Prima vizită în străinătate a lui Erdogan ca preşedinte al Turciei: Ciprul de nord

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a efectuat luni prima sa vizită oficială de şef de stat în Ciprul de nord unde a chemat Republica Cipru să-şi 'respecte promisiunile' pentru a rezolva rapid problema împărţirii insulei, notează AFP.
Economica.net - mar, 02 sept. 2014, 05:07
Prima vizită în străinătate a lui Erdogan ca preşedinte al Turciei: Ciprul de nord

‘Este imposibil pentru noi să uităm Ciprul’, a declarat Erdogan la sosirea pe insulă.

După o întâlnire cu preşedintele Republicii Turce a Ciprului de Nord /RTCN/, Dervis Eroglu, a cărui autoritate nu este recunoscută decât de guvernul de la Ankara, şeful statului turc şi-a reafirmat angajamentul de a ajunge la o soluţie a două state.

‘RTCN face tot posibilul pentru a lucra la un nou parteneriat bazat pe o soluţie a două state şi egalitate politică’, a declarat el într-o conferinţă de presă cu omologul său.

‘Nu este posibil pentru noi să nu ajungem la un acord care să nu ofere o soluţie a două state’, a insistat Erdogan.

‘La fel ca Turcia, Grecia, în calitate de ţară garant, trebuie să-şi îndeplinească obligaţiile. Dacă toată lumea îşi îndeplineşte obligaţiile, atunci problema cipriotă poate fi rezolvată cât mai curând posibil’, a mai spus el.

Purtătorul de cuvânt al guvernului de la Nicosia, din sudul Ciprului, Nicos Christodoulides, a calificat inacceptabile ‘apelurile frecvente /ale Ankarei/ la o implicare a Greciei în dialog’, care constituie, a spus el, ‘o încercare de a diviza responsabilităţile pentru ocuparea încă în curs a Ciprului de care Turcia este singurul responsabil’.

Ciprul este divizat în două de la invazia părţii de nord de către Turcia în iulie 1974, ca reacţie la o lovitură de stat condusă de naţionalişti ciprioţi greci pentru a alipi insula la Grecia, aminteşte AFP.

După o primă tentativă de reunificare ce a eşuat în 2004, negocierile de pace sub egida ONU au fost întrerupte în 2012. Dar descoperirea recentă de mari rezerve de gaz în largul coastei Ciprului a dat un impuls discuţiilor, care au fost reluate în februarie cu sprijinul Statelor Unite.

Şef al guvernului din 2003, Erdogan a fost ales preşedinte la 10 august din primul tur de scrutin, pentru un mandat de cinci ani.

În mod tradiţional, RTCN este prima destinaţie în străinătate a şefilor de stat turci. Mai târziu în această săptămână, Erdogan urmează să se ducă în Azerbaidjan şi apoi să participe joi şi vineri la summitul NATO programat la Newport /Ţara Galilor/.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...