat licitația pentru electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia. Lucrările ...