Preşedintele Parlamentului venezuelean se autoproclamă „preşedintele în exerciţiu” al ţării. Este recunoscut de Trump

Juan Guaido, preşedintele Parlamentului venezuelean, controlat de opoziţie, s-a autoproclamat miercuri "preşedintele în exerciţiu" al ţării în faţa a mii de susţinători reuniţi la Caracas, iar imediat liderul de la Casa Albă, Donald Trump, a anunţat că îl recunoaşte oficial ca preşedinte interimar al Venezuelei, iar Luis Almagro, secretarul general al Organizaţiei Statelor Americane (OAS), l-a felicitat, relatează AFP, DPA şi Reuters.
Economica.net - mie, 23 ian. 2019, 19:14

„Jur să îmi asum oficial competenţele executivului naţional ca preşedinte în exerciţiu al Venezuelei pentru a ajunge (…) la un guvern de tranziţie şi pentru a obţine alegeri libere”, a spus Juan Guaido de la tribună.

Într-un comunicat, preşedintele american Donald Trump a transmis că îl recunoaşte pe Juan Guaido ca preşedinte interimar al Venezuelei, amplificându-şi presiunea asupra preşedintelui Nicolas Maduro.

Trump a spus că se va folosi „de întreaga forţă economică şi diplomatică a Statelor Unite pentru a face presiune pentru restaurarea democraţiei în Venezuela” şi a încurajat şi alte guverne din Emisfera Vestică să îl recunoască de asemenea pe Guaido.

La rândul său, Luis Almagro, secretarul general al Organizaţiei Statelor Americane, cu sediul la Washington, l-a felicitat pe Juan Guaido.

„Îl felicităm pe Juan Guaido, preşedintele în exerciţiu al Venezuelei. El are toată recunoaşterea noastră pentru a impulsiona reinstaurarea democraţiei în această ţară”, a scris pe Twitter Luis Almagro, care a spus încă de acum câteva zile că îl consideră pe liderul opoziţiei din Venezuela ca „preşedinte interimar” al ţării.

Juan Guaido, inginer din industrie, în vârstă de 35 de ani, a devenit rapid chipul opoziţiei venezuelene când a preluat la 5 ianuarie preşedinţia Parlamentului, singura instituţie care nu este sub controlul regimului Maduro.

Nicolas Maduro a început la 10 ianuarie al doilea său mandat de preşedinte al Venezuelei pentru şase ani, după o victorie electorală contestată de opoziţie şi de comunitatea internaţională.

Te-ar mai putea interesa și
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va reveni inflația sau nu?”. În funcție de felul în care alegem să......
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Operatorul de stații de încărcare pentru mașini electrice Eldrive România a comandat peste 300 de stații MOON Power ...
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland România lansează E-Mobility, proiectul prin care posesorii Kaufland Card cu mașini electrice au posibilitatea ...