Preşedintele Germaniei: Reforma UE trebuie să ia în considerare ţările membre mai mici

Preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a făcut apel marţi la cancelarul german, Angela Merkel, şi la şeful statului francez, Emmanuel Macron, să ia în considerare cerinţele ţărilor membre mai mici ale Uniunii Europene în propunerile pentru reformele ambiţioase ale blocului comunitar, relatează agenţia Xinhua.
Economica.net - mar, 15 mai 2018, 12:49
Preşedintele Germaniei: Reforma UE trebuie să ia în considerare ţările membre mai mici

Exprimându-se în ziarul NRC Handelsblad cu puţin timp înainte de o vizită în Olanda, Steinmeier a avertizat că Berlinul şi Parisul pot avea succes în aplicarea efectivă a reformelor numai dacă ele construiesc o coaliţie politică mai largă în cadrul UE. ”Fără Franţa şi Germania se poate realiza puţin în Uniunea Europeană, dar este tot atât de important faptul că aceste două ţări, fie Germania, fie Franţa, s-ar putea să nu realizeze nimic pentru Europa fără alte state membre”, a afirmat Steinmeier.

Comentariile preşedintelui german survin ca reacţie la criticile din partea Olandei şi a altor state mai mici la adresa agendei privind reforma zonei euro susţinută de către Macron.

Potrivit lui Steinmeier, propunerile lui Macron merită să fie luate în considerare în mod serios, dar că ridică şi multe semne de întrebare. El a subliniat că Germania va trebui să facă de asemenea compromisuri în susţinerea unor sugestii, inclusiv crearea unui buget separat al zonei euro şi un minister de finanţe comun pentru uniunea monetară.

Steinmeier va sta două zile în Olanda, unde se va întâlni cu premierul Mark Rutte şi cu regele Willem-Alexander. Pe agenda discuţiilor bilaterale se vor afla de asemenea chestiunile referitoare la viitorul UE după ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar. Rutte a avertizat în mod repetat Berlinul şi Parisul în legătură cu luarea pe cont propriu a unor măsuri de reformă şi a respins totodată apelurile ca Olanda să contribuie mai mult la bugetul UE pentru a ajuta la umplerea golului creat de Brexit.

Răspunzând unor întrebări referitoare la subiectul privind ascensiunea partidelor populiste şi eurosceptice în multe ţări, Steinmeier a afirmat că Germania nu este scutită de o astfel de evoluţie, în condiţiile în care segmente ale populaţiei se simt ”neglijate şi insuficient reprezentate”. Prin urmare, preşedintele german a făcut apel la decidenţii politici să nu se concentreze prea mult ”pe zonele metropolitane şi pe regiunile prospere”, ci să fie prezenţi şi ”în locuri mai sărace din punct de vedere economic”.

Steinmeier a avertizat în continuare în legătură cu adâncirea rupturii dintre Uniunea Europeană şi Rusia. ”Sunt convins că nu suntem bine sfătuiţi să ne bazăm doar pe izolare în răspunsul la comportamentul Rusiei”, a declarat el.

Cu toate acestea, preşedintele german a fost mai puţin optimist în legătură cu perspectivele ameliorării relaţiilor diplomatice dintre UE şi SUA ca urmare a deciziei liderului american, Donald Trump, de retragere din acordul internaţional privind programul nuclear iranian.

Steinmeier a afirmat că este ”într-adevăr preocupat în legătură cu relaţiile transatlantice, probabil mai mult decât alţii”.

În opinia sa, comportamentul lui Trump este nu numai dăunător pentru relaţiile dintre UE şi SUA, ci ameninţă de asemenea să submineze autoritatea Consiliului de Securitate al ONU şi alte baze instituţionale ale multilateralismului global în general.

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat amenzile pentru e-Factura pâna la 1 iunie (Video)
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat ...
Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru activităţi productive şi pentru industria prelucrătoare, o schemă mult aşteptată pentru mediul de afaceri, în valoare de 500 de milioane......
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
ING Bank și-a reînnoit certificatele de securitate ale Home’Bank și a transmis un mesaj clienților.
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Air Malta, compania națională a insulelor malteze, va efectua ultimul zbor pe 30 martie. Guvernul maltez a decis în toamna ...
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Preşedinta în exerciţiu a Republicii Moldova, Maia Sandu, este favorită în perspectiva viitoarelor alegeri prezidenţiale ...