Preţul motorinei s-a prăbuşit. Încă o reducere – cele mai ieftine benzinării din România

Petrom a ieftinit, din nou, motorina cu 5 bani pe litru în staţiile proprii. Benzina rămâne la acelaşi preţ. Astfel, preţul motorinei comercializate în benzinăriile Petrom a scăzut cu 10 bani în două zile. După ieftinirile din ultima perioadă venite pe fondul prăbuşirii preţului petrolului, cotaţiile carburanţilor au ajuns la minimele ultimilor ani. 
Economica.net - mar, 15 dec. 2015, 05:21
Preţul motorinei s-a prăbuşit. Încă o reducere - cele mai ieftine benzinării din România

În staţia din Şoseaua Alexandriei, sectorul 5, motorina standard costă acum 4,74 lei pe litru, iar benzina standard este 4,97 lei pe litru.

În strada Jiului, sectorul 1, motorina costă 4,76 lei pentru un litru, iar benzina 5,02 lei pe litru.

În Odorheiu Secuiescmotorina standard costa până la ora 12.00 (15 decembrie 2015) 4,49 lei/litru, pe Str. Beclean, nr. 284 şi 4,54 lei, la staţia de pe strada  Str. II Rakoczi Ferenc, nr. 25, cele mai ieftine benzinării Petrom din ţară pentru motorină. Benzina costă aici 5,06 lei. 

În staţia de pe DN 2A, nr. cadastru 910, Slobozia, motorina standard costă 4,61 lei/litru, iar benzina costă 4,89 lei/litru.

Diferenţele între regiuni ale preţului carburanţilor din aceeaşi reţea de distribuţie se justifică prin considerente de transport, cerere şi nivelul de dezvoltare al populaţiei. Astfel, în Moldova, Secuime, Dobrogea(fără Constanţa) sau Lunca Dunării, carburanţii sunt semnificativ mai ieftini decât în marile oraşe ale ţării, Muntenia de Nord sau Ardeal.

Preţurile carburanţilor sunt pe o pantă descendentă. În ultimele şase luni, motorina a pierdut peste un leu pe litru, iar benzina aproximativ la fel. Preţurile benzinei şi motorinei comercializate la noi în ţară sunt direct legate de cotaţiile internaţionale ale produselor petroliere şi de cursul de schimb. La rândul lor, cotaţiile carburanţilor sunt legate de preţul barilului de ţiţei. Cum, în ultimele luni, barilul a coborât de la 65 la 40 de dolari, iar cursul de schimb a rămas relativ constant, distribuitorii de carburanţi au fost nevoiţi să scadă preţurile produselor comercializate.

Preţul carburanţilor diferă între diverse staţii din ţară, chiar şi în cadrul aceleiaşi firme. Oscilaţiile pot fi şi de 5%, sau chiar mai mult.

Petrom este cea mai mare companie de pe piaţa de distribuţie a carburanţilor, cu o reţea propriede circa 550 de staţii. Principalii concurenţi sunt Rompetrol, Lukoil şi Mol. Petrom este controlată din anul 2004 de compania austriacă OMV.

Te-ar mai putea interesa și
Europa se pregătește să interzică importurile de gaze lichefiate (LNG) din Rusia
Europa se pregătește să interzică importurile de gaze lichefiate (LNG) din Rusia
Uniunea Europeană este pregătită să abordeze problema importurilor de gaze rusești pe continentul european, pe fondul discuțiilor despre un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, potrivit......
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în ...
Drum Greenfield – PMB va cere scoaterea din fondul forestier a 0,3 hectare, pentru a asigura accesul în cartierul de la marginea Bucureştiului
Drum Greenfield – PMB va cere scoaterea din fondul forestier a 0,3 hectare, pentru a asigura accesul în cartierul ...
Consilierii generali vor dezbate în şedinţa de luni un proiect de hotărâre prin care solicită scoaterea definitivă ...
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
Pentru HAI Aluminium, parteneriatul cu Wiren reprezintă tranziția către un consum independent, din surse de energie sustenabilă. ...