Inedit: M5 este prima magistrală de metrou cu toalete în fiecare staţie. Cum evoluează lucrările pe cel mai mare şantier din Drumul Taberei FOTO

Primul tronson din Magistrala 5 de metrou va avea toalete publice în toate cele 10 staţii, potrivit reprezentanţilor Asociaţiei Pro Infrastructură, care au realizat un nou foto-reportaj pe şantierul celui mai aşteptat proiect din Drumul Taberei.
Economica.net - mar, 06 mart. 2018, 22:07
Inedit: M5 este prima magistrală de metrou cu toalete în fiecare staţie. Cum evoluează lucrările pe cel mai mare şantier din Drumul Taberei FOTO

Imagini noi cu Magistrala 5 Drumul Taberei – Pantelimon au fost pubicate luni pe forumul Asociaţiei Pro Infrastructură. Acestea ilustrează staţiile Orizont, Parc Drumul Taberei, Râul Doamnei, Valea Ialomiţei, Constantin Brâncuşi şi Favorit.

Staţia Orizont

Ionuţ Ciurea, vicepreşedintele API, a surprins în imagini toaletele de la staţia Orizont (foto jos), unde sunt şase grupuri sanitare. „Teoretic este la fel în toate staţiile, ba chiar cele mai mari (Parc Drumul Taberei) s-ar putea să aibă mai multe. Pentru mentenanţă, Metrorex va semna contract cu o firma specializată”, a spus reprezentantul API.


De ce nu există mai multe toalete la metroul bucureștean

Reţeaua actuală de metrou din Bucureşti este formată din patru linii magistrale şi 53 de staţii. Cele mai multe staţii au fost construite înainte de 1989 când proiectanţii nu au prevăzut construirea de toalete pubice în subteran.

„Niciuna dintre stațiile de metrou de pe magistralele construite înainte de 1990 nu a avut prevăzute și nu a dispus de spații care să poata fi amenajate ca grupuri sanitare. S-a reușit totuși amenajarea unor toalete, deschise publicului călător în stațiile Piața Victoriei 1 și Piața Unirii 1, precum și în toate stațiile recent date în folosință , precum Nicolae Grigorescu 2, 1 Decembrie, Nicolae Teclu și Anghel Saligny”, explicau oficialii Metrorex în urmă cu şase ani, potrivit b365.ro.

Reprezentanții Metrorex mai anunțau atunci că stațiile noi de metrou, care vor fi date în exploatare, de pe ruta 1 Mai – Laminorului și stațiile de pe magistralele 5 și 6 vor fi dotate cu grupuri sanitare încă de la începutul construirii acestora. Astfel, bucureștenii care vor călători pe ruta Drumul Taberei – Universitate și cei care vor circula pe magistrala 6, care face legătura cu Aeroportul Internațional Henri Coandă Otopeni nu vor mai resimți lipsa grupurilor sanitare.

Staţia Parc Drumul Taberei

Când circulăm cu metroul în Drumul Taberei?

Optimiştii Metrorex spun că în primul trimestru din 2019. „Noi spunem că trebuie mai întâi să vedem cum decurge licitaţia de automatizare. Conform contractului, lucrările pentru acest sistem ar trebui să ţină 9 luni. Mi s-a zis că vor sa facă tot posibilul să execute contractul mai repede de 9 luni. Vom vedea”, a mai spus reprezentantul Asociaţiei Pro Infrastructură.

Potrivit acestuia, de la ultima vizită pe şantier din decembrie anul trecut, lucrările au progresat vizibil.

La data de 13 februarie 2018, structura de rezistenţă la metroul de Drumul Taberei era finalizată în proporţie de 95%, fundația la cale de rulare – 86,30% iar finisajele – 50,76%.

Staţia Râul Doamnei

Inaugurarea Metroului de Drumul Taberei, cel mai aşteptat eveniment de către locuitorii unuia dintre cele mai aglomerate cartiere bucureştene, ar putea fi amânată pe fondul bătăliei dintre doi giganţi internaţionali. Descalificată în faza de evaluare tehnică, Siemens a depus contestaţie pentru a reintra în cursa împotriva Alstom pentru automatizarea taficului pe cea mai nouă linie de metrou din Capitală.

Staţia Valea Ialomiţei

Devizul proiectului Magistralei 5 este de 3,2 miliarde de lei, investiţia fiind, practic, de 2,65 miliarde de lei din fonduri structurale nerambursabile în cadrul Programului Operaţional Sectorial – Transport 2007- 2013 şi Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020.

Metrorex a selectat, la finele lunii februarie 2011, consorţiul format din Astaldi (Italia), FCC (Spania), Delta ACM şi AB Construct (România) pentru a realiza tronsonul Eroilor – Drumul Taberei. În România, compania Astaldi a fost implicată în mai multe proiecte, printre acestea numărându-se Pasajul Basarab din Bucureşti şi Stadionul Naţional.

Staţia Constantin Brâncuşi

Magistrala 5, tronosul 1 (Eroilor – Drumul Taberei), va avea aproape 7 km lungime, 10 stații şi depou (Râul Doamnei, Constantin Brâncuşi, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor).

Peste 64.000 de bucureşteni ar urma să beneficieze de noua secţiune, care vor călători între cele două puncte ale oraşului în mai puţin de un sfert de oră.

Magistrala 5 are trei secţiuni: Eroilor – Drumul Taberei, Eroilor – Iancului, respectiv Iancului – Pantelimon. Construcţia Secţiunii 1 a Magistralei 5 a fost demarată în 2011 şi încă nu este finalizată.

Staţia Favorit

Te-ar mai putea interesa și
Criză Ungaria- Volatilitatea forintului face mai atractivă moneda euro pentru investitorii germani din Ungaria
Criză Ungaria- Volatilitatea forintului face mai atractivă moneda euro pentru investitorii germani din Ungaria
Volatilitatea forintului ungar a crescut sprijinul pentru introducerea monedei euro în rândul investitorilor germani din Ungaria, până la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani, potrivit......
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ne intră banii în conturi
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ...
Poşta Română poate distribui pensiile înainte de sărbătorile pascale, dar procesul depinde de data la care compania ...
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
Uniunea Europeană a deschis miercuri o anchetă privind piaţa publică chineză a dispozitivelor medicale, suspectând ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, se temperează activitatea în piaţa de birouri – studiu
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală (49%) estimează că investiţiile în domeniu vor creşte în ...